Isnin, 7 Januari 2013

RESEPI POPIA DURIAN

Assalamualaikum..

Durian Crepe dah senyap sepi.. Sekarang ni dah keluar Durian Goreng. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal Durian Goreng..resepi Durian Goreng akan aku publish esok.. Memandangkan sekarang ni durian bukan lagi buah bermusim..tiap masa ada durian,maka macam-macam resepi lah yang direka.



Popia Durian ni bukanlah makanan baru. Aku tak tau lah nama sebenarnya apa, tapi aku la yang panggil Popia Durian. Resepi kakak aku. Sebab dia hantu durian..aku tak makan durian. Dah lama sebenarnya tapi jarang dikomersialkan memandangkan dulu durian buah bermusim dan ada masa-masa tertentu harga melampau-lampau mahal.


Oleh itu aku nak syer resepi yang simple. Kalau nak yang level chef sila tanya Masterchef. Ok

Bahan-bahan;
Isi durian (kuantiti terpulang pada korang)
2 sudu besar tepung jagung
Gula secukup rasa sesuka hati
Kulit popia
Tepung tempura

Cara-cara;
1. Masakkan isi durian,tepung jagung dan gula. Kacau sampai likat dan sejukkan.
2. Bila inti durian dah sejuk, letak atas kulit popia dan lipat 4 segi. Kalau terer korang nak lipat 8 segi pun boleh.Try la kalau berani!
3. Matikan kulit popia dengan air tepung atau telur.
4. Golekkan atas tepung tempura dan goreng hingga  kulit popia kuning.
SIAP..

Dinasihatkan jangan makan panas-panas. Biar sejuk sikit.dibimbangi mulut korang akan melecur  dek inti yang panas. Tolong jangan salahkan aku..aku dah pesan ni..apa-apa korang tanggunglah sendiri ek??

Sekian..adeuss!!!!

*sorry tak de gambar untuk popia yang dah siap, sebab aku tak buat..resepi ni resepi lama..huhuhu.. ..sebagai gantinya..nah..

ini yang aku  google. *kredit to http://nooranaali.blogspot.com. Walaupun resepi dia lain sikit, tapi lebih kurang sama.

8 ulasan:

  1. wah bestnya..durian masih ada lgi..mak cik dkt rumah saya ni hah..sentiasa ada je durian..tak musim pun ada..entah dr manalah..

    BalasPadam
  2. wah ada popia durian plk erk....cemana la rasenya yek....kena cicah sos ke x pyh...tp durian mesti manis kan

    BalasPadam
  3. mudah dan yg pastinya rasa dia mmg yummy kan..sape yg x suka doyan..hehe..blh cb jgk ni..depan simpang nun ada jual buah doyan..:D
    t.k ye utk rspi ni..

    BalasPadam
  4. alahai kak,
    durian crepe pun nisah tak rase lagi ni
    dah kuar popia durian plak.. aduhai sedeynye :(

    BalasPadam
  5. salam kenal....singgah follow sini....jom singgah blog yan pula.....

    BalasPadam
  6. assalamualaikum pen biru...popia durian pulak yer...:)

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...