Isnin, 14 Januari 2013

MAKARONI BAKAR

Assalamualaikum..

Mood memasak sudah mari..heheh.. Kali ni resepi kawan aku si lynhomemadecake.blogspot.com. Resepinya simple..sesuai dengan tahap kerajinan aku yang amat tidak rajin ini..



Bahan-bahan;
1sudu besar butter (guna minyak masak pun boleh..butter ni saja mengada-ngada)
1 labu bawang besar(kuning)
1 biji tomato
1 biji cili/lada benggala (capsicum)
200gm Pasta makaroni(rebus sampai masak)
1 cawan Fresh Milk
1 cawan air
3 biji telur
1 camca tepung gandum
Garam, kiub ayam atau apa-apa bahan perasa
*pilihan selera : serbuk lada sulah, rempah oregano.(tak de pun tak pe..option aje nih)


Bahan inti;
ikut suka korang..boleh letak..--> sosej, cendawan butang, isi ketam, ayam, daging, sotong..bla..bla..bla..

Bahan taburan;
Keju Mozarella yang diparut (sesuka hati)
Keju Cheesedale (sesuka hati)


Cara-cara..

1. Panaskan butter/minyak..tumiskan bawang


2. Masukkan bahan inti(ayam,daging,sotong atau udang), goreng sikit atau dalam kata lain..matikan air

3. Masukkan susu, air, bahan-bahan perasa, susu, air dan tepung gandum..kacau rata-rata.



4. Masukkan makaroni, telur dan semua bahan(kecuali Bahan taburan). kacau rata..

5. Kacau rata..matikan api..

6. Sendukkan dalam loyang/mangkuk alumunium foil..setengah aje..lepastu taburkan keju Cheesedale yang dikoyak-koyak..kalau terlebih  rajin..korang campak je selai-selai tu.

7. Sendukkan lagi makaroni tadi sampai penuh, taburkan  keju Mozarella..kuantiti suka hati koranglah.


*ini rupanya..yag kiri tu aku paipkan Jalapeno Cheese.tak ada pun tak apa


8. Bakar dalam 180darjah..selama 40minit atau sehingga keju bertukar ke warna kuning perang-perang..

SIAP DIBAKAR...

SIAP DIBEDAL

Jom makan ..nyummmmmmmm

5 ulasan:

  1. kite suke okayh macaroni bakar..hurmmmm, tetibe jd lapo...;)

    BalasPadam
  2. lagi banyak cheese lagi sedappp...

    BalasPadam
  3. sedapnya..
    hehe dh mcm pizza pun ade..
    boleh sharing caring ni hehe

    BalasPadam
  4. tq share resepi ni. KA dah follow back juga ye 436

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...