Khamis, 17 Januari 2013

CERITA LOGO APPLE

Assalamualaikum..

Penat gelakkan kisah Jambatan Bunian di PD semalam..hari ni jom kita baca kisah disebalik logo Apple iaitu antara syarikat pengeluar gadjet terkemuka dunia.


Aku pernah terfikir, kenapa logo Apple tu mesti buah epal yang dah di gigit..kenapa tak buah epal yang sempurna..


Maka aku pun merajinkan diri bertanyakan Pakcik Gugel..so inilah jawabnya..

  • Logo ini diinsipirasikan untuk Alan Turing yang dikenali sebagai Bapa Komputer Moden yang mengakhiri hidupnya dengan memakan buah epal yang mengandungi sianida

  • Gigitan pada epal ( Gigit = Bite) mewakili memori sebuah komputer atau gadjet iaitu bytes
  • Epal yang digigit juga diumpamakan sebagai ilmu pengetahuan. 1 gigitan disimbolkan sebagai manusia tidak boleh mendapatkan semua ilmu, tapi hanya sebahagian sahaja
  • Juga diinspirasikan dari Kisah Adam Dan Hawa yang memakan buah quldi sehingga wujudnya halkum atau dalam bahasa Inggerisnya Adam's Apple
  • Steve Jobs , pengasas Apple dikatakan seorang peminat Kumpulan The Bettles, maka beliau meniru gambar dari cover album kumpulan itu


  • Juga dikatakan Steve seorang vegetarian dan suka makan epal, maka beliau menamakan dan menggunakan logo buah epal ketika mula merancang untuk menubuhkan syarikatnya iaitu Apple Inc.
  • Bagi mengenang Sir Isaac Newton yang telah menemui teori graviti setelah melihat bauh epal jatuh dari pokok
  • Epal yang digit bagi membezakan epal dengan buah tomato yang mempunyai bentuk yang hampir sama. 
Pun begitu..pereka asal logo Apple Rob Janoff menyatakan bahawa logo itu direka mengikut kreativitnya dan tidak mempunyai makna. Hanya dia yang tahu jawapannya..

Sekianlah adanya...

Adeuss!!!





14 ulasan:

  1. Ilmu baru sebab kakak baru terfikir nak tahu dan hanya tahu di sini. Thanks.

    BalasPadam
  2. ha ha ha...baru tau hari ni walaupun sekian lama bertemankan Ms Apple...^_^ nice n3...thanks for sharing dear...

    BalasPadam
  3. salam kak..
    hohoh.. okeh! baru cma tau kenapa apple tu mesti letak yg dah gigit.
    tp kenapa ye? * tertanya2 lg* :p

    BalasPadam
  4. assalamuaalikum pen biru....oh mcm tu ceritanya yer...:)

    BalasPadam
  5. haha.... ok juga pen biru post info kat sini... kalau tak tak tahu pun

    BalasPadam
  6. tapi sayangnya mendiang steve job meninggal di usia yg belum tua sangat lagi..

    BalasPadam
  7. salam

    baru tahu sejarah logo apple nih

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Pen Biru...
    Thanks singgah & follow blog Kak Mirror.

    *Good info, Kak Mirror pun tak pernah terfikir plak sebelum ni nak buat kaji selidik ttg maksud di sebalik logo tu.

    BalasPadam
  9. malunya kak..tau guna je barang apple tapi tak tau sejarah dia....heee

    BalasPadam
  10. Salam PB.
    Sejak Kak Azie kenal komputer, hanya Apple sejak dulu, dan pernah terfikir juga kenapa mesti nama Apple. Dan logo Apple tu sendiri dicetak dgn pelbagai warna.

    Apapun, Apple memang sangat best!

    BalasPadam
  11. Salam...singgah sini juga..:) hhehehehe...terima kasih folo kita....ermmm , jadi yg sebenar2nya sapa yg reka log apple ni eh??

    BalasPadam
  12. thnaks for info..... nice sangat....kalau tak remy tak tahu.....

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...