Khamis, 22 Oktober 2020

MY BARIATRIC JOURNEY : #29 ANEAST CELAKA

 Assalamualaikum..

Aku ambil masa 2hari untuk mencari mood yang hilang hanya kerana aneast celaka. Kenapa?? Biar aku ceritakan..sebab sampai hari ini aku tak boleh lupa.. geram marah sedih kecewa semua bercampur baur.

19hb tarikh operation. Aku mula puasa jam 6petang 18hb sebab malamnya aku tak ada makanan untuk dimakan. Akhir aku minum jam 6pagi. Sampailah jam 6 petang 19hb, nama aku belum dipanggil. Kepala aku dah rasa pening.. tahu dah..gastrik dah datang..angin tangkap kepala dulu.

Pukul 6.30petang baru nurse datang minta aku tukar baju. Dapat tak korang bayangkan.. aku berpuasa 24JAM!. 

Lepas selesai operation, aku dikejutkan dari bius dan pada waktu tu, dada aku bagai ditikam pisau. Dalam keadaan separa sedar, aku memanggil sesiapa saja meminta tolong. Aku agak waktu tu mungkin dah cecah jam 11 malam.

Pedih hulu hati sampai aku rasa tak boleh nak bernafas, sedangkan 4 jari aku terhiris tin tajam hampir putus pun aku tak menangis, tapi yang ini aku menangis, tapi si aneast(jantan) yang jaga aku pada waktu tu,boleh je ignore aku. Aku merayu minta tolong, haram pun tak pedulikan aku. Yang aku ingat dia kata sambil sebut nama aku "sikit je..tadi ok je..dah sedar ni macam-macam" wah..anjing betul. 

Kalau tak sakit aku tak panggil. Yang aku rasa tangan aku menggigil sambil tekan tengah dada. Dekat 15minit rasanya aku menangis merintih sakit,baru dicucuknya ubat. Dalan separa sedar, selimut tersingkap didada(ini memang aku pun tak sedar) dengan tak ada perikemanusiaan, boleh dia kata kat aku "tutup sikit dada tu".. kalau kau ada otak..tau batas aurat, tak bolehkah kau bangun dan tarikkan selimut tu? Walaupun mata kabur,aku nampak riak wajah dia macam tak puas hati dengan aku. Kalau dah rasa tak boleh nak kerja untuk orang awam,elok kau berhenti je. Aku pun penjawat awam..tapi tak ada la perangai sesial kau.

Dan masa aku di pass untuk di tolak ke wad semula..ayat ni yang keluar dari mulut dia "tadi ok je.. dah sedar, macam-macam pulak dia".  Kalau aku mampu bangun masa tu..memang aku nak balas balik..kau tak layak jadi aneast manusia..elok kau kerja dengan binatang.

Dengan tak pasal-pasal, si celaka ni tolak aku ke wad biasa yang panas ya rabbi.. dan sepanjang malam aku tak boleh tidur walapun kipas berpusing..mana lagi dengan pedih ulu hati yang amat sakit seumur hidup baru aku rasa macamni. Terpaksa aku minta tolong nurse dan doktor di wad tu untuk bagi aku apa-apa ubat dengan harapan aku boleh tidur dan sakit tu reda. Mujurlah aku guna GL untuk wad kelas 1..kalau kena bayar,aku akan tuntut ganti rugi.

Akhirnya ubat sampai. Pun begitu mata aku tak mampu untuk lelap. Panasnya memang aku tak tahan..membahang..2-3kali aku cuba gagahkan diri,bangun untuk duduk sebab dada masih sakit. 

Jam pukul 3 bila aku tanya pada nurse..aku masih taj boleh lelap dengan dada rasa masih sakit. Rasanya dalam jam 5pagi, nurse datang lap badan,tukar baju..rasa sejuk sikit dan barulah aku terlelap seketika bila aku terjaga..ya Allah..hinanya keadaan diri,dengan keadaan aurat aku terbuka. Dimana aku nak cari tudung..macam mana aku nak berjalan, semua barang aku ada di wad 14. 

Dipendekkan cerita, nurse tolong ambilkan beg tangan aku supaya aku dapat call suami, suami datang..terkejut tengok aku..yang tak pernah aku buka rambut dikhalayak. Aku menangis depan suami..suami pun nak marah..tapi aku kata kat suami..nurse sini tak salah. Yang salah sil aneast celaka tu.

Dato Gee datang melawat sekitar jam 2petang dan benarkan aku discharge sebab  kes convid makin bertambah dan minta aku rehat dihotel saja.

Akibat dari  celakanya aneast buta perut tu, cermin mata aku hilang masa suami pergi ambil barang aku di Wad 14..ntah penyangak mana yang ambil..dan bila aku balik ke hotel..aku demam kerana kesan bius dan tidak cukup tidur.

Aku hanya minta Allah pulangkan balik segala perbuatan buta perut dan tak berperikemanusiaan tu kat dia. Aku harap dia baca blog aku ni. Sorry..aku tak boleh maafkan dia. Kepala aku bertambah pening dengan pandangan kabur.. tak pasal pulak nak kena buat cermin baru. Zalim! Kau memang zalim.tak ada maaf untuk kau. Moga kesakitan dan kesusahan yang aku rasa,akan berbalik pada kau. Aaminn!!!

Aku jarang nak memaki hamun orang diblog ni..tapi kali ni memang aku tak tahan! Aku harap,korang yang akan menjalani pembedahan di sana..tak jumpalah celaka tadi. Malang betul sesiapa yang jumpa dia. 

Ahad, 18 Oktober 2020

MY BARIATRIC JOURNEY : #28 DAFTAR WAD & MALAM PERTAMA

Assalamualaikum

Sebelum melelapkan mata,aku catatkan di sini perjalanan bariatrik aku yang mungkin dan memang berbeza dengan orang lain. 

Seawal jam 7.30 aku dah keluar dari hotel menuju ke HKL tak sampai 5minit sebab hari ini Ahad,kereta tak banyak dan jarak pun dekat.

Menapak jauh dari parkir bertingkat ke Kaunter Pendaftaran yang boleh tahan jauh. Perkara pertama di kaunter..tekan nombor walaupun tak ada orang selain aku.  Hulurkan surat admit dan terus aku minta wad kelas 1 dan aku hulurkan GL. 10minit,siap.




Selesai mendaftar..menapak pulak ke wad di bangunan A, aku ditempatkan di Wad 15, tingkat 3. Sampai di wad, ambil berat,bp dan dapat tag nama ditangan. Ditanya beberapa soalan biasa.

PKPB punya pasal, pelawat tak dibenarkan..maka lepas suami hantar ke wad..berpelukkanlah kami.. sebab 3-4hari lagi baru berjumpa.

Katil aku..untuk seminggu ini..

Seperti biasa, bila dah admit, mulalah  dicucuk sana dan sini. Alhamdulillah,nurse dan doktor semuanya ok, berbudi bahasa..walaupun sakit dicucuk..tapi hilang bila dilayan baik.

Mula cucuk untuk ambil darah dan letak jarum drip..dsn kemudian cucuk di pelipat lengan untuk ambil darah kali ke2 sebab yang mula tu katanya darah "pecah".. 

Maghrib tadi, anaest datang..tanya itu ini..pasal CPAP ada pakai ke tak..aku cakap tak adalah sebab tak ada disuruh pun sebelum ni(melainkan ada rujukan untuk pakai dari HRPB..Kalau HKL tak ada sape pun suruh pakai dan tak ada surat rujukan pun untuk pakai)

Akhirnya.. 3 kali tangan kanan dicucuk untuk ambil darah lagi.. tapi tak dapat..

Diubah ketangan kiri, 2 kali cucuk dan akhirnya dapat.. serius..cucuk yang ini memang sakit..kalau nak compare dengan cucuk drip.

Tadi, nurse datang bawak mesin ECG untuk check jantung.. bacaan cantik. Blood preasure pun cantik. Siang tadi 137, 79.. tadi 117, 68.. 

Baju untuk operation esok, puasa mula jam 2pagi..minum last pukul 6pagi

Susah hati juga sebab pelawat tak dibenarkan..walaupun waris. Mujur juga aku beli powerbank 40000mAh untuk kegunaan di sini..disamping 2 biji lagi 10000mAh dan 20000mAh.. dengan keadaan bateri hp aku yang cepat drain sekarang.

Harap-harap.. cukup takat 22hb je aku di sini..hotel pun booking sampai 22hb untuk suami..

Oklah..itu aje yang aku nak share. Selamat malam..







Sabtu, 17 Oktober 2020

MY BARIATRIC JOURNEY : #27 KAUNSELING DIETITIAN

 Assalamualaikum.

Semalam dietitian HKL, Miss C ada whatsapp aku, nak call esok(hari ini) dalam pukul 9 katanya untuk sesi kaunseling. Masalahnya aku dalam perjalanan ke KL. So aku bagitaulah dia, aku akan inform sebaik sahaja aku dah check-in hotel. Untuk 5malam akan datang,suami aku akan bermalam di Regency Hotel KL.

Pagi tadi aku bertolak jam 7.45 pagi. Jalan lengang..steady je suami drive. Dalam pukul 1, aku dah siap check-in. So aku terus mesej Miss C ..cakap aku dah sampai. Dia jawab akan call aku pukul 3.30. So oklah. Dan dia pun call tepat 3.30. Tak ada apa sebenarnya sebab semalam dia dah send 2 broucher untuk aku baca dan faham. Kiranya harini just discuss balik lah apa yang ada di broucher tu.

Dan aku kongsikan broucher tu di sini sebagai perkongsian ilmu untuk korang yang nak cuba pembedahan ini.








Ok..itulah antara perkara-perkara yang perlu tahu dan faham. Dan sekarang, aku nak tidur, esok pagi aku akan daftar untuk masuk ke wad. Harap-harap dapatlah aku masuk wad kelas 1 seperti kelayakan aku yang sepatutnya.. kalau takat 1-2malam,aku tak kisah sangat..ini.. silap-silap 4-5malam jugak ni..kalau boleh nak jugakla keselesaan tu.

Itu aje untuk hari ini..esok insya Allah aku akan update cerita baru..

Adioss!!!















Jumaat, 16 Oktober 2020

MY BARIATRIC JOURNEY : #26 PERMIT PERGERAKAN PKPB

 Assalamualaikum

Selesai 1 bab..timbul pulak 1 bab. Dek kerana dengan tiba-tiba KL kena PKPB buat kali ke-2, maka aku terpaksalah dapatkan permit perjalanan ke HKL. 

So, entri hari ini bolehlah jadi panduan kepada korang yang perlukan kelulusan pergerakan PKPB.

Syukurlah format permit dimuatnaik di FB PDRM, maka kerja aku menjadi mudah. Aku terus edit je ..isi detail yang diperlukan dan aku taip 1 lampiran untuk letak detail individu seperti yang diperlukan.


Permit yang siap di isi

Lampiran butir individu

Bersama permit permohonan tu,aku lampirkan sekali surat daftar masuk ke wad yang HKL bagi. Siap semua,aku terus ke balai polis berhampiran. Sop biasa,polis akan tanya itu ini.. dan siap!.

Dan esok 17hb10.. aku akan mula bergerak ke KL.. hotel untuk suami di KL  aku booking petang tadi. Risau nak booking awal-awal takut ada aral pulak. Lagipun aku yakin result swab ok,sebab tengahari tadi dietitian Dato Dr.Gee ada whatssap. Esok aku kongsikan ye..

Ok.. adioss!!!


Rabu, 14 Oktober 2020

MY BARIATRIC JOURNEY : #25 PRE OPERATION

 Assalamualaikum.

Catatan perjalanan bariatrik yang panjang.. 

Setelah aku terima confirmation untuk tarikh operation, aku kena ke HKL untuk ambil darah, X-Ray dan ...swab Convid19 (lahanat punya virus..). Serius cakap..aku tak risau pasal operation..pasal bius..sebab aku dah pernah 3kali lalui situasi full bius. Yang paling aku risau,swab Convid.. bukan apa..sekarang ni,orang yang tak ada gejala pun silap-silap boleh positif..Nauzubillah himin zalik!

Aku mulakan perjalanan dari Kedah jam 7.45pagi, 12hb10. Tiba di KL sekitar jam 1.30..cari makan dan cari hotel. Malamnya Malaysia dikejutkan dengan PKPB untuk Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya..mujurlah kuatkuasa 14hb..ujian betul..jangan operation kena postpone sudahlaaaa..

13hb..jam 8pagi aku dah bergerak ke HKL, Kompleks Rawatan Harian. Macam biasalah..sebelum masuk bangunan,kena ambik suhu dan ditanda pelekat tarikh dibahu. Aku terus ke tingkat 1 dan beratur. Dalam setengah jam juga.. nurse yang bertugas panggil aku dan serah 2 surat.. untuk X-Ray dan untuk ambil darah.

Hari ini memang tak jumpa doktor..makna memang tak akan dapat apa-apa mc. So awal-awal aku dah apply cuti 3hari supaya tak menyusahkan orang di ofis. Dan disebabkan pengumuman PKPB ..aku tanya macam mana status operation..still proceed atau postpone..nurse kata..proceed..jangan risau.. yelah..macam mana aku tak risau. Nak masuk KL tak boleh..melainkan ada surat. Ha...barulah nurse bagi surat admit kat aku..katanya surat ni boleh jadi bukti kalau kena tahan roadblock nanti.

Inilah suratnya. 

Lepas di baginya surat ni..katanya petang ni datang semula untuk swab.. bermakna 1 harilah aku di HKL hari ni.

Aku turun kebawah untuk buat X-Ray.  Orang tak ramai sangat dan tak lama pun tunggu. 

Ada staf tunggu di pintu masuk..sangat membantu dan baik budibahasanya.

Aku dipanggil ke bilik 6 untuk X-Ray. Radiographer yang bertugas pun bagus. Lembut je bercakap. Senang hati rasa. Dalam 10minit siaplah..lambat sebab nak kena buka pakai baju. Filem X-Ray pulak diserahkan terus kepada patient..ingatkan diorang yang akan serah ke Klinik Pembedahan..mujur aku bawak beg uncang yang aku isi fail dan dokumen perubatan..so,aku masukkanlah dan usunglah ke Unit Patology untuk ambil darah.

Borang ni serah dikaunter untuk X-Ray

Borang untuk diserah dikaunter Unit Patology(Darah)

Berbaris panjang rupanya..Hampir sejam jugak,barulah selesai ambik darah..1tiub aje. Yang ambik darah pun pandai. Sekali cucuk je..maklumla..tangan dan lengan aku ni,susah nak jumpa urat. Penah 2kali cucuk baru jumpa..sakit mau tau laaa.. so dalam pukul 10.30 siaplah .. dan aku terpaksa menunggu hingga petang untuk part yang paling aku takut..swab convid!

Pukul 1.30petang aku kembali ke Klinik Pembedahan Am.. beratur dan tunjuk kad klinik..bagitau aje petang ni kena swab. So..masuk tunggu di dalam. Pukul 4.15 baru nama dipanggil..

Cerita pasal swab..aku sedia maklum ..saluran lubang hidung aku sempit. Kalau ikutkan masa aku pergi Hospital Ipoh,diorang minta aku guna CPAP...jumpa doktor ENT di Alor Setar. Tapi di HKL tak perlu. Itu tak apa..masalah sekarang..sakkkkitttt dowhh.. bila bilah swap dimasukkan ke lubang hidung kanan.. keriuk keremot lah muka aku.

Yang tukang ambik sample pun tak habis-habis minta maaf kat aku..dia tau aku sakit.. Dia minta maaflah..kalau aku sakit sebab dia kata dia nampak saluran hidung aku sangat sempit..dan dia ada tanya sama ada aku tidur berdengkur dan ada pernah jumpa doktor ENT tak.. aku mengakulah..dan cerita kat dia, dulu masa aku buat operation buang tonsil, doktor pun dah luaskan saluran tu..tapi tak taulah kalau dah sempit balik. Lepas ni..beringatlaaa..kalau kena swab lagi..minta jolok lubang hidung kiri pulak. Sakit macam kena tikam sampai ke otak wei...tak main-main ok..sampai berair-air mata aku.

Nervous dengan swab..langsung tak sempat snap apa-apa gambar. Sebelum balik aku serahkan film X-Ray kat nurse yang jaga nama untuk swab.

Siap semua aku bertolak balik dari KL lebih kurang pukul 5..dalam perjalanan,suami aku kata,kena pergi balai mohon kelulusan untuk masuk KL nanti. Aku pun oklah..betul lah tu..dalam pukul 8malam macamtu..aku terbaca di FB..PDRM dah keluarkan format untuk permit perjalanan masuk ke kawasan PKPB..oklah..Khamis aku buat..sebab hari ini(Rabu) aku ambik cuti nak rehat. Semalam punya penangan swab..sakit kepala sepanjang jalan.

Doakanlah result swab aku negatif.. risau betul aku..dan doakan juga semoga Allah permudahkan perjalanan panjang aku ini.. 

Terima kasih kerana sudi membaca catatan panjang perkongsian pengalaman yang sangat meletihkan.

Adiosss!



Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...