Selasa, 20 Mac 2012

CANTIKNYA BUDIBAHASA DIA

Kisah ni berlaku hari Sabtu lepas..sms yang paling kurang ajar pernah aku terima dari sorang hamba Allah yang nak buat bisnes tapi PR langsung tak de..

Aku      :  Salam.Cik, Sy *** dr alo star. Sy nk tny psl ***** ***** yg pakej ***** untung ***% . Mcmna cara sy nk join ***** ni? Berapa yurannya? Bolehkan ia buat ***** (dan beberapa soalan lain) Harap cik dpt bg jwpn a.s.a.p

Mohd Sengal    :  yuran kami ambil ***** shj .boleh bla bla bla.....U kedai ke?

Aku     :  x, sy buat kt umh je.Dh 5 thn dgn ********. Agen sy bla bla bla bla....(pastu aku tanyakan beberapa lagi soalan biasa)

Mohd Sengal   :  u boleh bla bla bla bla...

Aku     :  cik ada d mana?Klau boleh sy nk jmpa. Byk bnda  nk tny.bla bla bla bla...

Mohd Sengal   :  kalau nk jumpa, sorry. biz untung kecil, bukan berjuta  (jawapan paling kurang ajar!)

Aku     :  mmg, sy tau untg bukan bejuta. Tp knp jwb mcm tu dgn sy.Okla xpe.Tqvm

Mohd Sengal   :  detail boleh tanya sini atau baca di blog kami ******.blogspot.com

Aku     :  xpela, klaupun cik x hingin jumpa sy, jwble elok2.."Maafla sy sibuk xboleh jumpa" ke, apa ke,xyah la jwb mcm td. Itu jwpn yg paling x beradab pnah sy jumpa.Xpe cik.Klau dh dr awal sik layan sy mcm tu, masa akan dtg xtau lg mcmne.Maaf ye cik.Sy tny sbb berminat, tp dh d jwb mcm tu,mmg tawar hati.Sori n tq krn sudi luangkan masa.Byk lg syrkt lain.Sy akn cuba.Mgkin xde rezki sy dgn sykt u.Budibahasa budaya kita cik. Wslm

Mohd Sengal   :  ok.awak jgn tanya syarikat lain soalan yg sama. jawapan sama juga. kena pakai otak awk. untung awk pun berapa ringgit shj. nak keluar jumpa sudah minyak berapa? 2ribu sale pun untung *** jer sebulan. system kami komisin tertinggi. xperlu cari lain lagi. itu jer boleh katakan

Aku     :  ok.Terima kasih

Mohd Sengal   :  kami cakap cma tu bukan pakai ayat pancing awk masuk. cuba sebelum tanya kena pakai otak. semua soalan kami boleh jawap. syarikat lain cma ***** nanti join sama juga. rugi awk

Aku     :  cik pn sma.sblm jwb kna pakai otak jgk.Klau tak boleh jumpa, jwb baik2 .ok. Assalamualaikum!

Aku tak penah bengang dengan orang yang aku tak kenal sampai macam ni. Syarikat tu memang aku boikot sampai mati. Aku dapat no. tel dia pun dari iklan di FB. Memang kurang ajar kan??? Blog dia pun macam orang tak ada otak yang buat! Serabai gila. Blah la!

16 ulasan:

  1. As salam PB,

    Meh bg blog address die, nak tgk org yg kurang ajar tu... Sy yg baca pun pedih hati dgr... Mcm tu ke nak berniaga? Org fikiran singkat mcm ni smp bila pun ssh nak maju... Kalau ye pun untung kecik kena juga fikir bis utk long-term kan... Takpe, eloklah kamu xbuat bis dgn die :)

    Menjwb soalan kamu tu, insya'Allah 3-5 tahun lg kami di sini... Doakan yg baik2 ye...TQ sb sudi berkwn dgn saya :)

    BalasPadam
  2. ya Allah...sgt kurang adab betul!!
    hmmm..sbr ye..selagi kite connection ngan manusia..selagi tu kite jumpe bmcm2 perangai manusia nih

    BalasPadam
  3. SANGAT TIDAK BERTAMADUN....

    BalasPadam
  4. hahaha. kalau org dh xde adab tu, kita xpayah layan kn.. biar die ngan hidup die... bile la nak maju cm tu kn

    BalasPadam
  5. biarkan die sebab die ingat die bagus sgtlaa tu....

    BalasPadam
  6. TU la puncanya org bisnes tak ke mana. Sebab PR yang buatkan org lain rasa tak selesa. PenBiru nak beli apa? Meh bagi skit blog dia. Nnt takyah le berurusan dgn dia dah.

    BalasPadam
  7. assalamualaikum pen biru...ada juga org yg kurang ajar mcm tu dah la x ada bahasa langsung tapi masih nak berniaga....:)

    BalasPadam
  8. pasal tu la iklan dia dlm fb tak de sape pun reply atau bertanya apa2..grrrrrrrrrrrrrrrrr..lingkup la kalau biz mcmni

    BalasPadam
  9. uish..marah bebenor ni..klu sy ni mau dpt maki..nk meniaga buat la cara nk meniaga..ini ckp lbh krg..mau xberasap bdn..eh PB..klu kenal,dh lama anta santau.. hahaha

    eh apesal plak sy yg berangin..? hihi

    BalasPadam
  10. macam2 perangai org nak niaga ni..duit nak...sabar je la...

    BalasPadam
  11. kalo mcm ni punya sikap laa... mana laa bisnes nak maju.... huhuhuhuhu

    BalasPadam
  12. ishhh geram nya baca ni..apa kena org tu..kurang ajar lah..macam lah dia tu dah jadi jutawan ke apa ke..belagak..sabaq ja la PB..banyak lagi company lain kat luar tu kan..rezki ditangan Allah bukan si cokodok penyet tu yang bagi..(geram..kihkih )

    BalasPadam
  13. qaseh johanna..hahaha.santau merasuk..

    quinnie,memnag berlagak cm hmpeh

    cikmoon ,pasal tu la iklan dia kt fb sape pun tak komen

    kak saniah..hahah cokodok penyet..lawak la akak ni..kahkahkah

    BalasPadam
  14. hahhaaaaa..tak kemana akak kalo berlagak macam tu.. lama2 lingkup la tu :0

    BalasPadam
  15. Org berniaga xptt kurang hajo camtu..berlagak sgt!!

    BalasPadam
  16. ceh.. kalau ye pn x nk jmp x yah la jwb cm tu.. jwb scr sopan kn boleh.. apa da org cm tu.. haisssss...

    BalasPadam

UNTUK KOMEN ANDA AKAN DITAPIS DAHULU..YANG BERSIH2 AJE BARU ADA KAT SINI ;)

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...