Isnin, 26 Mac 2012

BAWA AKU PERGI -KAKA&ZIZAN PATUT DIHARAMKAN!

Assalamualaikum..

Aku bukan menolak seni..aku pencinta dan peminat seni. Tapi apa gunanya seni jika didalamnya terkandung benda-benda yang negatif. Orang seni sepatutnya dapat membezakan apa yang baik dan tidak dalam sebuah karya seni.

Teman blogger aku mendahului aku dalam post entri ini..aku pun terfikir nak buat entri yang sama sebelum ni. Rupanya kami sama pendapat.. , korang boleh baca ini Abghani ini..

Sabtu lepas, aku menonton Muzik-muzik di TV3. Ada 1 lagu yang dipertandingkan..tajuknya "Bawa Aku Pergi"..ya memang dinyanyikan oelh penyanyi yang aku haram langsung tak kenal..cuma tukang rap dia je aku kenal..si Zizan. Melodi dah sedap, tapi liriknya macam hampeh!..sekali dengar je aku dah menyampah..korang baca lirik ni..

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan mungkir janji
aku dah teruja
sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak tekan loceng
hero sudah sampai, cepat terjun dari loteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga


bila kita pergi
apa kan berlaku
siapa kan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh
**************************

Apa yang korang faham dengan lirik ini?
Apa motif lagu ini?
Apa maksud lagu ini?
Apa moral of the story lagu ini?
Apa mesej lagu ini?

Kita semua ada akal yang Allah bagi, fikirlah sama-sama. Penulis lirik seperti mengagung-agungkan perbuatan anak gadis lari ikut kekasih dimalam hari..Wah..bagus betul karya seni beliau ini..boleh dibuat lagu lagi. Dia tak sedar ke, bila ada kes ini, siapa yang menangis dan meraung kalau bukan ibu bapa?..mungkin beliau akan menyanyi riang bila anak daranya lari ikut jantan, siap bawak passport bagai..ya ampun!!!

Apa nak jadi. Dengan karya seni , sepatuntnya kita semaikan moral yang baik dan sampaikan mesej yang positif,bukan sampah macam ni. Aku pun tak pasti, kenapa TV3 boleh lepas lagu ni dalam rancangan mereka. Lagu ni patut dibanned aje. Banyak lagi lagu lain yang bagus untuk didengar.

Aku taknak letak klip lagu ini dalam blog aku sebab aku rasa ia akan mengotorkan blog aku ni. Korang boleh cari kat youtube kalau nak tengok dan dengar sendairi..kalau aku silap, sila betulkan aku..

Terima kasih sebab korang semua sudi baca entri aku ni..Adeus!!!

19 ulasan:

  1. tulah dah tau gak pasal ni pasal ada yang cerita dalam blog. Masalahnya melodi memang sedap tapi part lirik tu memang menyakitkan hati kan..Cubalah buat lirik yang positif sikit.

    BalasPadam
  2. oh, aku langsung tak menghayati lirik lagu ni..
    rupanya, banyak negatif..
    terima kasih info...

    BalasPadam
  3. tula sy dah lama perasan benda ni..lagu dia sedap sayangnya lirik dia mcm menyuruh anak gadis lari dari rumah ikut boyfren tanpa bagitau mak bapak..emmm

    BalasPadam
  4. ada jugak dengar tapi macam konfius aje... rasa macam pelik je lirik dia tuh

    BalasPadam
  5. Tq pen biru coz panjangkan isu lirik menghasut nie.Moga datuk Rais yatim beri perhatian.

    BalasPadam
  6. hahah! masa mula2 dengar lagu ni tergelak kite! lagu yang macam ntah pape je...

    BalasPadam
  7. adoiii..bc senikate lg ni..memang mcm harem betula ..patutla ramai bdk2 tepesong...

    BalasPadam
  8. Ke penulis lirik ni nak sindir anak gadis yg lari ikut lelaki? Tapi apa2 pun saya tetap tak suka dgn lirik ni. Mcm tak senonoh.

    BalasPadam
  9. sekali baca lirik dia macam double meaning pun ada...ermmm...zaman skang suma pk keuntungan tak penah pk baik buruk nye....

    BalasPadam
  10. assalamualaikum pen biru...yerla mama pun ada terbaca n3 yg sama dr abghani...mmg ntah apa2 la lirik lagu ni...:)

    BalasPadam
  11. opps.. kenapa saya tak penah dengar.. ke saya penah dengar tapi tak perasan lkirik dia tu macam hampeh.. sepatutnya lagu2 unsur macam ni di band terus!!

    BalasPadam
  12. 3 pihak patut di persalahkan, penulis lirik, penyanyi, dan penerbit... penyiar tu penerbit sendiri lah kalu kes kat sini kan?

    dari layan lagu rap mcm ni. baik layan lagu Alhamdulillah dari toophat. kan? :)

    BalasPadam
  13. setuju
    cheqna sangat setuju
    cheqna bab2 lagu memang suka kaji lirik

    BalasPadam
  14. macam best je lari dari rumah ikut jantan.lgu nie mmg takde moral..

    BalasPadam
  15. klu nak sedarkan anak gadis bukan cara macam nie... budak sekarang nie ndak pandai berselindung...kau cakap A..dorang tetap faham A....bukan zaman kita....A boleh membawa pelbagai maksud....berharap lagu nie ditarik balik

    BalasPadam
  16. pernah gak terfikir pasal lirik lagu nie.. sbb apa yg moon paham.. maksud lagu nie.. mmg cam haremmm... huhu


    sape laa yg mencipta lagu ni erkk... huhuhu~
    nak je suruh dia jelaskan maksud tersirat lagu tu.. adakah dia sengaja mahu merosakkan org? huhu

    BalasPadam
  17. PB,

    Ada juga baca blogger yg cerita ttg lagu ni... Sy bkn org seni jd mcm lambat 'pick up' sikit bila baca lirik ni... Kdg2 maksud org seni ni lain2... pening... tp mcm xbest je bila tgk lirik dia ni...ntah apa2... tak faham! huhuuu

    BalasPadam
  18. oh, baru tau lirik dia ada negatif sikit gak. ook, faham2.

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...