Isnin, 31 Disember 2018

SHORT VACAY : ULU LEGONG HOT SPRING

Assalamualaikum

Tak macam orang lain. Masuk je cuti sekolah, berpusu-pusu pergi bercuti. Aku ni dah masuk minit-minit terakhir baru berkesempatan pergi bercuti seketika.. 1 malam aje kot.

Tempat pun dekat aje. Lebih kurang 1jam 40minit dari rumah aku. Aku ke Air Panas Ulu Legong, Baling. So, inilah cerita aku.

3hari sebelum pergi aku dah whatsapp pengurusan Hot Spring tu. Bagitau tarikh dan bilik apa nak. Aku pilih bilik pool view sebab malas nak jalan jauh-jauh. Harga RM130 bilik katil queen tingkat atas. Kalau nak yang single bed kena ambik tingkat bawah. Booking tak perlu bayar dulu..dah sampai nanti baru bayar sekali RM100 deposit.

Aku dimaklumkan check-in pukul 3. So aku bertolak dari rumah pukul 10pagi. Suami aku pun drive slow motion je betul-betul makan angin. Singgah makan dulu dan tapau apa yang patut.

Sampai di Ulu Lengong dalam pukul 12.30. Aku terus ke kaunter dan cakap pasal aku booking. Sekali boleh pulak budak tu cakap check-in pukul 3..yelah aku cakap ..aku tahu, tapi aku nak bayar lah sebab dah sampai. Budak tu cakap tak boleh bayar lagi, pukul 2.30 baru boleh bayar.. WTF..! Adoi..punya banyak tempat aku pergi, inilah pertama kali aku dengar jawapan yang macam tu. Apa salahnya nak bayar siap-siap. Nanti pukul 3 bagi ajelah kunci. Spoil pulak mood aku.

So aku pun keluar dari kawasan kaunter dan melepak-lepak kat hujung kawasan parking yang redup. Kau bayangkan ajelah..dari pukul 12.30 sampai pukul 3..nak masuk tak boleh. At least, terimalah bayaran dulu, guest boleh lepak-lepak tepi kolam sementara tunggu kunci.. guest pun faham ,pekerja perlukan masa untuk house keeping.. untuk servis yang macam ni aku bagi 2 bintang aje. FAILED!

Maka melepaklah aku membuang 2jam lebih kat luar yang panas gila. Tepat pukul 2.30 aku cakap kat suami, nak pergi bayar, kot-kot dah boleh terima. Kami pun pergilah kat kaunter tu balik dan bayarlah harga bilik nilai RM 3bintang tu..tunggu lagi sampai pukul 3, suami aku pergi mintak kunci..wahhhh gituuuuu.. tepuk dahi kalau macam ni punya servis. Majlis Daerah Baling patut hantar staf pergi kursus hospitaliti kalau macam gini gayanya. 

Dari pintu masuk

Kaunter masuk..budak-budak tu pun senasib lah dengan aku, menunggu masuk, lagi kesian nenek dia yang ber wheel chair pun terpaksa tunggu diluar.

Kalau tak nak menginap, nak masuk mandi aje pun boleh. RM6 untuk dewasa kalau tak salah aku. Biasanya orang mandi malamlah. Siang tak ada yang mandi. Gila nak mandi panas-panas..tak pasal-pasal jadi orang rebus.

Bilik Pool View yang aku booking

Bilik oklah..biasa aje. Bantal 2 biji nipis gila..sakit tengkok aku..tak ada bantal extra. So,sila bawak bantal lebih kalau jenis tidur bantal tebal.

Complimentary yang ada. TV ada Astro.

Toilet dia ok aje..walaupun mangkuk toilet berkarat, tak kisahlah, bukan aku nak masuk duduk dalam mangkuk toilet tu ..tak kuasa pulak aku nak cuci kilat-kilat, bukannya toilet rumah aku kan..tapinya yang tak best tu,masa aku masuk,lantai toilet ni memang basah lencun..mujur aku tengok dulu, buatnya aku langkah masuk terus..boleh meninggal aku kalau jatuh.. bahaya oi..jangan main-main kalau lantai basah.

Katil pun menghadap pool

Kolam budak-budak yang paling dekat dengan bilik. Air panas suam-suam.


Kolam ni aje aku berani masuk..itupun ambik masa masuk sikit-sikit..panas oi.

Dalam perkiraan aku, ada 7 buah kolam. Yang betul-betul boleh berendam ada 3. Yang boleh rendam kaki ada 3 juga dan yang tak boleh masuk langsung ada 1..mendidih berasap weh.

Yang panas aku tak tahan..aku rendam kaki je..tapi ada hamba Allah mana ntah siap boleh berenang-renang lagi.

Yang berpagar ni paling panas

Nampak tu..berasap..



Antara bilik dan chalet yang disediakan

Kawasan sekitar 

Kalau berdiri ditempat aku ambil gambar ni, sebelah kiri ada jambatan, seberang jambatan tu, malam-malam ada gerai makan dan macam-macam lagi yang dibuka pada waktu malam. Aku tak ada gambar kedai tu semua sebab masa aku pergi, aku tak bawa handphone. Puncanya aku plan nak berendam..kena rendam 1 jam..aku rasa mengantuk,suami ajak jalan-jalan lepastu nampak tempat makan.. apalagi..nasi goreng kampung dengan horliks ais dia padu weh..

Tandas dan tempat tukar baju

Kolam ke-3 yang ada didepan bilik

Dari jauh nampak bilik yang aku booked. Sebelah kiri aku tu ada tanah lapang untuk orang buka khemah..ada yang ber camping kat situ.

Cuma 1 je aku nak pesan..kalau korang datang kesini..TOLONG Laaaaa..jangan buat pool ni macam pool mak bapak korang. Ada tu yang siap bawak bola ..main bola tampar dalam pool yang airnya panas..kau bayangkan..kau baik-baik je berendam dalam pool yang panas, nak masuk 1 badan pun kau masuk slow-slow tetiba ada 1 bola melayang jatuh depan muka kau..air panas terpercik kena muka.. agak-agak kau nak senyum ke nak maki?

Panorama malam hari.

Disebabkan aku pilih bilik depan pool..maka aku pun tidur tak berapa nak lelap..bising lah pulak..kalau orang dewasa takde bunyi apa-apa.. ini budak-budak..sampai pukul 3 pagi pun ada lagi yang mandi bukan main riang ria lagi..paham-paham ajelah.


Esok paginya kolam dikeringkan untuk dicuci.

So, itu sajalah cerita aku. Kami check-out pukul 10pagi. Kepada sesiapa yang nak pergi, tak payah risau bab makan, ada je jual kat tempat yang aku cerita tu. Kalau jenis tidur mati, ok je ambik bilik pool view ni..kalau jenis telinga lintah macam aku,baik jangan.

Sekian untuk hari ni.

Adeuss!

1 ulasan:

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...