Khamis, 27 Disember 2018

AYAM MASAK MERAH KENDURI

Assalamualaikum.

Sambung cerita semalam. Acara portluck opis lah kekdanya. Semalam dah tunjuk resepi Nasi Jagung. Harini aku bagi resepi Ayam Masak Merah Kenduri pulak. 

Nasi Jagung dan Ayam Masak Merah

Resepi ni aku belajar dengan jiran mak aku..dah arwah pun. Ngah Syah namanya. Sebut pasal Arwah Ngah Syah, dengan dialah aku belajar banyak tips memasak. Suami dia mamak..so memang pandai masak. Moga tiap masakan yang aku buat, orang puas makan..orang happy, pahalanya aku sedekahkan untuk dia.. 

Berbalik pada resepi. Ayam Masak Merah ni, bila aku makan, aku rasa macam aku makan zaman aku budak-budak dulu. Sedap lain macam sikit. Jom tengok resepi.

Bahan-bahan;
2 labu bawang putih
2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah 
3 inci halia
2-3 biji isi buah keras(takde pun takpe)
5-6 batang serai- racik
*blend semua bahan ni

2 ekor ayam - gaul garam kunyit dan goreng 3 suku masak
7-8 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
4-5 batang serai dititik
1 mangkuk cili kering blend
1 tin tomato puree
1 uncang sup bunjut
1 1/2 tin susu sejat
1 tin kacang peas
3 labu bawang besar -mayang kasar
2-3 pokok daun saderi/sup
1 kiub ayam

Cara-cara;
1. Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan serai dititik sebentar dan masukkan bahan yang diblend sampai naik bau.
2. Masukkan cili kering blend dan tumis sampai pecah minyak. Kalau suka pedas,lebihkan cili kering.
3. Masukkan tomato puree, uncang sup bunjut dan kiub ayam. Kacau sebentar dan masukkan ayam, gaul rata.
4. Masukkan susu sejat, perasakan dengan garam, gula dan masak dengan api sederhana hingga ayam masak.
5. Masukkan kacang peas dan bawang besar, kacau rata dan akhir sekali barulah masukkan daun sup/saderi.Kacau rata, siap!

Sorry lah tak ada gambar dari kuali, semuanya aku dah masukan dalam bekas untuk dibawa ke pejabat.

Ok..itu aje untuk harini..

Adeusss!!!

1 ulasan:

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...