Rabu, 30 Mei 2012

SIRI JEPUN PALING BEST - OSHIN

Assalamualaikum..

Kali ni, entri pasal drama Jepun lagi..yang di alih bahasa. Lalu berlaku suara ala-ala bapuk untuk dubbing pada watak kanak-kanak 5 tahun.



Kabayashi Ayoko - watak Oshin masa kecil

Yoku Tanaka - Oshin 16 tahun

Aku suka drama ni, walaupun aku tak berapa ingat jalan ceritanya. Sebab masa drama ni ditayangkan aku baru darjah 2 kalau tak salah. Waktu tu aku tak berapa nak faham drama berat macam ni. Walaupun begitu, drama ini memang best. Kisah kehidupan seorang budak kecil, membesar dizaman perang. Pendek kata, ini drama popular dizaman mak aku muda belia.

Hanya 1 babak yang aku ingat dimana Oshin remaja buat pertama kali merasa gula..Oshin terlalu seronok sampai sanggup menyimpan secubit gula. Bayangkan kesusahan di zaman itu..gula adalah 1 barang termahal..

Aku pun tak pasti, samada pelakon asal ni masih hidup atau sudah tiada. Kalau ada pun dah jadi moyang agaknya..itu jer untuk hari ni.. Adeus!!!

10 ulasan:

  1. drama2 yg kita ikuti sedari kecil mmg meninggalkan kesan yg mendalam kans...

    BalasPadam
  2. wahh lama dh drama ne kan?? ntah2 dah meninggal agaknya pelakon ne..

    BalasPadam
  3. suka tgk cite ni...memang best...masa sekolah dulu ada kawan saya muka sebijik cam oshin tapi skang dia dah tak ada lagi..

    BalasPadam
  4. oshin....glame cite ni dulu dan sekarang pn msh diminati..

    BalasPadam
  5. mengamik memory ahak...=P

    BalasPadam
  6. ingat-ingat lupa dah citer jepun yg ni tp dulu2 ikut jg masa sekolah rendah kot sb citer bersiri popular kan. x bestlah bila dialihsuara tu, lebih suka suara jepun tp baca alihbahasa kat bawahnya hu hu
    suka dgn kesopanan mereka tu
    yg ingat makan nasi kepal2 dlm mangkuk he he

    BalasPadam
  7. Dh lama tak tgk citer ni.....dolu2 mmg tip top citer ni :)

    BalasPadam
  8. hahhaha..masa citer ni ditayangkan kat tv pun kita kecik lagi...skolah rendah rasanya..tapi memang suka sgt dgn citer ni..kisah hidup oshin yg penuh pancaroba...

    tak bleh lupa bila part mak mertua dia tak suka kat dia..huhuhu..lepas tu dia jadi tukang gunting rambut...lagi apa ye keje dia..byk sgt..hehehhe

    rasanya dia ada lagi tapi dah tua..pernah tengok drama dia dah tua...lupa tajuk..hehhehe

    BalasPadam
  9. oshin ni sy perasan le jugak..masa tu kecik lagi tapi mak selalu tengok petang2..sy kadang2 je terpandang..sebab sibuk nak keluar main kan..klo time hujan xleh kuar,kena tgk la gak oshin ni..huhu

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...