Sabtu, 28 April 2012

BIBLE - 2

Assalamualaikum..

Aku tahu ramai yang malas nak baca entri yang berbaur ilmu ni. Bosan kan? Tapi aku nak berkongsi jugak benda ni. Ia amat penting untuk kita memelihara agama kita. Tak salah aku belajar Bible. Sekurang-kurangnya aku ada ilmu yang orang tak ada. dan yang paling penting, aku dapat membezakan Kelebihan Al-Quran dan kekurangan Bible.

Moga entri ini tidak disalah tafsir oleh mereka yang beragama Kristian. Aku disini hanya ingin membantu saudara seagama ku agar tidak terpesong akidahnya. Kita pun sedia maklum, makin banyak kes murtad di negara kita hari ini..

Berbalik kepada sambungan semalam..

Aku ada ceritakan mengenai  5 buku pertama (Taurat atau Pentateuch) dalam Bible. Hari ni , ada lagi 34 buah buku dalam Perjanjian Lama. Dikatakan selepas Taurat, buku-buku ini ditulis oleh para nabi antaranya Nabi Daud dan Nabi Sulaiman..secara ringkasnya buku-buku tersebut adalah seperti dibawah ini:
 1. Yosua : Kisah Nabi Yushaq Bin Nun
 2. Hakim
 3. Rut
 4. 1 Samuel
 5. 2 Samuel
 6. 1 Raja
 7. 2 Raja
 8. 1 Tawarikh
 9. 2 Tawarikh
 10. Ezra
 11. Nehemia
 12. Ester
 13. Ayub
 14. Mazmur : Inilah yang dikatakan kitab Zabur
 15. Maleakhi
 16. Pengkotbah
 17. Kidung Agung : Berupa syair yang cinta pada manusia..sila baca DiSINI
 18. Yesaya
 19. Yeramia
 20. Ratapan
 21. Yehezkiel
 22. Daniel
 23. Hosea
 24. Yoel
 25. Amos
 26. Obaja
 27. Yunus
 28. Mikha
 29. Nahum
 30. Habakkuk
 31. Zefanya
 32. Hagai
 33. Zakharia
 34. Maleakhi
Apa yang terkandung dalam Perjanjian Lama ini?
Ianya adalah himpunan kisah sejarag bermula dengan kisah kejadian alam selama 6 hari dan disusuli dengan kisah-kidah nabi seperti Nabi Adam, Nuh, Ibhrahim, Ismail, Ishak, Musa dan lain-lain. Ia juga sarat dengan hukum hakam dan peraturan yang diperintahkan kepada Bani Israel. Kisah yang dipaparkan adakalanya terlalu lucah dan menghina para nabi dan Allah SWT, selain itu terdapat puisi-puisi, lagu-lagu dan prosa zaman lampau.

Buku ke-22 iaitu Kidung Agung misalnya, terkandung puisi-puisi yang melucahkan. Boleh tengok dilink ini

Buku Pertama iaitu Kejadian, terkandung kisah nabi Lut (amat menghina nabi Lut)..Boleh baca di sini
-->Kejadian 19:30-38 sila cari Bab 19, ayat 30.

Buku ke-11 iaitu 1 Raja, terkandung kisah Nabi Daud ketika tua (juga kisah yang lucah)..Boleh baca di sini

Kesimpulannya..Al-Quran tidak pernah menceritakan keburukan para Nabi apa lagi kisah yang menghina, kerana kita sedia maklum, Nabi adalah insan terpilih..jika ini yang terkandung dalam Bible..apa moral of the story yang boleh diambil dari Bible???

nantikan sambungannya..


5 ulasan:

 1. itu sbb blog saya kurang dpt sambutan..asyik kisah agama aje.org boring.
  macam bajet bagus aje kan.

  "Jangan kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan jangan kamu sembunyikan kebenaran sedangkan kamu mengetahuinya."

  maksudnya di sini.Imam Qatadah menegaskan."Janganlah kamu campuradukkan ajaran Islam dengan ajaran Yahudi dan Nasrani sedangkan kamu mengetahui agama yg diterima Allah hanyalah agama Islam.

  BalasPadam
 2. assalamualaikum pen biru...moga kita semua dapat memahaminya antara baik n buruk...:)

  BalasPadam
 3. akak datang sini dan followsini..

  info yang perlu dibaca dan difahami oleh semua, sebab berblog bukan setakat nak enjoy buang2 masa tapi mesti dapatkan faedah juga,...

  BalasPadam
 4. Pen Biru, kenapa bila click link yg awk bagi tu dia tak keluar kat new window ye? Nak right click utk open new window tak bleh plak sbb right click disable. Susah nak buka semua link yg awk bagi tu kena back-back. Huhu.

  Saya dah baca link yg sabda tu. Kalau tengok tu nampak sgt macam manusia yg tulis kan? Sebab bahasa Allah lain sgt. Bahasa bertaraf tinggi. Bila tgk ayat2 kat sabda tu, bahasa tah hapa2.

  BalasPadam
 5. lady..ye la..sy pun tak perssan..nanti sy ubah settingnya ye..tq

  BalasPadam

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...