Rabu, 4 April 2012

EARTH HOUR..KENAPA MATIKAN LAMPU?

Assalamualaikum..

Semua orang sibuk pasal tutup @ matikan lampu selama 1 jam sebagai tanda sokongan Earth Hour..Malangnya aku tak termasuk dalam golongan itu sebab aku tengah sibuk packing cheese..heheehe. Kenapa mesti matikan lampu?? Kuat sangat ke karan lampu tu ? Persoalan ini timbul bila jejiran aku yang menyokong Earth Hour dengan bergelap selama 1 jam, tapi aircond nye terpasang jugak.. So pada aku , no pointla kan?..Nampak macam lampu tu karannya lagi kuat dari aircond..dan lampu itu membebaskan CFC lebih banyak dari aircond..hahaha..kesian lampu tu.macam la dia jahat sangat!



Sepatutnya Earth Hour ni bukan setakat bergelap tanpa lampu, tapi semua alat elektrik hendaklah dimatikan . Paling best, TNB kena putuskan karan seluruh Malaysia..hahaha..kita tengok apa jadi! Bukan aku menentang Earth Hour ni, cuma kena perbetulkan fungsi sebenar Earth Hour ni. Setakat lampu tu berapa voltan sangatlah karannya jika nak dibandingkan karan aircond, heater dan cerek karan!

Err....korang tutup lampu tak???

17 ulasan:

  1. pemikiran kita sama kak..
    setuju..patutnya sabtu minggu terakhir setiap bulan mac tu..TNB matikan seluruh karan kat malaysia ni....tak payah lama...10minit je..tengok apa jadi...hehehehehe

    BalasPadam
  2. ah, tak kuasa nak tutup..hahaha

    BalasPadam
  3. tutup jugak tapi tutup peralatan elektrik yang tak guna je...hiihiii..

    BalasPadam
  4. saye terlupe..heheh..dah tengah malam nak tidor baru kiteorang laki bini teringat...;p

    BalasPadam
  5. sy mlm aritu tak tutup lampu..sebab ada kerja nak kena settle..haha..tapi boleh plak pagi hari tu elektrik takde..ishh

    BalasPadam
  6. t nak suh syabas putuskan bekalan air lah. ehehe.. walaupun xde kene mengena... :P

    BalasPadam
  7. haha...btol tu..setuju2... lain kali TNB kena matikan karen 1 malaysia.. tu baru betul earth hour kan..kan..

    duk tutup lampu..karen yg lain pasang gak...

    BalasPadam
  8. kempen Earth Hour bukan paksaan. Bumi semakin hari semakin panas. Perindustrian Dan pembangunan yang lain
    Mmg tidak dpt di elakan bagi menjana kepesatan ekonomi sesebuah negara.

    Earth Hour ialah kempen untuk mengurangkan tersebarnya haba ke udara. Penurunan haba menurun dgn sedikit sumbangan Dari manusia dimana Bumi Dipijak. Kempen yang setahun sekali ini pun ramai yang mengeluh. Apetah lagi kalau di buat sebulan sekali. :)

    BalasPadam
  9. aah..klu earth hour..kami kuar umah..xstay kt umah pon..tp lmpu porch pasang..nmpk sgt xde ksedaran sivik..hehe

    BalasPadam
  10. assalamualaikum pen biru...ye la beul gak tu....:)

    BalasPadam
  11. sy tak tutup lampu sbb malam tu sy keje.seriau plus seram gila kt opis tutup lampu.dh la keje sorg.kihkih..

    BalasPadam
  12. kami tutup lampu tapi syok kemain tgok tv on kipas semua..hahaha..

    BalasPadam
  13. hahahha.. ak pon xperasan bile kempen ni diadakan :)

    BalasPadam
  14. tutup sekejap je...pastu bukak balik...ada benda nak kena siapkan.tu la saya tengok bangunan2 gah kat KL tu tak gelap pun.bangunan tu lg makan karan...hehee bukan xsokong tp tu hakikatnya.

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...