Ahad, 18 November 2018

MEE KARI HARI RAYA

Assalamualaikum..

Mee lagi kita.. tapi kali ni resepi Mee Kari pulak. Kenapa nama dia Mee Kari Hari Raya?? Sebab, boleh dikatakan tiap kali raya, aku kena buat dan akan buat sebab permintaan kaum merabat di kampung.

Bahan-bahan;
4 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
2 inci halia
3 btg serai
***blend semuanya

2btg Kulit kayu manis 
3-4 kuntum bunga lawang 
1 mangkuk cili kering blend
2 pek kecil serbuk kari daging
2 tangkai daun kari

1 mangkuk isi ayam
1 mangkuk isi kerang rebus
Fish ball & fish cake ikut suka banyak mana nak
4-5 keping tauhu goreng - beli yang siap goreng.Tak ada pun tak apa
1 liter santan

Untuk hidang:-
1 pek mee 
Sawi dan taugeh -celur
2 keping tauhu- sapu kunyit,goreng dan potong nipis
Cili merah
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Telur rebus
Limau nipis -optinal

Cara-cara;
1. Tumis bawang-bawang, kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sampai layu
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air sampai pecah minyak dan masukkan ayam bersama 2 liter air. Didihkan.
3. Masukkan kerang rebus, tauhu goreng dan segala macam bahan yang ada. Akhir sekali masukkan santan (aku guna santan sawit) garam dan 1 kiub ayam.(sape suka aji ke..serbuk cukup rasa ke..letak aje)..dan siap!

Tuang kuah mee yang siap dicelur dan hidangkan dengan dedaunan yang berkenaan.

Yang ni ada udang kertas/udang lipan


Gambar di atas adalah dari raya tahun yang berbeza 

Rahsia mee kari aku lambat basi dan tak muak untuk makan ialah..aku gunakan santan sawit jenama Khalis. Santan tak pecah minyak walaupun over cooked. Lagi 1..mee kari kalau tak ada kerang..sumpah tak sedap weh..tak cukup syarat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...