Isnin, 8 Oktober 2012

CARA TINGKATKAN TRAFIK BLOG

Assalamualaikum.

Trafik..trafik..trafik dan trafik..Ini bukan trafik jalan raya, tapi trafik blog. Sebenarnya aku tidak menggunakan apa-apa formula untuk tingkatkan trafik blog aku yang tetiba naik mencanak ni. Mungkin entri yang aku buat tu kebetulan terkena pada musim dimana pengguna dan pencari maklumat berlumba-lumba menggugel..lalu terkeluarla link blog aku.

Trafik blog ni lah yang membolehkan graf statistik blog kita naik dan ramai orang singgah tengok blog kita. Aku malas nak cari maklumat mengenai cara-cara tingkatkan trafik ni. Semuanya aku try test sendiri.

Pun begitu aku ada terbaca mengenai cara-cara untuk tingkat trafik blog. Ada cara yang betul dan cara yang tak betul..

Bagi aku yang menggunakan cara aku tersendiri..inilah yang aku gunakan.. Bagi cara yang betul adalah seperti berikut 

  1. Daftarkan blog korang di search engine Google, Yahoo dan Bing. 
  2. Buatlah entri yang menarik perhatian bersesuaian dengan masa nak dipublishkan.
  3. Gunakan nama blog korang sebagai username di FB atau Twitter
  4. Paling koman mesti ada 1 entri setiap hari (ala..aku pun kadang-kadang bila time sibuk nan ado entri hari-hari). Yang penting jangan entri dalam sehari sampai berpuluh-puluh..nanti follower korang malas nak baca. :p
  5. Balaslah kunjungan follower korang yang sudi datang..(aku pun kadang-kadang sempat BW..nak komen pun tak sempat..ampunnnnnnnn)
  6. Tajuk entri korang mesti yang gempak..atau gunakan perkataan yang popular
  7. Anjurkan contest apa-apa yang mudah . Hadiah tak kisah hatta berus sabut sebagai hadiah..(aku pun dah lama tak buat contest.)
Bagi cara yang tak betul ...cara budak nakal yang aku gunakan adalah
  1. Buat apa-apa entri yang tajuknya agak lucah, terlampau, seksi, 18SX dan yang sama waktu dengannya (hikhikhik...)tapi pastikan takde yang melampau..contoh yang macam aku buat  sila tengok link ini -->Gambar Artis Bogel. Sebab aku buat macam ni adalah kerana ada banyak tangan-tangan nakal yang suka suki menaip perkataan tak elok bila menggugel.
  2. Buatkan entri yang tajukknya ada perkataan "CARA-CARA"..seperti di link ini -->CARA-CARA MENJAHIT MANIK. Yang ni pulak sebab kita tahu intenet merupakan medium belajar secara percuma yang mudah.
  3. Dan buat 1 entri mengenai "CARA TINGKATKAN TRAFIK BLOG" seperti yang aku buat nih..heheheh..Yang ni sebabnya..ramai dikalangan blogger nak belajar cara nak tingkatkan trafik blog..kuikuikui..
Iniliah formula yang aku gunakan. Aku tak daftar kat mana-mana medium ketiga untuk membantu.. Yang penting kena kreatif aje. Kita berblog sekadar suka-suka..buat apa nak menghabiskan duit ..ye tak??

Okeh..itu aje. Cara yang aku gunakan ni amat mudah..dan yangpenting FREE OF CHARGE..atau dalam kata lain PERCUMA.

Selamat mencuba.


11 ulasan:

  1. Assalam PB..aik pun sama..tak de daftar kemana2 pun..dan tak pernah tinggi pun trafiknya..

    BalasPadam
  2. Kite main tulis je entry tau..kadang tuh merepek meraban sorang2..hahahahaha..

    Alaaaaa, canner nak bg tutorial cenggitu..tangan kite pengkau..xkreatif plak tuh..ngeeeeee...

    BalasPadam
  3. sama la setakat ni belum dftr kat mana2 lagi....cara2 ni mmg betul ramai org yg nak belajar dan search kat internet.

    BalasPadam
  4. nice info..vist me asamglugo.com

    BalasPadam
  5. salam sejahtera blogger,saya seorang newbies baru jer dalam dunia blogging ni,info yang diberi oleh penulis blog ni sangat bagus dan saya akan ikut step yang diberikan terima kasih kerana tunjukkan info ni.

    BalasPadam
  6. tul tu...semua dijemput singgah ke blog nurdhiasinarcahaya.blogspot.com
    nk support from u all bcoz bru je mula...

    BalasPadam
  7. hehe..nk wat n3 camni gak la..

    BalasPadam
  8. tahnks informasi yg sangat berguna . view my blog too pelangiain.blogspot.com

    BalasPadam
  9. amboi ada juga cara tak betul tu, hehe

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...