Khamis, 9 Mei 2019

PETUA HILANG NYAWA

Assalamualaikum

Aku kongsikan perkongsian dari fb Rizal Hakim


Inilah kisah benar sakit gigi letak minyak brek motor.. Sampai masuk ICU.
Consent untuk health promotion and awareness diambil dan pesakit memberi kebenaran untuk post di media social untuk KESEDARAN semua rakyat Malaysia begitu bahayanya penyakit pergigian yang tidak di rawat dengan betul. Dia kata banyak orang tak tahu gigi pun boleh jadi macam ni. 

Begini ceritanya. 
Encik ini sakit gigi dah bertahun, tapi awal tahun ni sakit semakin teruk, jadi letak lah dia minyak brek motor. Kali pertama, sakit tu hilang.
Selepas Berapa minggu berlalu, sakit pulak gigi geraham atas tu, sekali lagi dia letak minyak brek. Tapi tak berkesan, gusi pun bengkak. Mungkin takut kepada doktor gigi, encik ni  pergi jumpa doktor perubatan. Doktor bagi ubat tahan sakit dan antibiotik.

Selama Seminggu makan ubat, tak berkesan (antibiotic resistant??) bengkak semakin membesar, selama 4 hari simpan dan tak tahan, baru encik ni pergi jumpa doktor gigi. Masa itu muka bengkak macam 2 biji kepala dah. Kita panggil facial cellulitis. Dengan segera dr gigi refer kepada HRPZ II untuk emergency kes encik ni.




Masuk wad hari kedua, bengkak semakin besar, nanah penuh dalam muka. Jadi kita decide untuk cabut gigi dan buat incision and drainage(keluarkan nanah). Banyak nanah keluar weh... Hmmmm.😫😫😫🤮🤮🤮🤮

Dengan malangnya, hari ketiga, nanah yg berlebihan sudah sampai ke sistem saraf dan OTAk. Keaadan encik ni semakin teruk, dengan segera refer pakar pakar department lain, akhirnya pesakit ni di masuk ICU dengan diagnosa septic encephalopathy. Jangkitan yg boleh membawa kematian weh.. Don play play. . Hmmmm. Stresss sangat team omfs/dental sebab jangkitan kuman encik ni.



Hari yg sama, pesakit ditolak ke dewan bedah untuk keluarkan nanah yg berlebihan. Fuhh, masih banyak lagi keluar..🤢🤢🤮🤮
Selama seminggu di ICU, keadaan encik ni semakin pulih. Ditolak ke ward biasa..



Begitulah ceritanya, sy post disini untuk Kesedaran kawan kawan sekalian, kena buat routine checkup pergigian 6 bulan sekali. Gigi yg rosak perlu rawatan yang betul dibuat oleh doktor gigi yang bertauliah. Sama jugak kes FAKE BRACES dan teeth whitening, gigi palsu, kena buat dengan dr gigi bertauliah. Kalau tak habis semua gigi anda. 

KESEDARAN ITU PENTING. jangan menyesal apabila terlambat.

Credit : Happy wee

********
Apa sekali pun..kalau sakit, jumpalah doktor. Janganlah ikut petua yang mengarut tu..akibatnya boleh hilang nyawa.

2 ulasan:

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...