Sabtu, 25 Mei 2019

CARA UBAH PASSWORD MODEM WIFI TP-LINK

Assalamualaikum.

Harini aku nak kongsikan, cara-cara nak tukar password wifi jenis TP-Link. Kisahnya ..internet dirumah ni macam slow gila. Aku agak..sebab password asal orang mudah sangat nak agak..password tu pun,kedai jual modem yang tolong setting lepas modem TM asal meletup dek guruh berdentum. Password pulak yang seller tadi set boleh buat pencuri wifi tergelak kuat.. password kiraan 1 sampai 8..kau rasa??

Godek punya godek..akhirnya aku berjaya tukar password kepada yang lebih sukar..sampai aku sendiri kadang-kadang lupa.Ok..ikut step ni.

1. Sambungkan pc dengan modem wifi yang nak diubah password.

2. Tengok nombor IP modem yang ada di bawah modem. Biasanya untuk kebanyakan TP-Link yang digunakan di Malaysia mempunyai nombor  192.168.1.1 atau 192.168.0.1 
Di bawah IP ada Username dan password (biasanya hanya perkataan admin sahaja)

3. Taip nombor IP  pada google browser dan akan terpapar skrin di bawah..
Masukkan Username : admin
Password : admin
dan klik LOGIN


4. Klik Interface Setup

 5. Di kolum WPS Setting -> SSID masukkan nama wifi korang yang baru. Kalau tak nak tukar, boleh skip je step ni

6. Di kolum WPA2-PSK ->Pre-Shared Key masukkan password korang yang baru
kemudian klik SAVE dan restart balik modem korang..
SIAP!

Itu je..mudahkan?Apalagi..cubalah!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...