Jumaat, 3 Mei 2019

XIAOMI ROBOROCK : DEVICE WIFI SETTING WITH APPS

Assalamualaikum

Sambung lagi..

Selepas dah siap install apps Mi Home.. aku akan ajar cara untuk sambungkan wifi ke Roborock. Untuk makluman..Roborock ni mula-mula kau on..dia cakap cina dengan kau.. lantak dialah..aku pun main agak-agak apa dia cakap. Yang aku paham pun, dia sebut WIFI. Nak harap buku manual..lagi tak berguna..tak boleh harap langsung.

Ok..ini cara-cara nak set wifi Roborock. Pastikan korang duduk dekat dengan modem/router wifi dan handphone juga di connect kan menggunakan wifi yang sama.
1. Buka penutup atas vacum dan tengok lampu wifi(lampu warna biru) 
***untuk reset wifi untuk kali ke-2 dan seterusnya, gunakan pin dan tekan lubang reset disebelah lampu wifi hingga robot berbunyi***

2. Tekan 2 butang tu serentak dalam 3 saat. Untuk kali pertama memang akan keluar bahasa cina..pastikan dengar dia sebut wifi..dan lampu wifi warna biru berkelip

3. Tap button : ➕ 

4. Bila keluar skrin ni..tap : Devices nearby


5. Tunggu apps scan device sampai apps detect Roborock.. dan tap gambar Roborock

6. Skrin  Select Router akan dipapar dan dibawahnya ada maklumat modem wifi korang.. 
tap pada : Tap to enter password
Dan masukkan password wifi masing-masing. Skrin contoh tak dapat aku tunjuk sebab masa nak masuk password aku cuba screenshot tapi tak boleh.
Kemudian, tap NEXT




7. Tunggu hingga melepasi 2 skrin ini..mesej biasa yang akan dipapar adalah:
"Bring your phone closer to device"
"Bring device closer to router"



8. Bila skrin ni dipapar, tap : Let's get started

9. Skroll kekiri 3 skrin yang dipapar hingga ke skrin di atas dan tap : Start

Ok..selesai setting antara Roborock dan modem/router Wifi. Perkara pertama aku buat sebelum guna Roborock adalah aku set kan bahasa dulu.. ajee gile aku nak paham cakap cina.. 

Esoklah aku sambung. Harini belajar setting yang ini dulu. Kalau ada yang tak faham, boleh drop soalan dikomen. Insya Allah aku cuna jawab. Mungkin ada step yang aku tertinggal..maklumlah, aku pun main godek-godek sendiri..mana yang terlepas skrin untuk screenshot tu..nasiblah..ok..

Sambung esok..

Adeusss!!!





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...