Selasa, 28 Mei 2019

MASAK LEMAK CILI PADI KULIT LEMBU

Assalamualaikum.

Selera jawa suami ku cuba aku penuhi. Salah satunya adalah kulit lembu. Tak kisahlah masak apa pun  tapi kulit lembu sangat sukar diperolehi terutama di negeri yang masyarakat jawanya adalah minoriti.

Mujurlah kakak ipar aku dan suaminya mengusahakan kulit lembu ready to cook ni.. apa lagi memboronglah aku beli untuk dimasak.

Nak masak sambal tahun,belum lagi aku sempat. Sibuk betul bulan puasa ni. So aku buat masak lemak cili padi aje. Jom tengok resepi.

Bahan-bahan ;
2 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cawan cili padi
Kunyit hidup besar ibu jari
*** blend semua bahan ni.

1mangkuk kulit lembu (siap rebus)
2 cawan santan
2 keping asam keping/gelugur
3 helai daun kunyut- mayang nipis
2 batang serai diketuk
Garam, gula perasa sesedap selera

Cara-cara ;

1. Rebuskan kulit lembu sampai betul-betul kembang dengan serai.
2. Bila kulit lembu dah masukkan asam keping dan bahan blend. Renihkan sebentar
3. Masukkan santan, daun kunyit dan perasakan ikut selera. Siap! Kalau ada petai, boleh je nak masuk sekali.

Ini yang aku letak petai

Ini yang takde petai.. 

Ok..itu aje..resepi pertama aku share dibulan puasa yang tinggal berapa hari lagi nak berakhir..

2 ulasan:

  1. fuhh... menaiknya resepi.... kulit lembu akak lum pernah makn tu... boleh dicuba

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...