Rabu, 6 Mac 2013

TIPS MENJAWAB PEPERIKSAAN KPSL N27

UPDATE:19.06.2013 - Saya mendapat komen untuk minta di emailkan entri dibawah ini. Harap maaf ,saya sangat sibuk. So kepada sesiapa yang berhajat untuk copy, silakan.. tiada halangan.. tak perlu minta izin,cuma tolong doakan yang baik2 untuk saya(doakan agar segala doa saya dimakbulkan Allah)..itu aje..tapi jika ingin saya email, maaf.. permintaan anda tidak dapat dipenuhi kerana saya sangat sibuk dengan tugas harian (bekerja dan menjahit) . Sekali lagi saya berharap agar tidak meminta saya email entri ini secara personal kepada anda. Harap maaf. Terima kasih.

Assalamualaikum

Ada yang mintak tips nk jawab KPSL paper undang-undang. Ini tips yang aku pakai. Alhamdulillah..sekali ambik aje dah 1st time ambik dah lulus.

1.Baca buku (tak faham pun tak apa asalkan baca)& tagging ikut tajuk (penting nih)

2.Sebelum jawab fahamkan soalan tu betul-betul dan kenalpastikan soalan itu berkaitan dengan "Tajuk/bab Apa dalam buku tu" (apa kehendak soalan)

3.Bila dah identifi "Apa Tajuk/bab"..terus buka buku.

4.Untuk jawab soalan boleh buat ayat mcmni

"Mengikut Akta xx, Seksyen xx.. bla bla....(huraikan seringkas mungkin jangan merepek-repek buat ayat panjang-panjang)

5.Jawapan yang perlukan point..tak yah buat karangan..tulis je camni

1. bla bla bla..

2. bla bla bla..

6.Salin balik akta yang berkaitan atas jawapan tu.


7.Tips ni terpulang pada korang nak pakai atau tak..tapi ini yang aku buat..Korang berangan-anganlah macam korang tu seorang lawyer yang tengah fight kat mahkamah. Setiap percakapan mesti disertakan bukti dan akta yang kukuh yang tepat dengan kes (kiranya aku memang kes la hari tu..hahahh)



******

Aku rasa itu aje tips yang aku guna.Undang-undang ni sebenarnya lebih mudah sebab kita hanya guna 1 buku dan jawapan adalah secara direct bukan perlukan lojik akal.



Aku bagi contoh disini untuk jawapan tahun lepas 

Soalan 1c:

Pn.Kristina yang mengikuti suaminya bertugas di Brussels Belgium telah pulang ke Malaysia untuk melahirkan anak sulung dengan menaiki pesawat Lutfhansa sebuah syarikat penerbangan Jerman.Tanpa diduga Pn.Kristina mengalami sakit perut dan melahirkn seorang bayi dalam pesawat berkenaan ketika berada di ruang udara Thailand. Sila jelaskan nama negara yang akan di daftarkan sebagai tempat kelahiran bayi Pn.Kristina dan berikan justifikasi berdasarkan Perlembagaan Persekutuan berhubung penetapan negara tersebut.

*******

ok..di soalan ni dia dah cakap kat mana kita kena rujuk atau "Apa Tajuk dlm buku"..babnya adalah Perlembagaan Persekutuan.kat soalan tu pn dah kira ada klu untuk jawapan.so jawab macamni..



Jawapan

Nama negara yang akan didaftarkan adalah Jerman.
Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan,Jadual Kedua, Bahagian Taksiran 19A. (*salin balik dr buku) seseorang bayi yang lahir dalam sesuatu kapal atau kapal udara berdaftar hendaklah disifatkan sebagai telah lahir di tempat di mana kapal atau kapal udara itu telah di daftarkan.
Oleh kerana kapal terbang tersebut milik berdaftar syarikat negara Jerman maka tempat kelahiran bayi tersebut perlu didaftarkan sebagai negara Jerman.

****
ok itu aje tipsnya.harap tips ini dapat membantu..


Adeuss!!!

39 ulasan:

  1. Assalamualaikum
    singgah pagi rabu
    semoga diri sentiasa ceria selalu:)

    BalasPadam
  2. Tak paham pasal law ni..tapi tips tu berguna untuk exam apa saje...

    BalasPadam
  3. Salam kak PB..
    huhuhu... fening2..
    apepun tahniah buat akak yg dah lulus..
    harap post ni berguna utk mereka yg sedang fening nk mnduduki exam :)

    BalasPadam
  4. laa gitu ke cik pen biru...baru ku tauuuu

    BalasPadam
  5. tips utk Bhgn 1 n 2 camna pulak?

    BalasPadam
  6. jawapan die memang pendek macam ni aje ea???

    BalasPadam
  7. tq kak PB mmg sgt berguna tips ni

    BalasPadam
  8. assalamualaikum puan..
    boleh tak emailkan saya contoh-contoh untuk menjawab kertas peperiksaan KPSL...

    BalasPadam
  9. assalamualaikum puan..
    saya minx jasa baik puan, utk emailkan saya tips-tips menjawab kertas soalan undang-undang umum...

    BalasPadam
  10. sya tinggal 1 paper je lgi. perintah am pula tu. Heran x lulus g pada hal hari2 buat keja kat HQ.

    BalasPadam
  11. sya tinggal 1 paper bab perintah am, heran la hari2 buat keja kat HQ tak lulus2 gi!

    BalasPadam
  12. sya tinggal 1 paper je lgi. perintah am pula tu. Heran x lulus g pada hal hari2 buat keja kat HQ.

    BalasPadam
  13. salam.. saya nak Tanya rujukan buku yang mana paling baik untuk dijadikan rujukan untuk peperiksaan kpsl n27 ni.. saya dah beli buku undang-undang umum jilid II terbitan MDC.. tapi ada yg kata baik guna ILBS..adakan kandungan/ayat dalam buku tidak sama..tapi biasanya ayat perlembagaan atau akta tak boleh diubah kan..kiranya dptlah pn berikan jawapan..saya nak amik exam hujung bln ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy gunalan ILBS.ayat sama aje tp pd sy terbitan ILBS lebih complete dan tak perlu beli jilid2..smua dlm 1

      Padam
  14. kepada yg nak share silakan.tp kalau nk sy email harap maaf sbb sy sgt sibuk.xsempat..maaf sgt2 ya

    BalasPadam
  15. mohon nak copy tip menjawab soalan n27 tu.

    BalasPadam
  16. assalam..

    mohon puan send kt email sy jumaat_2kali@yahoo.com utk soalan & tip jawapan.

    tq

    BalasPadam
  17. assalam

    mohon email kt sy di email normaya79@gmail.com

    - soalan & tip jawapan kpls n27.

    BalasPadam
  18. Mohon share contoh soalan dan jawapan tu...TQ.

    BalasPadam
  19. Mohon share contoh soalan dan jawapan tu...TQ.

    BalasPadam
  20. MOHON SHARE YA...SOALAN N JAWAPAN TU...N TIPS NK MENJAWAP TU SKALI...MOHON COPY TIPS JAWAB KPSL N27

    BalasPadam
  21. mohon share soalan+jawapan n tips menjawap soalan kpsl n27 ya tq

    BalasPadam
  22. mohon copy yg pasal kpsl n27 ni

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...