Sabtu, 29 Jun 2019

SCAMMER TUDUNG BAWAL DIAMOND

Assalamualaikum

Kali ni aku kongsikan. Scammer terang-terang punya. Buat fb page. Jual tudung bawal diamond kononnya. Ramai pulak yang terkena. Scammer menggunakan nombor telefon yang pelbagai. Banyak betul nombor dia. Dan nombor akaun yang berbeza.

Aku agak, nombor akaun ni mungkin nombor akaun seller lain yang scammer ni nak membeli apa-apa, so dia gunakan cara,mangsa "tolong" bayar bagi pihak dia. Apapun aku kongsikan jugalah untuk maklumkan semua.

Berikut adalah screenshot mangsa scammer tudung diamond ni.
Link asal
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=107093397264286&id=100038908786537







Antara mangsa lain...



Link asal 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=815890155264284&id=100005299201970

Mangsa di atas ni dah buat report polis, dan dikhabarkan scammer tu dah refund..apapun aku tetap akan up disini sebagai peringatan kepada orang lain.


Link asal https://m.facebook.com/groups/603473406431889?view=permalink&id=2267535456692334


Link asal
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1749330211784425&id=100001223880041

Link asal
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1871579042905617&id=100001606192139





Scammer ni jugak pernah ugut mangsa-mangsa,kononnya dia nak buat report polis yang kononnya mangsa-mangsa ni fitnah dia.. paling kelakar,dia siap hantar gambar pintu balai,bukti dia pergi report..kelakar gile..



Detail Scammer:
FB : Bawal Diamond Collections
No.Hp : 017-9026968 , 011-2510 2207 , 011-5665 9497, 013-308 5869
No.Akaun: 153131096744 Maybank atas nama AMIERA SYAHERA 
156057601042 Maybank atas nama ANIS ZULAIKHA
7612774078 CIMB atas nama  TENGKU MOHD AFENDI

No.acc 156057601042 sudah ada dalam data report PDRM. 










Link asal page penyangak ni..
https://www.facebook.com/197848917420222/posts/206333283238452/

Nama page sentiasa bertukar-tukar. 

Update 12.11.2019: admin sudah menghubungi beberapa orang mangsa. Ada yang sudah terima refund dan ada yang belum malah diblock dari whatsapp dan page. 

Ada mangsa yang terima ugutan,dihantarnya gambar pintu balai konon laporan polis telah dibuat ke atas mangsa dengan dakwaan mangsa cuba menutup periuk nasi nya. 

Ada mangsa yang menerima kembali refund dan telah memadam posting di fb masing-masing. Maka, mangsa-mangsa baru tidak mendapat info yang sepatutnya.

Ada juga mangsa yang tak terima refund dan kena block sebab mangsa bertegas untuk tidak delete post di fb pasal penipuan ni. 

Admin sendiri ada menerima komen berbaur ugutan yang laporan polis telah dibuat. Admin tahu seller aka scammer ni tercari-cari siapa disebalik blog ini. Admin hanya akan publishkan perkara yang betul,sahih dan ada bukti. Itu etika seorang blogger. Jika tak mahu diviral, jangan menipu. Berniagalah dengan jujur. 


Kepada mangsa-mangsa,mana yang rasa tertipu, mohon buat repot polis. Setakat viral di FB rasanya takkan kemana-mana. Dan jika anda adalah mangsa dan ingin berkongsi pengalaman, sila ceritakan pengalaman anda di ruangan komen(nyatakan  tarikh pembayaran, jumlah  kerugian dan lain-lain maklumat).

Kepada semua,mohon hati-hati. Ya, zaman sekarang zaman beli online.. Tapi biarlah yang betul-betul wujud,berdaftar SSM, nombor akaun atas nama syarikat dan sebaiknya yang ada kedai.  Itu lebih selamat. Jangan tak tahu, Page yang ada follower puluhan ribu di FB tu boleh dibeli.  Apapun berhati-hati. 

*****
*penbiru.com hanya menyiarkan semula posting ini untuk membantu mangsa dan tiada kepentingan kepada mana-mana pihak. Artikel ini akan diturunkan setelah kes penipuan ini selesai.

9 ulasan:

  1. Mak aih... boleh ke hidup bahagia dengan menipu orang ni

    BalasPadam
  2. Saya pon terkene 😭😭 bulan jun smpi skrg xdpt.. Terus xrply wasap saya..

    BalasPadam
  3. saya pun tekena..rm566..beli dan tlong beli utk kawan..transfer dr 26 jun 2019..skrng saya da ganti duit kawan..rugi beganda..

    BalasPadam
  4. saya pun tertipu rm566..25 jun 2019 bank in..smpi skrng x dpt brg..mesej x reply

    BalasPadam
  5. saya pun kena tipu rm566😭😭😭

    BalasPadam
  6. Die refund duit sy dan ugut suh delete post pasal die kat fb.. Tapu die belum refund duit kawan sy yg lain..

    BalasPadam
  7. Die da refund duit sy dan suruh delete post pasal die.. Die ugut mcm2, tapi sy tanak delete post tu.. Die masih belum pulang lagi duit kawan sy yg lain..

    BalasPadam

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...