Jumaat, 21 Ogos 2015

UDANG BUTTERMILK MELAYU STYLE

Assalamulaikum..

Cerita makan aje minggu ni. Sebenarnya aku nak kosongkan memori handphone aku yang penuh dengan gambar masakan aku ni, so..semuanya aku parking ajelah kat blog ni...

Untuk kali ni aku nak kongsikan resepi Udang Buttermilk tapi Melayu style..resepi ikut tekak oramg melayu jati macam aku ni..

Jom tengok apa bahan-bahannya;

Udang
Tepung Magik( kalau tak ada,beli je tepung goreng rangup yang berlambak jual kat kedai tu..kalau nak tepung ni..boleh beli dengan aku ye..aku jual hihi)
Susu cair
Buttercup
Bawang putih, bawang besar dan halia dicincang
Daun kari
Cili padi hiris halus( tekak Melayu kena pedas,so nak taruk banyak pun ok je)

Cara-caranya;
1. Celup golekkan udang dalam tepung, goreng hingga masak dan ketepikan.
2. Cairkan butter dan bila dah panas tumis bahan dicincang hingga wangi.
3. Tuang susu cair (agak-agak sesuai dengan jumlah udang). 
4. Perasakan kuah dengan sedikit garam dan gula. Kalau dah tak reti sangat, boleh masukkn serbuk cukup rasa.
5. Kuah dah didih, masukkn udang, daun kari dan cili padi

SIAP !!

Itu aje yang nak aku kongsikan. Menu ni aku buat masa bulan puasa lepas, dah hadam berkurun dah.T Tapi baru hari ni nak publish di blog. Ok selamat memasak. Adeuss!!!

3 ulasan:

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...