Isnin, 31 Ogos 2015

LINDUNGI BLOG ANDA

Assalamualaikum..


Aku dapat komen dari seorang AMT (Ahli Mesyuarat Tingkap @ Follower) blog aku ni, macam mana nak protect artikel dan gambar dari di cilok pengguna Internet.. Ilmu ni sebenarnya dah lama dah. Bagi blogger yang bertahun-tahun di alam maya ni memang dah tahu teknik ini. Aku kongsikan di sini khas kepada yang belum tahu.

Ada 2 cara yang aku gunakan..

1. Watermark
Watermak ni aku gunakan di setiap gambar yang aku ambil sendiri, menandakan HAK CIPTA aku dan kalau orang lain guna untuk kepentingan sendiri maka dia akan terkantoi bila aku atau orang yang mengenali aku ternampak gambar tu.

Cara nak buat watermark yang simple boleh digunakan dengan menggunakan smartphone masing-masing. Terdapat beberapa aplikasi yang membolehkan watermark dibuat. Download saja di Aps Store/Play Store yang ada di smartphone korang. Yang aku gunakan ialah Photogrid.

Kalau menggunakan pc atau laptop, korang boleh download Photoscape. Di situ ada cara macam mana nak buat watermark. Watermark ni tak semestinya gambar atau simbol, memadai di gambar korang tu ada nama blog korang. 

Dulu masa aku gunakan laptop/pc untuk update blog, aku gunakan watermark macam di gambar ni(penjuru bawah sebelah kiri)..Watermark ni agak leceh untuk di paste kan di gambar..ambik masa

Bila sudah tidak menggunakan laptop/pc dan menggunakan 100% smartphone, maka watermark aku pun begini sajalah..asalkan ada sudahla..dari dibiar gambar kosong akhirnya dicilok orang.

2.Disable Right-Click
Kegunaan fungsi ini ialah melumpuhkan fungsi right-click di mouse korang yang tidak membolehkan sesiapapun cuba untuk copy artikel atau gambar di blog korang. Di sini aku sertakan tutorial macam mana nak buat benda alah ni.. Baca slow-slow dan buat ikut step yang aku bagi ni..

MULA-MULA: Klik link ini dan copy kod HTML yang tertera



Dropdown menu..Klik LAYOUT
Klik Add Gadget..mana-mana pun boleh..pilihla mana-mana pun...sama je


Klik HTML/Javascript tu


PASTE kan kod yang di copy tadi di kotak content tu dan taipkan ayat yang korang nak dan akhir sekali SAVE..

OK..selamat mencuba .






4 ulasan:

  1. memang baik setting ni bagi mengelak gambar dicilok org.. tapi bagi yang buat contest/segmen/ga rasanya x payah buat setting ni. sbb ssh peserta nak copy banner. hehe. kecuali kalau sediakan coding segmen.. :)

    BalasPadam
  2. Thanks akk for info... bru tahu... :-)

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...