Rabu, 16 November 2011

THE COUNTRY OF GREAT WALL - PART 2

Assalamualaikum...

Day 2 ...

Semalam tu tidor punya la awal. 4-5 kali terjaga sebab tidor terlalu lama..malam yang panjang..Breakfast kat hotel. Memang tak boleh diterima tekak!. Semuanya tawar gila! last-last makan roti bakar . Aku malas nak shoot gambar , sebab aku rasa loya bila tengok.

 Ini lah gambar hotel (siang hari)..

The only kedai runcit yang ada depan hotel tu.


 Salah 1 taman tema yang ada di Beijing..tak masuk pun!

 Tesco kat Beijing..ni dari tepi. Gambar dari depan yang aku shoot tak berapa clear.So tunjuk ini  jelah!

 Antara hotel 7 bintang (katanya) kat Beijing dekat dengan Bird Nest Stadium

Tugu Ganges Khan..ye kot!

Dalam itenary untuk hari ni , katanya nak ke Tembok Besar. Tapi on the way nak ke tembok tu, di singgahkan kami ke kedai-kedai ini..

 Jade Factory

 Antara ketulan Jade yang di ukir..

 Ini yang paling aku suka. Lukisan tu sebenarnya menggunakan jade-jade yang berwarna. So, disusunnya jade-jade berwarna tu smapai jadi macam yang korang tengok tu.

 Seketul jade mentah yang belum dicanai..

 Dicanai kasar tapi belum ada rupe..

 Dah di ukir..tapi belum sempurna..

 Hampir sempurna..

 Akhirnya jadilah menatang boroi ni.. The happy Buddha katanya..

Ketibaan kami disambut oleh pekerja disitu..berbuih-buih la mulut dia dok cerita itu ini..aku dengar je. Tak berapa nak paham pun. English pelat cina..last-last dia bawak ke kedai yang ada dalam bangunan kilang tu..apa lagi..di pelawa untuk membeli le..."No photo please!'..katanya,aku hambik jugak. lantak aaa..

Ginilah rupanye kedai tu. Tapi aku tak berminat untuk membeli. Nak buat hapa dengan jade! dah le mahal nak mam..tuuuttt..

Lepas buang masa kat situ, kami di singgahkan pulak ke Crystal City..Tak jauh pun dengan tempat jade ni.

 Ini dia pintu masuk ke Crystal City tu...

Macam biasa..kita dijemput masuk dalam 1 bilik. Dan diceritakan itu dan ini..

 Siap bagi perbandingan harga di kilang dan diluar kilang.. (acara memancing hati untuk membeli)

 Katanya patung ni dibuat dari seketul kristal..

Kristal mentah yang belum dibuat apa-apa..

kat sini barulah aku sambar rantai tangan yang memang dah lama aku mengidam. kat Sabah harganya dalam RM250..kat sini aku dapat RM150..beli jer..heheh. Ok , esok aku nak sambung citer aku merangkak panjat Great Wall..tunggu ek.. Adeus!!!

Bersambung...Beijing Part 3

23 ulasan:

  1. wau, syoknyer gi negara org..psl makanan malaysia terbaik kan!

    BalasPadam
  2. best nyer jln2..bila la..nak g tembok besar china nie...

    BalasPadam
  3. ikatankasihku.. yup..masa kat sana teringat la rendang raya haji..huhuh

    BalasPadam
  4. wah seronoknyaaa pergi china.tgok dia ukir batu tu..cayalah

    BalasPadam
  5. tiramisu: esok enti pasal tembok besar..tunggu..

    merahitujambu:..memang sronok..tapi ada jugak yg tak seronok..huhuhu

    BalasPadam
  6. berani eh ambik gambar walaupon org tu ckp no photo no photo..hehe..kalau sy cuak semcm dah..

    BalasPadam
  7. cik betty..heheh..sj nak tunjuk keras kepala.buat bodo jee..hehehhe

    BalasPadam
  8. Kami pun tak turun breakfast, tak tahan bau di dining hall nya. Sarapan dengan bekalan yang dibawa.

    BalasPadam
  9. hjh..sy bwk turun maggi cup, mkn kat ctu. ada geng cina malaysia pun yg makan maggi masa bfast..depa pun tak tahan..haha

    BalasPadam
  10. china memang legend la.. hope one day dapat la jejak kaki kt sane..

    BalasPadam
  11. taufiq..ye..memang penuh dgn lagend.pergila sana dan compare lah dgn apa yg ada d negara kita :)

    BalasPadam
  12. seronok dapat pergi ke negara tembok dunia nie..
    carilah ilmu hingga ke cina..

    BalasPadam
  13. thanks kongsi gambar...

    dapat juga melihat dr gambar tempat2 org....;-)

    BalasPadam
  14. kancil..ye la..syukur dpat tengok negeri org..

    ila:..ada byk lagi gmbar..tunggu nanti akak uploadkan

    BalasPadam
  15. wahhhhhhh seronok ya sesekali dapat makan angin jauh2!

    BalasPadam
  16. ixoraroxi..heheh..tak penah p jauh2 pun..heheh

    BalasPadam
  17. abghani..insya allah halal..tawakal aje la

    BalasPadam
  18. sya mmg teringin sgt nak ke beijing ni...

    dia bandar yg pesat tu yg ada hotel 7 bintang kan...

    cepat sambung cerita k

    BalasPadam
  19. borong sakan tak akak. kat china banyak barang murah kan.
    brutal la akak. orang cakap tak boleh snap photo pun akak buat gak:)

    BalasPadam
  20. noriz..ok..mesti ada sambung selagi belum abis :p

    cik jatt:ye..brg memang murah.tapi kena bargain gila2..pastikan bargain 1/3 dari harga brg tu

    BalasPadam
  21. waaaaaaaaaaaaaaaaaa,..best2,..ada view best x? dh join cntest CN?,.hiks..

    BalasPadam
  22. cik nurul..view memang best.kalau p time spring lagi best...belum sempat nak pin contest..bz nak byr bonus nih..pekeliling dah kluar

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...