Khamis, 17 November 2011

THE COUNTRY OF GREAT WALL - PART 3

Assalamualaikum...

Sambung cerita semalam. Lepas je aku membuang duit kat Crystal City tu, kami di bawa terus ke tempat yang amat-amat aku nantikan..Tembok Besar China..salah satu dari 7 keajaiban dunia..memang ajaib..Jom tengok gambar.

Dibelakang bukit-bukit batu inilah adanya rantaian tembok sepanjang 6000km...bayangkan..

 Kalau datang ke sini dalam bulan Disember..bukit-bukit ini akan dilitupi ais..bayangkan...

 Kaunter tiket masuk ke Great Wall ni. Tak tau pulak berapa harganya sebab dibayar semua oleh travel agency.

Waktu rasa tak sabar nak mendaki..huhuhu..boleh sampai ke Mongolia tau wall ni


 Tandas..hekhekhek..apasal aku hambik gambo tandas..sebab, secantik dan secanggih mana pun tandas kat China ni, jangan mimpilah nak jumpa paip air ..semua  main lap dengan tisu jek. Kau sanggup???
 Gambar dari bawah..nak ke atas pasni..

 Inilah kunci kasih sayang kononnya.. Mengikut cerita bagi kapel-kapel yang berjanji sehidup semati, diorang akan lock kan mangga kat sini dan kuncinya dibuang ke sebelah belakang sana. Kalau diorang nak break off, kena datang sini dan buka mangga tu, pastu baru boleh putus..bangang punya keja!

Apa yang tulis pun aku tak tau..hahah..ambik aje le.



Bersedia untuk merangkak naik..kenapa merangkak???..nanti aku citer..


 Amaran kat dinding sebelum merangkak naik..

View dari beberapa langkah aku merangkak naik..



Kau nampak tak anak panah merah tu??? aku merangkak sampai situ je. Gila kau, tinggi dari 1 anak tangga ke 1 anak tangga hampir 1 kaki..curam terpacak, sejuk membeku..jari aku dah kebas..bibir aku dah beku, kepala aku dah pening..dah nak muntah!  tanda-tanda darah rendah aku tak pam sampai kepala..aku terpaksa turun.kang aku tergolek jatuh sape nak hangkat aku???

Kenapa aku kata merangkak..memang tahap merangkak sebab jarak anak tangga yang tinggi. Kena panjat dari tepi sebab ada tangkai pemegang untuk berpaut. Ada yang turun secara mengundur pun ada. Sebab dah gayat nak turun macam biasa tu. Ikut hati memang aku nak naik sampai 1st point, tapi keadaan yang tak mengizinkan..Korang bayangkanlah macam mana susahnya nak buat wall ni. 6000km. Beratus ribu rakyat, tentera mati kerana nak buat tembok ni.

Tak salah aku suhu kat atas tu dalam 2-3 darjah je..glove pun aku tak bawak. Beli jer tapi simpan kat hotel..mengong betolla.

Kalau korang perasan la, ada tembok yang tinggi tapi yang sebelahnya tu rendah. Yang tinggi tu sebenarnya adalah sebelah kawasan untuk berperang..itu citernye...

 Tengok dibelakang aku tu..itu baru sikit je sambungan wall ni..memang mengagumkan..Tapi ada jugak yang tak mengagumkan malah memalukan aku selaku rakyat Malaysia...

 VANDALISME!!!..aku tak larat kira  berapa banyak yang diconteng oleh makhluk dari Malaysia. Memang banyak dari Malaysia. Dari negara lain ada jugak tapi tak sebanyak dari Malaysia. Jahat betol tangan !

 Ni 1 lagi..nama je belajo sampai UKM. Buat malu betol la! Agaknya tuan punya tulisan ni marah tak kalau aku atau korang p conteng dinding umah dia???

 Tersandar sebab letih..nak muntah pun ado..

Turun jer dari wall tu, rasa menggeletar kepala lutut weh..time tu tak rasa apa-apa lagi..malam tu dah sampai hotel, semuanya sakit..kaki,lutut,peha..sakit ya amat..tu la dah lama tak excercise..rasanya kalau hari-hari aku panjat, boleh turun berat 50kg dalam masa seminggu..huhuh

Antara gerai di kaki bukit Great Wall tu. Aku ada beli plak yang membuktikan aku dah sampai ke sini..

Inilah plak yang aku beli..RMB40(RM20) bukti aku dah merangkak naik Tembok Besar tu walaupun tak sampai atas..hahaha

Tembok besar..dari jauh..

Okeh..itu je citer untuk hari ni..nantikan sambungannya esok..Adeus!!!

Berasmabung...Beijing Part 4

21 ulasan:

  1. hahaha..nnti la aku boh gmbq aku berjaya naik smpai stop yg pertama..huhu...mcm nak pengsan jugak,panas kt dlm lawan dgn sejuk di luar tu..

    BalasPadam
  2. huhu de sambungan lagi ye kak..best2..jenoh jugak ek nak jln..kena kuatla..

    BalasPadam
  3. cuda..boh2..pastu aku nak share..heheh

    tiramisu..memang jenuh berjalan..kompom sakit kaki

    BalasPadam
  4. bestnyaa..ole2 untuk sy ada x??=p

    BalasPadam
  5. merahitujambu...hehehehe...dah abis la dear..heheh

    anghani..great wall tu yg hebat dan org2 yg mbinanya jugak memang hebat

    BalasPadam
  6. mmg ajaib kan!

    subhanaAllah...

    sbb tu org ckp, bagus ke sana time bulan 3 ke atas sbb cuaca bagus dan suasana cantik...time ni mmg sejuk ek...

    BalasPadam
  7. noriz..time ni suhu anatar 7-10darjah..tapi kat great wall ni bawah dari 5 sebab kawasan bukit

    BalasPadam
  8. bestnya jln2 ye...ada sambung lg ke...mcm slot drma tv plak ye..

    BalasPadam
  9. cinamon..ye le..panjang citernye..5 hari kat sana.kalau nak upload skaligus, gambar aje pun dkat2 500keping

    BalasPadam
  10. syiok nye dpt g melancong luar negara.. yg kunci tu klu dh brake off kena cari balik ar ye kat tmpt diorg buang.. huhu

    BalasPadam
  11. tergamam la tgk...

    suka la tgk keindahan negeri orang....bestnya...

    BalasPadam
  12. akak...penat dkna tengok gambar nie..apatah lagi panat akak panjat tangga..huhuuuu...

    akak...dkna ada buat promosi cheezy wedges :)

    http://kasihsuci-whh.blogspot.com/2011/11/promosi-tepung-cheese-wedges.html

    BalasPadam
  13. akak balik ada timbang tak.hehehe. gurau jer:)
    patutla orang kat cina kurus2 ek, selalu panjat ni kut

    BalasPadam
  14. mak ayah papa mifz pernah sampai great wall nih...papa mifz belum lagi...huhu

    BalasPadam
  15. ila..capt2 kumpul duit..ada 2k pun dah boleh sampai sana

    dkna..ok nanti akak tgok

    BalasPadam
  16. papa mifz..pegi le nanti , bawak mama mift dgn mifz skali

    cik jatt..tak sempat timbang pun sebab balik jer terus terkam ketupat..hari raya hari tu tak sempat makan..heheheh

    BalasPadam
  17. aih..diaorang ni nk pemeskan malaysia gn ah buat camni kan..malu jer


    kalau sy pon misti gayat nk panjat great wall nih..sy cam awakl lah..kalau panjat tinggi-tinggi nnt cam pening

    BalasPadam
  18. rina cik betty..tu lakan..mungkin yg mbuat tu rasa bangga, tp sy rasa malu sbb org negara lain tak buat cmtu

    BalasPadam
  19. bestnye dpt melancong luar negara..

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...