Rabu, 15 Mei 2013

HILANGKAN AROMA PETAI

Asslamualaikum..

Ini entri autopublish.

Aku ni suka sangat dengan petai. Tambah-tambah lagi kalau sambal petai. Tapi kalau petai jeruk aku tak berapa suka..

Kalau hari cuti dan kalau aku jumpa petai kat pasar memang aku beli dan balik terus buat sambal. Tak kira la sambal udang atau daging. Tapi aku lebis suka buat sambal dengan daging sebab aku tak payah nak masak lauk lain. Dah kira complete dah menu tu.

Tak dapat dinafikan bagi peminat petai, aroma sambal petai memang best..Masalah sekarang..petai ni menghasilkan aroma yang cukup tak best..


1 hari aku di Cafe kat ofis..2-3 kali aku jeling sambal petai yang mengamit-gamit kat aku. Nak makan kang..nah kau..bau..tiba-tiba ofis-mate aku cakap, kalau nak makan petai kena makan dengan terung..baru kurang bau..eh ye ke ..aku pun try la..so aku ambik la sambal petai dan sayur Pajeri Terung..

Petang tu aku balik rumah..eh-eh..ye la ..memang tak de bau..ada sikit-sikit tapi tak le power sangat. Ni dah kira betul-betul berkesan punya petua ni. So pada korang yang suka makan petai, dan nak bau tu kurang..makanlah dengan terung. Nak bagi senang, korang buat sambl petai+terung.. macam pic kat bawah ni (aku pinjam google)..ok..selamat mencuba!

7 ulasan:

  1. bau petai ok...masa makan tak rasa pun berbau...tp kalau bau tu bukan dalam bentuk asal...yg tu terasa sgt busuk...ie kentut, sedawa, urin dll

    BalasPadam
  2. ada petua klau mkn petai ke bawang ke... amik sejemput beras makan....try lah...sy sll jgk buat bl lepas makan bawang...hehehe...petai xsuka mkn yg fresh.... kalau makan yg dah direbus...=)

    BalasPadam
  3. dh lama hidup ..aku baru tahu.hehehe

    BalasPadam
  4. assalamualaikum pen biru...memang berselara makan kalau ada petai ni...;)

    BalasPadam
  5. Wah! Hebatnya penangan terung ye... penyelamat bau!

    BalasPadam
  6. ye ke...bagusnya cara ni..tak pernah tau pun sebelum ni

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...