Isnin, 25 Februari 2019

SCAMMER : 017-8191956

Assalamualaikum

Perkongsian dari mangsa yang hampir kena scam. Entri dibawah adalah copypaste dari FB Wan Firdaus Kobang.



#KISAH SCAMMER #CIMB RM2,900 & REPRESENTATIVE #MAYBANK YANG BAGUS

#SHARE SUPAYA TIDAK RAMAI LAGI YANG AKAN JADI MANGSA

Assalamualaikum warga FB.. Ok, hari ni aku nak cerita sikit pengalaman yang hampir-hampir mengakibatkan aku kehilangan RM2,900 melalui online transaction via #CIMB.. Alhamdulillah, Allah Itu Maha Penyayang & Dia jugalah yang menyelamatkan aku dari terkena tipu & possibility untuk serta-merta kehilangan RM2,900..


Part 1
Kisah nya mcm ni.. Kurang lebih jam 5.30pm tadi aku Terima panggilan dari Cust. Service Maybank.. Representative tanya sama ada aku ada Login ke M2U hari ni dari luar Malaysia.. Aku cakap aku skrg dkt KL & takde login ke M2U petang tadi.. Representative bgtau yg diorg detect aku login dari oversea & diorg tak dpt nak detect dari Negara mana.. Then dia tanya lagi, ada tak orang call atau Message aku (scammer lah tu) minta TAC number.. Aku bgtau la setakat ni takde lagi.. Finally dia advise aku utk tidak respon to any calls/messages yang Masuk ke phone aku & NOT TO REPLY or SENDING BACK the TAC number to the caller (scammer)... Then representative tanya aku lagi, how many bank accounts aku ada..? Aku kata la ada a few.. Then dia tanya lagi, adalah username & password Acct bank aku sama mcm Maybank...?? Aku jawab “ya” .. Both of my active bank accounts am using the same username & password (which is not supposed to be coz bahaya wooo)... Then dia advise aku untuk tukaq username & password bank lagi satu supaya tidak sama dgn akaun Maybank aku... Since that time Tgh drive, so tak dan nak buat.. Aku tunggu jugak si scammer ni call/wassap, tapi takde... So aku chill lah since no one is calling me prior to this scam thing




Part 2
Aku smpi rumah dalam pkul 6pm mcm tu.. tup tup dapat wassap beb...!! Manisnya ayat dia (scammer) dgn bagi salam.. Profile pic gambar awek manis.. Aku bajet ni mesti Client la ni, nak tanya psl UT, Takaful or PL.. Aku jawab salam beliau dgn penuh confident & mengharapkan aku Dpt close la sale ptg2 ni... 😅 .. Lepas jawab salam, then dia bgtau yg dia tersilap bagi nmbr phone utk online transaction, nmbr phone tu adalah nmbr aku baiii... Aku dpt msg dari #CIMB utk transaction bernilai RM2,900 & siap sekali dgn TAC number.. Dua kali pulak tu aku Received TAC nmbr tu coz the first message yg aku Terima tu dah expired & then dia resend lagi... Pergghhh..!!! Maknanya si scammer ni dah access Masuk dalam akaun aku sesuka hati, try pulak nak transfer duit RM2,900 without my acknowledgment... Hang nak game aku la ni (jilaka la awek manis) .. Dia wassap aku bertalu-talu & insist utk aku send TAC number tu kat dia .. Nok harom..!! RM2,900 tu..!!! Mmg tak laaaaa kannn... Aku layan je scammer tu coz aku nak tgk setakat mana dia boleh try.. Nasib baik la representative #maybank call & alert aku pasal ni, so aku aware & take this seriously... Thanks to  Khairul from  #Maybank for your prompt feedback & alert me on this thing early on.. Yang pelik nya #CIMB tak call aku langsung to investigate this case & tak alert langsung pasal oversea Personal account login... Then aku login Masuk ke #CIMB to check my balance, Alhamdulillah masih ada & no transaction done... Cepat-cepat aku tukar password both Acct & make sure berbeza this time... 

Moral of the story;
1) Kalau korang ada 10 Bank Acct sekalipun, make sure korang punya username & password utk online banking tak sama & berbeza.. Sbb apa, coz once scammers ni dah dpt Masuk satu akaun Bank korg, for sure your 2nd or 3rd account korang dia boleh Access coz korang Guna the same username & password.. 

2) Do not reveal or respond to any calls, emails or messages yang mintak Details bank korg (rasanya ni semua tahu kot) 

3) And if this thing happen to you guys, cepat-cepat la tukar password coz ada possibility scammer tu access ke akaun korang next time..
************
Hasil semakan True Caller..
Belum ada report lagi dibuat..budak sengal ni baru nak belajar jadi scammer.!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...