Ahad, 28 Oktober 2018

SIZZLING MEE TANPA HOT PLATE

Assalamualaikum.

Hari-hari makan nasi pun muak juga rasanya. Sesekali tukar selera makan mee pulak. Biasanya sizzling mee kena makan kat kedai sebab ia dihidangkan atas hot plate. Dia punya asap berkepul-kepul depan hidung.

So, takkanlah tiap kali nak makan sizzling mee, nak kena makan kat luar kan? Apa kata buat sendiri. Tak susah pun sebenarnya. Bahan pun simple je.

Meh sini aku ajarkan cara nak buat sizzling mee kat rumah, hidang tanpa hot plate tapi dia punya asap tu puas jugak nak tiup. Resepi ni boleh makan 4-5orang.

Bahan-bahan;

Untuk kuah:-
6 ulas bawang putih -tumbuk kasar
2 ulas bawang merah -tumbuk halus
1/3 ekor ayam -potong jangan kecil sangat, saiz agak-agak macam kat restoran
10 biji dry mushroom atau cendawan shitake (kat supermarket ada jual yang basah. Kalau beli yang kering,rendam dalam air bagi dia kembang dan potong sederhana nipis)
4-5 tangkai cili kering - potong 2inci
1/2 cawan kicap manis
2-3 camca kicap pekat(optinal..tak letak pun ok je)
1/2 cawan sos tiram
4 camca tepung jagung bancuh dengan 1 cawan air biasa.
Serbuk lada sulah

Untuk hidang:-
Yee Mee
Telur ayam
Sawi

Cara-cara masak kuah;
1. Panaskan minyak,tumis semua bawang dan masukkan ayam untuk matikan air dan ketepikan ayam.
2. Lebihan minyak tadi masukkan cili kering dan cendawan, kacau kejab dan masukkan 3 cawan air, kicap dan sos tiram. Biarkan didih.
3. Masukkan ayam dan air tepung jagung. Boleh juga letak serbuk cukup rasa. Tak perlu garam sebab kicap pun dah masin. 
4. Percik sedikit serbuk lada sulah.

Cara-cara hidang untuk 1 orang;
1. Panaskan kuali dan masukkan 1 senduk besar kuah dan 1 keping yee mee dan biarkan 1minit
2. Masukkan 1 biji telur dan tambah 1 senduk lagi kuah, tunggu sampai kuah menggelegak dalam 2-3minit.
3. Masukkan sawi sebentar dan terus alihkan mee ke pinggan. Jangan lupa sendukkan ayam dan cendawan dari periuk kuah tadi ke atas mee. Jangan cakap sawi mentah ye..kuah yang panas gila tu dah cukup buat sawi layu.

Telur aku dah tertimbus bawah ayam.🤣🤣

Cara aku buat ni, kiranya setiap kali nak makan, aku akan ulang cara hidangan kat atas tu..untuk setiap pinggan. Barulah best..asal berkepul-kepul makan panas-panas..layan..

Sesetengah orang, masukkan minyak bijan..tak kuasalah aku nak cari minyak bijan..guna je apa yang ada kat dapur. 

Sebenarnya dah banyak kali aku buat sizzling mee ni. Suami aku suka sungguh makan. Sampaikan aku beli yee mee kering tu simpan buat stok. Yee mee sekarang dah banyak buatan muslim bumiputera. Boleh makan tanpa was-was. 

Harap korang cuba ye. Jimat betul buat kat rumah ni. Ok. Selamat memasak.

Adeuss!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...