Rabu, 24 Oktober 2018

RESEPI MASAKAN JAWA : SAMBAL TAHUN

Assalamualaikum.

Sementara mood berblog dah kembali..aku nak penuhkan dulu dengan resepi yang aku dah cuba. Minggu ni semua resepi masakan jawa. Walaupun aku anak jati Kedah, tapi bagi memenuhi selera suami, aku belajar masak semua menu orang jawa.

Alhamdulillah..kena dengan selera suami. Harini aku nak kongsi resepi Sambal Tahun. Mula-mula dengar pasal Sambal Tahun ni,aku pelik juga. Kenapa nama dia Sambal Tahun? Mengikut cerita suami aku, sambal ni lagi lama lagi sedap..lagi panaskan..lagi sedap. Umpamanya setahun pun sedap..entahla betul ke tidak yang dia cerita tu. Maka aku pun berguru dengan google dan cuba masak..

Bahan-bahan;
Setengah kilo lengkuas(agak-agak je ye) hiris nipis-nipis dan rebus
1kg kerang (rebus dan ambik isi)
1 cawan udang kering (kadang-kadang aku belasah udang hidup jer)
1 cawan ikan bilis (tak letak pun tak pe. Saja aku mengada-ada)
1 mangkuk cili padi(cili kampung/burung lagi best)
1 inci belacan
1/2 cawan  air asam jawa 
4 labu bawang besar -blend
10 ulas bawang merah-di mayang
1 labu bawang putih-di mayang
2 cawan santan (aku guna santan sawit)
Garam, gula perasa sesedap selera

Cara-cara;
1. Tumis semua bawang yang dimayang dan belacan lepastu masukkan bawang besar yang diblend.
2. Masukkan semua bahan dan sedikit air kecuali santan(sekali jalan je aku harung) .
3. Akhir sekali masukkan santan dan garam gula sesedap rasa..masak dengan api sederhana.

Biasanya aku biar dia atas kuali bagi lama sikit biar dia masak slow-slow.

Yang ni aku guna udang fresh

Yang ni aku guna udang kering

Kata suami aku..lagi banyak cili lagi sedap. Guna cili api/kampung/burung yang kecik-kecik tu lagi sedap. Lagi pedas..lagi sedap dia kata. Kalau letak kulit lembu lagi umph katanya...manalah aku nak cari kulit lembu kat Kedah ni..huhu.

Aku memang tak pernah makan Sambal tahun ni,so tak tahu rasa sebenar macam mana. Tapi bila suami rasa yang aku masak ni dan dia kata ok..so..ok lah kot..aku bukan orang jawa..mana aku tahu 🤣🤣🤣

Ok..itu ajelah untuk kali ni..

Adeuss!!!

1 ulasan:

  1. sedap nyer.
    mudah resepi nyer tu.
    kita ni memang kena try masak memcm lauk kan.
    memenuhi tekak keluarga.

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...