Khamis, 26 November 2015

TIPS MELANCONG KE KOREA

Assalamualaikum.

Perkongsian untuk semua terutama kepada korang yang bercuti atau melancong ke Korea.. 

Seperti biasalah, selain perkara asas sebagai pengembara , rasanya tak perlu aku ulas sebab asasnya sama sahaja. Passport, ubat2, tuala kecil, dan sebagainya..

Tapi untuk kali ini, tips ini adalah untuk ke Korea sahaja..


Sebelum Berlepas

  • Rajin-rajinkan menggugel dan baca pengalaman orang lain yang dah pernah pergi.
  • Seeloknya bookingla makan di dalam flight..makanlah nasi kenyang-kenyang.
  • Beli extra baggage (kalau naik Air Asia)untuk perjalanan balik sahaja..biar lebih tak pe..jangan kurang.
  •  Sediakan kad rate yang tercatat kadar tukaran 

ini yang aku punya..siap laminate..supaya tak kepam macam yang aku pegi Vietnam dulu!


  • Tukar siap-siap duit Won Korea tu.. lebih tak pe, sebab barang sana mahal. untuk pengetahuan, Currency di Korea ada yang tak terima RM lagi.. (thank you PM..komannya Malaysia dimata dunia!).
  • Cuaca di sana ketika Autumn memang sejuk. Tapi tak perlulah sampai nak usung Wintercoat dan glove..tak kena tema kot..tak pun kau kena gelak nanti. Cukup setakat sweater atau jacket tebal aje.
  • Bookinglah hotel atau hostel di Itaewon..sebab sinilah tempat makanan Halal ..yang lain tak ada ye..
  • Bawalah bekal meggi cup 1 sudah la..yang lain tu megi pek biasa sebab cup tu boleh ulang guna.
  • Kalau nak bawa serunding ke, rendang ke, sambal bilis ke pastikan korang pek plastik dan seal kemas 2-3 lapis plastik. So far tak ada masalah nak bawa makanan kering macam tu. Sayur2 dan buah2 tak yah bawak. Cari nahas kalau kena tahan. Tak mati pun tak makan sayur kalau takat seminggu tu. Nak melancong kena buat cara nak melancong lah ye..bukan macam nak pindah terus kat situ
  • Bawa wet tissue atau seluar dalam pakai buang tu. Sana toilet takde paip ye. Susah nak beristinjak nanti.
  • Bawa sejadah kecil atau apa2 untuk alas bersujud.(kalau sembahyang laa..kalau tak sembahyang..bawa kain kapan .huhuhu)
  • Bawa lips gloss.. suhu sejuk boleh buat bibir pecah
  • Bawa lotion kulit (jangan bawa baby oil..nanti kena rampas masa nak balik) untuk elakkan kulit kering
  • Semua barang kegunaan macam ubat gigi, shampoo, minyak wangi ke..pastikan bawak dlm kuantiti yang sikit (macam aku, ubat gigi aku beli yang tiub kecil, pastu aku picit simpan 3/4 tiub..biar ada sikit aje dalam tiub tu. kiranya ngam2 untuk beberapa hari kegunaan..) dah habis boleh buang terus.


Semasa berada di sana..

Jika anda kaki shopping...

  • Fikir 2-3 kali..walaupun nampak harga 1 barang 10,000Won macam RM10.. sedar sikit nilai sebenar berapa. Rujuk kad rate yang korang (masa aku pergi tu 10,000Won = RM38!)
  • Kalau nak beli t-shirt, beli kat Namdaemun Market sebab ada yang jual 3 helai 10,000Won
*sememangnya Korea bukanlah tempat shopping yang terbaik kerana ia boleh buat korang terbalik..mahal dowh!


Jika anda backpackers..


  • Belilah peta pelancongan kalau kedekut, carilah pamplet yang free di Airport..ini penting!
  • Beli T-Money untuk memudahkan perjalanan
  • Download Subway Korea Apps.. kalau nak guna subway train.
  • Sila bawa air minuman dan botol kosong sebab ada sesetengah tandas adalah tidak berpaip.
  • Pakailah kasut jogging..kenapa kasut jogging? sebab kasut jogging ringan dan tebal. mampu kurangkan sejuk kaki.ingat, kat sana kena banyak jalan laju..
  • Tak perlu beli simkad. Cukuplah kalau di handphone ada Whatsapp atau WeChat sebab mudah nak berhubung dengan orang kat Malaysia. Kat sana WiFi Free di segenab ceruk ada.
  • Untuk memilih restoran jika darurat tak jumpa yang halal, boleh aje masuk mana2 restoran seafood atau restoran yang tak ada gambar lembu pendek tu.(Biasanya kedai yang jual makanan berkhinzir tu, ada sign di pintu masuk atau papan tanda kedai). Pesanlah makanan yang tiada daging atau ayam. Yang lain Tawakaltualallah...


Sebelum balik

  • Jika ada beli baggage, pastikan berat jangan lebih had. Sakit korang nak bayar nanti.
  • Kalau luggage korang besar dan berat lebih had (7kg), sila sorok2 kan sikit, jangan bagi nampak kat orang di kaunter check-in. Kat sana untuk luggage(bawa masuk dalam flight) tak particular sangat. Tak kisah pun berat berapa. Semua mesti check-in di kaunter untuk dapatkan boarding pass diorang(check-in dan boarding pass yang korang print sendiri tu tak laku!). Setiap orang ok.. Tak boleh hantar wakil sebab dia nak tengok muka setiap orang.
  • Lepas check-in , sebelum masuk ke depature, habiskan semua minuman, jangan bawak langsung apa2 cecair. botol kosong tak apa.

Itu aje yang dapat aku kongsikan dengan korang.. semoga tips ini dapat membantu korang ketika berada di sana..Ok..

Sekian

Adeuss!!!



1 ulasan:

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...