Selasa, 17 November 2015

AUTUMN DI KOREA - PART 9

Assalamualaikum..

Day 4..

Hari yang dinanti2.. kalau datang Korea, tapi tak pergi tempat ni, memang tak sah la. Buat penat je datang. Ini lah tempat wajib. Nami Island. Tempat pengambaran drama kegilaan ramai , Winter Sonata..

Walaupun aku dah sampai ke Korea ni, sebetulnya aku ni 1 habuk pun tak tau apa2 pasal Korea , tak tau langsung dan tak pernah tengok langsung drama Winter Sonata tu.. Disebabkan aku sampai disini ketika musim luruh..dan tepat pada waktu luruhnya daun2 kuning ...maka aku pun fefilling lah sebentar...tambah2 lagi Mylaling ada bersama..Untuk pengetahuan korang, masyarakat di Korea ni , memang jenis kalau ada couple tu..berjalan peluk cium depan public tu perkara biasa. So , kalau korang datang dengan suami korang (bukan suami orang yee) korang nak peluk pinggang pun..pelukla..tak de sape nak kisah pun! Yang aku nampak orang Korea ni , sakan betul bercinta tu..lebih banyak yang jalan bercouple dari jalan sorang(kecuali yang nak pergi kerja lah)

Menaiki subway ke stesen Dongdaemun,keluar dari subway terus kaki ke hentian bas yang tertulis Namdemun-Nami Island. Beli tiket bas 15000Won pergi dan balik. Bas kumpulkan penumpang dan bas yang sama juga akan tunggu hingga habis lawatan di Nami Island.


Kadar tambang untuk shuttle bus

bermacam2 orang tengah tunggu giliran nak naik bas


Bas yang aku naik. Korang kena ingatlah no.plat bas yang korang naik tu sebab nanti korang balik dengan bas yang sama

Bertolak dari situ pukul 9 pagi dan tiba di Port untuk ke Nami Island , pukul 10.30. Tiket untuk ke Nami Island berharga 8000Won . Boleh tahan jugak harganya. Kaunter tiket di sini dinamakan Entry Visa (kekonon macam nak masuk negara lain je..kat sana pun tak tulis Nami Island tapi Republic of Naminara)


Kaunter tiket ke Nami Island

Information Center di Jeti

Mini Mart..bolehla beli apa2 disini sebab di Nami Island nampak restoran aje yang ada


Pintu masuk nak ke kawasan jeti..(lepas beli tiket)

Jeti ..tunggu giliran nak naik feri

Menara ni ada kabel untuk flying fox ke seberang ..ngeri oi..punya tinggi..mau terkucil gamaknya

dari feri tengok ke langit..huh..ada bran??

Feri dah sampai


Keadaan dalam feri..tak de kerusi ye..semua orang berdiri je.

Kat belakang feri..aku lepak sini je..ambik angin berbau diesel..huhuh

Feri bergerak meninggalkan jeti


Naik feri ke Nami Island..dah sampai dalam masa 5 minit je. Hati dah berbunga2 seronok..macam mimpi dah sampai sini!


Di pintu masuk Nami Island



Pokok2 ni menyambut ketibaan kami..seronoknya rasa time ni..tak sabar nak bergambar


Kami terus pergi makan dulu. Nak cuba Nasi Goncang yang femes tu..perghh..sedap! bertambah sedap sebab aku bawak serunding aku..hahah. Harga 6000Won. Kenapa nama dia Nasi Goncang? sebelum makan, kau kena goncang ..pastu baru makan!


Korang nampak bangunan ni? Restoran tu ada sebelah (koner) bangunan ni (belah kanan dalam gambar ni) kena pusing ke belakang sikit baru nampak.

Masuk ikut sini..nampak tak orang ramai tu..masuk ikut situ ye

Cari signboard ni..nampak bumbung lama belakang batu ni..kat situlah restorannya. Ramai orang Malaysia makan kat situ

Inilah dia Nasi Goncang

Rupa sebelum digoncang. Ramuannya adalah nasi yang berpulut tu, isi ikan tuna, telur mata dan kimchi

Nak makan nasi ni, diberikan juga sarung tangan sebab tin nasi tu panas ..ok! ini tangannya..


Inilah hasilnya selepas digoncang.. sekali lagi serunding pedas aku jadi penyelamat dan penyedap..huhuh

Lepas perut kenyang..tiba saat paling ditunggu.. Keindahan alam bermula di sini.. aku jadi gila..gila bergambar..so sila tengok ajelah..di entri akan datang.
.

Itu aje...Adeus!!! 

3 ulasan:

  1. kalau naik flying fox berapa byrn nyer?

    BalasPadam
  2. x sempat nak g tgok sbb nk rushing kejar feri..hihi

    BalasPadam
  3. ramainya orang..bilalah nak sampai tempat femes ni

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...