Selasa, 5 April 2011

ROAD TO MEDAN - PART 2

Assalamualaikum..
Wah,masuk Part 2 plak ye.Ok,pas makan Nasi Soto yang best sedap gila tu, mula la perjalanan ke Parapat. 1st time jugak aku pening kepala dengan jem dan bunyi hon yang non-stop.So kat sini, hon tu 1 keperluan yg amat penting perbanding tayar.Janji ada hon, semuanya bisa lancar gitu. Kalau di Malaysia, jem macam mana pun, kereta tetap berbaris,tapi kalau di sini, kenderaan bersimpang siur.x nampak line atas jalan.bercampur dan berkerumana macam langau..haduh..bisa pusing kepala pak!


Satu2nya lebuhraya di Medan..Pak Mat yang bagitau aku.Ntah le btoi ka x?Pendek ja hiway tu...Aku sibuk bersembang dengan Pak Mat tu, tanya itu ini. Geng belakang dah sunyi sepi..sekali aku toleh blakang....
Baya Brown yang tidog macam tak sedar diri..huhu

Tempat ni nama apa ntah..Lubuk Pakam kot.Aku main snap jer.

Gerbang Kota Tebing Tinggi..

masih jauh lagi dengan Parapat..Geng2 lain masih tidog dengan nyenyak.Tinggalla aku bersembang dengan Pak Mat.Dia pun pening kepala melayan aku.

 Bila aku tengol tiang2 letrik ni, aku terasa seolah2 aku berada di tahun 80an..masa tu aku kecik lagi..Tengoklah wahai Malaysia,Negara orang masih ketinggalan..kita juga yang sudah maju.Tapi masih ada yang tak tau bersyukur.

sampai di Simalungun..time aku tak sempat plak nak tengok.Tapi time tu baru tengahari la..

Kedekut btol nyonya ni,mintak kurang pun x bagi.Chit!!

Ni namanya Paten. Kedai yang besar menjual Tang-tang,ting-ting,tung-tung,pong-pong, ping-ping,pang-pang..mula t aku tak tau apa kejadahnya tu.pelik sangat nama.Rupa2nya snack yang macam kacang bergula tu.Ada macam2 rasa..so aku pun beli la sekotak buat ole2...harga RM48...

                      Restoren GARUDA Siantar..aku rekomen kan restoren ni.Memang sedap ooooo...

 Masa untuk bersantap!!

Lepas puas membeli,terus p Rumah Makan..kalau kt sini kita panggil restoren la.Jarak dalam 10minit perjalanan dari Paten tu. Nama Restoren tu Garuda kalau tak salah aku.Location nya btoi2 dengan simpang 4 .Lauknya memang sedap .Paling sedap antara restoren2 lain yang disinggah selepas dari tu.

 Lauk penuh semeja.Pucuk ubi kayu, menu wajib.Yang paling aku x leh lupa, sup daging tu..Pergh...sedap gila.mau mintak semangkuk lagi rasanya..

Selepas makan terus bergerak ke Permatang Siantar..


Turut Berdukacita

Papan ucapan ni di buat dari kuntuman bunga.Kalau yang kenduri kawin pun sama jugak cuma design dia agak meriah la sikit....
On the way ke Parapat , terserempak la dengan 1 kematian..Tak sempat nak snap gambar.Yang aku suka ,tu..papan ucapan yang dibuat dari kuntuman bunga..

Pokok Pine rasanya

Di Malaysia pokok ni jarang dijumpai kecuali ditempat tanah tinggi. Tapi kat sini seluas-luas kawasan ada pokok ni..I loikeee!!!

Gunung batu tak berpokok

Kat sini banyak gunung batu cmani.Kata Pak Mat, gunung2 disini semuanya bekas gunung berapi yang dah tak aktif.Semuaya batu sebab tu tak ada pokok yang tumbuh..yang tumbuh hanya rumput aje..ooo..patutla..Ok la..cukup la takat ni.Nanti aku sambung lagi..ada keje nak buat.Cmnilah kalau dh ada kerja.Nak update blog pun seksa.Lainla kalau aku ni dok umah je..dari semalam aku update sampai abis..Arios!!!

Bersambung... Road To Medan - Part 3

3 ulasan:

  1. Hahahah..hang tu mmg x reti2 tidoq..letih tau...Hg kan ketua rombongan,kenala melayan pak mat tu..hehehe...tp serius kan,xmau p dah emdan rasanya..sbb jln yg teruk,perjalanan yg lama(jln teruk yg wat lama) n F1 drivers merata2...ingat2 balik, lawak kan..kecut perut tgk depa drive..kur semangat..Tp, depa x accident pun..heran gak aku..

    BalasPadam
  2. by the way,ttgula aku update review aku lak pasai medan...aku bru abis tulis pasai trip dgn students aku..huh...line lak slow...kena satu2..awai2 pg,laju la kt opis nie..mai tghari,dh mcm siput..lembab.

    BalasPadam
  3. hahah..tu yang heran bab depa drive.kalau kat sini buat cmtu silap2 ada yg hilang kepala..hahah..paling aku nak tergelak kak baya buat lawak..helmetnya pakai dikepala juga, tapi kepala lutut..hahahah

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...