Rabu, 15 Januari 2014

MINIGARDEN LAH SANGAT

Assalamualaikum..

Saja aku nak kongsi hobi orang yang terlajak rajin, en.suami aku..

Dah berkebun pulak sekarang ni. Depan rumah aku dah macam ladang herba. Macam-macam ada. Kalau diikutkan hati nak tanam pokok sawit, senang nak ambik minyak..! agak-agaklah..tanah sekangkang monyet jer punnn..

model dalam gambar ini tidak dibayar..suka menyibuk jer lebih

Yang ni idea dari hasil googlelan..maka jadilah pasu gantung bertingkat yang diperbuat ari paip pvc..

yang ni sayur kailan kot..akupun tak pasti. Tunggu besar baru tau..

semua ada 3 tingkat. Tiap tingkat semua sayur yang berlainan

Meh aku kenalkan pokok yang ada kat minigarden en.suami terlajak rajin tu
1. Bawang
2.Rosemary
3.Cekur
4.Cili api
5.Kunyit
6.Pandan
7.Limau purut (terlindung sikit dengan pokok pandan)
8.Halia
9.Serai kampung
10.Ulam raja (terlindung dengan daun mangga)
11.Daun kari
12.Cili merah
13.Kailan
14.Pegaga
15.Anak pokok mangga harummanis
16. Kucai
17.Bayam merah
mana yang tak bernombor tu semuanya anak poko cili padi.

Aku tak minat berkebun. Maka hanya tukang bagi semangat ajelah..dan jga tukang tadah air basuhan beras untuk di siram kepokok-pokok tu semua. Ada yang baru tumbuh tunas, so tak berapa nampak sangat. Tunggu lagi 1-2minggu aku akan share gambar hasil tanaman yang terkini.

Mujurlah laman aku sempit, kalau tak, ntah apa lagi yang akan tumbuh depan rumah. Tak cukup ditanah, sampai gantung ke bumbung..layan ajelah..tunggu aje hasilnya nanti.Itu aje cerita aku  hari ni..

Adeus!!!

3 ulasan:

  1. assalamualaikum pen biru...wah !! bestnya kalau hubby mama tengok pun mesti excited nak buat mcm ni...:)

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...