Jumaat, 17 Januari 2014

RESEPI MASHED POTATO SENANG

Assalamualaikum..

Aku ni penggemar KFC..tapi bila dikenang-kenang..dah berapa ribu duit aku bagi kat diorang..(maklumlah umur sekarang dah 33tahun)

Oleh sebab itulah aku sekarang lebih suka yang home made kekdahnya. Kalini nak try Mashed Potato pulak. Bahan-bahan yang aku dapat dari hasil gugelan ialah


10 biji kentang (potong dadu)
1/2 cawan susu segar (fresh milk or UHT milk )
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa
air untuk merebus kentang

bahan-bahan untuk sos atau gravy ala2 KFC:
1 batang daun saderi
1 biji bawang besar
700ml air
2 kiub ayam (i use maggi brand)
40gm marjerin (dlm 3 sudu besar)
20gm tepung gandum (dlm 3 sudu besar juga)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat (nak bg sos berwarna gelap)
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam tuk perasa * rasa dulu sos sblm tambah garam...sbb kicap pekat + sos tiram dah masin


fuh..panjang berjela bahan. Berapa RM yang nak kena spend untuk semua ni ye. Paling aku tak tahan, tuh..masa nak merebus kentang tu..berapa jam nak siap.Ada sesape boleh jawab?

Maafla ..aku bukan serajin  itu nak meng"itu" dan meng "ini"..makanya aku hanya sediakan bahan semudah ini...

Bahan-bahan aku yang ni je..
1 set Mashed Potato Powder + Gravy Powder
Air panas

Cara-caranya.. Campurkan air panas sedikit demi sedikit untuk Potato Powder
Untuk gravy pun macam tu jugak

DONE!

Kan..senang kan? buat apa nak susah-susah. Rasa 100% macam di restoren key eff si tu. Korang yang berminat nak cuba..pastu boleh komen, boleh oder dengan aku. Hanya RM26 untuk 400g(2 set). Harga termasuk POS. Berminat? SMS/WSSP 012-5677630 sekarang! 

Untuk detail lanjut sila layari CHEEZYCRAZY.BLOGSPOT.COM

Itu aje untuk hari ni.. Jangan marah kalau ini bukan resepi yang korang cari..heheheh Adeus!!!


3 ulasan:

  1. assalamualaikum pen biru...wah sedap2 ni...:)

    BalasPadam
  2. kih3...mmg bnyk pn wit abeh ke kepsi...bgus ni de resepi mudah n senang

    BalasPadam
  3. Kite kalau wat mashed potato xde gravy..rebus kentang pastu lenyek ngan butter, letak susu skit, salt skit ngan black pepper..takat tuh je rajin kite..hehehehe

    Bab nak tunggu kentang empuk tuh sgtlah pongeh..;)))

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...