Jumaat, 13 Disember 2019

MY BARIATRIC JOURNEY : #16 TAC KE-2 IPOH

Assalamualaikum.

Aku belum betul-betul sihat. Ini catatan kejadian semalam 12.12.2019.

Bertolak dari rumah dalam pukul 7.30pagi. Sampai di HRPB Ipoh lebih kurang 11pagi..parking luar kawasan yang tak selamat. Terpaksa berjalan dengan keadaan yang sangat tak larat.

Sampai di Kompleks Rawatan Harian, suami ajak makan..aku tak selera..duduk menunggu. Pukul 1.50 aku naik ke tingkat 2.. untuk daftar di Kaunter 3 atau 4.

Pukul 1.55 baru dibuka..terus aku pergi daftar. Hulurkan kad klinik dan surat GL

Dapat yang ni..terus turun ke bawah..ke Klinik Bariatrik dan letakkan kad klinik atas meja 

Lebih kurang pukul 2.20 barulah nama dipanggil. Kira yang terawal la juga. Macam biasa, ambil blood preasure,ukuran pinggang dan pinggul dan timbang berat. Turun berat 4 kg.. jadi 118kg sebab demam dan hilang selera. 

Aku ditemukan dengan doktor endocrine. Bagus doktor ni. Suka betul sembang dengan dia. Katanya result semua ok. Dia minta aku baring untuk cek perut. Katanya badan aku nampak fit. Yaa..memang. Masa sekolah aku ni atlit. Bola baling..bola jaring.. peluru dan cakera tu memang makanan akulah. Tapi berat naik mencanak bila mula kerja.

Lepas tu aku diminta buat ECG. Waktu tu jugak. Bilik ECG pun dekat situ juga. Alhamdulillah..bacaan ECG cantik walaupun aku sangatlah tak sihat. Kemudia, aku diminta tunggu diluar.

Pukul 3 macam tu, dipanggil berjumpa doktor Psikitrik pulak. Kali ni, dengan-dengan suami dipanggil. Soalan yang sama juga ditanya. Dengan beberapa tips yang diberi.  Lama juga kami bersembang. Pukul 4 lebih baru selesai. 

Aku tunggu diluar. Datang MA hulurkan surat untuk ambil darah di sana. Dalam pada waktu tu, Doktor endocrine tadi keluar.. dia lah yang ubah tarikh di surat untuk buat test hari ni juga. Tempat test darah aku pun tak tahu. So, dia dengan rela hati bawak aku terus ke sana, siap tolong cakapkan bagi pihak aku..amboi..special betul..huhu

Terima kasih Dr.Amilah.. jasa baik doktor sangat aku hargai..moga Allah juga permudahkan urusan doc sebagai mana doc dah permudahkan urusan saya hari ini.


Sementara tu suami aku menunggu MC ditulis di Klinik Bariatrik. Aku pun tunggulah nama dipanggil untuk ambil darah.

Menunggu untuk diambil darah

Aku pesakit terakhir sebelum bilik ni ditutup. Malangnya  darah aku terlalu pekat.. 3-4kali pam baru keluar. Nurse tanya..dah makan belum..memang lah aku tak makan apa-apa dari pagi melainkan minum. Sudahla sebelum tu, 2 kali kena cucuk cari urat darah tak jumpa. Tak taulah apa hasil..Firasat aku rasa..memang kualiti darah petang tu failed. Hitam sangat-sangat. Selesai ambil darah pukul 4.50. 

Aku pun keluar tunggu suami diluar dan bergerak balik. Tarikh TAC seterusnya 20.02.2020..Allahu... aku macam dah putus harap nak buat bariatrik disini..kenapalah lama sangat..dan kalau aku berduit atau sanggup buat loan 30k..memang aku akan pergi ke private. Aku dah buang masa 6bulan kat sini untuk semua proses ni.  Sedangkan aku sangat-sangat kesuntukan masa. 

Pukul 6.45 barulah aku menjamah nasi di R&R Bukit Gantang..makan separuh pun tak habis..dengan tak sedapnya..dengan sejuknya..lauk yang zaman bila punya masak pun aku tak taulah. Lauk pun tahap apa ntah.. aku pun tak faham, apa kelayakan peniaga-peniaga yang diambil berniaga di sepanjang Plus Hiway. Dah la mahal.. hampeh betul.

Aku tak balik rumah,tapi singgh bermalam di kampung aku.. 

Itulah..perjalanan harini. Banyak perkara dah cover sebenarnya. Tapi tarikh operation pun tak tahu bila.. hal-hal berkaitan kos dan pembelian stapler pun tak dibincangkan lagi. Dahla nak mohon kelulusan dengan JPA pun macam nak tunggu kucing bertanduk. Lambat! Banyak songeh dan macam-macam karenah.

Ntah..aku akan fikirkan alternatif lain..aku sedang membazir usia dengan keadaan begini. 

Kepada yang membaca..terima kasih. Aku betul-betul tak ada mood sekarang. Mana dengan demam on off..batuk tak hilang sampai pedih tekak...rasa tak mahu diganggu.

Aku down sebenarnya!



1 ulasan:

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...