Sabtu, 28 September 2013

GERAN KERETA HILANG?

Assalamualaikum..

Ini 1st time aku terlibat dengan perkara macam ni.. roadtax kereta bulan 11 ni dah nak mati..baru aku teringat pasal geran kereta..

Selama ni aku tak peduli pasal geran kereta sebab geran bank yang pegang. Tapi mulai tahun lepas, hutang kereta dah langsai dan geran pun bertukar tangan..

Bila tiba time nak renem roadtax dan insurans, baru sedar..dan teringat nak cari..manalah aku letak geran ni. Ntah hantu toyol mana yang sorokkan geran aku tu.Rumah ni bukan banglo 10 bilik. Punya melilau aku cari tak jumpa.

Last-last terpaksalah aku buat kunjungan hormat ke JPJ untuk buat geran baru. Mujurlah tak jauh..tak sampai 3 minit jalan kaki dan turun lif kat ofis aku..dah sampai..

So hari ni aku nak kongsikan dengan korang..cara-cara untuk dapatkan geran baru..

Kena isi 2 borang aje..Boleh dapatkan secara online atau di pejabat JPJ..kalau nak yang online, korang klik BORANG PERMOHONAN SALINAN GERAN dan Borang Senarai Semak(yang ni ada kt JPJ)

Ala,.tak susah pun..sampai aje kat JPJ korang cakap je nak buat geran baru sebab geran hilang, diorang akan bagi borang untuk di isi..




Siap isi borang, serah aje kat kaunter... bayar RM50 untuk geran kereta atau RM20 untuk geran motor..sila tunggu sebentar..

pastu.. SIAP!

Tak perlu repot polis..tak perlu pemeriksaan PUSPAKOM..dan aku amat berterima kasih pada En.Fadzly (kalau tak salah aku..)..kerani kaunter JPJ Wisma Persekutuan Anak Bukit yang sangat best melayan pelanggan.. TUMBS UP untuk dia..

Tapi kalau kenderaan tu bukan nama korang,korang kena bawa salinan Kad Pengenalan owner..itu aje..
Tak sampai 15minit..siap dan selesai masalah aku..

15 ulasan:

  1. owhh xlah leceh mana yerk..

    thanks share info kak...

    BalasPadam
  2. sangat sangat sangat membantu .... terima kasih. catatan yg tak seberapa namun manafaat sangat banyak.

    BalasPadam
  3. Alhakdulillah senangnye geran kete sy pun ilang esok nk g buat la......

    BalasPadam
  4. sangat membantu, geran kete dah hilang, aritu renew roadtax duna runner, pastu roadtax xsempat nak tampal plak hilang.. so walau ape pon still kena ganti geran gak.. thank u so much dear fren..

    BalasPadam
  5. info ni sangat berguna.. geran kete dah hilang so aritu renew roadtax pakai runner jpj, dah dapat raodtax, hilang plak.. so nak dapat salina baru still kena ade geran original.. haishh.. thanks my dear fren

    BalasPadam
  6. Salam..
    Tapi kalau roadtax dah mati still kena g puspakom jugak sume tuh kot?

    BalasPadam
  7. tapi kalau roadtax dah mati still kena lalui proses puspakom, polis sume bagai ker?

    BalasPadam
  8. Saya baru pergi, sebagai wakil pemilik. Saya bawa IC pemilk, dia tak beri...suruh balik!

    BalasPadam
  9. Saya baru pergi sebagai wakil. dia tak beri, walaupun saya bawa IC copy pemilik.

    BalasPadam

UNTUK KOMEN ANDA AKAN DITAPIS DAHULU..YANG BERSIH2 AJE BARU ADA KAT SINI ;)

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...