Sabtu, 29 Februari 2020

XIAOMI MI XIAOVV : DEVICE WIFI SETTING WITH APPS

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak tunjuk cara setting wifi pada cctv Xiaomi Mi Xiaovv. Aku pun try and error. Instruction yang dibagi pun semuanya tulis cina.. cctv atau ip cam pun cakap cina..rasis betul Xiaomi ni. Terpaksa aku godek-godek main agak-agak je. 

Ok,pada yang dah beli cctv ni, tak tau cara setting boleh ikut step yang aku kongsikan kat sini. Cara ni juga adalah sama untuk semua jenis cctv Xiaomi tak kira model apapun.

Mula-mula download Apps Xiaomi Home. 

Lepas tu masukkan SD Card kat sini..buka guna screwdriver. Guna Sd Card jenis Endurance sebab lebih sesuai untuk rakaman 24jam dan tahan lama.

  • Pasangkan No.1 didinding atau tempat yang korang nak letak cctv..pastikan dekat dengan soket(sumber letrik)
  • Cucuk No.2 pada lubang No.3 dan sambungkan plug pada soket, on kan suis letrik.
Buka Apps Xiaomi Home dan klik Profile


Dapat paparan seperti di atas,klik Settings.

Kemudian klik Region. Kalau selain dari Chinese Mainland, kena ubah dulu ye. Cara ubah seperti dibawah

1. Pilih Chinese Mainland
2. Tick - I have read blablabla tu..
3. Klik Save dan back semula ke skrin home apps



Sekarang cara untuk set device. Di home apps, klik ikon ➕ . Pastikan handphone korang guna wifi dan wifi tu juga yang korang nak guna untuk set device nanti.

Dapat skrin ni, boleh taip terus nama device atau klik View More untuk cari gambar cctv korang tu.

Ok..dah jumpa teris klik kat gambar jenis cctv korang


Seterusnya akan dipapar arahan seterusnya.. untuk restore factory setting
1. Tekan reset button (3-5saat) sampaila cctv tu bercakap bahasa cina(kan aku dah cakap Xioami ni rasis)
2. Tick Operation Confirmed
3. Klik next

Ok..ni aku nak tunjuk
1. Yang tu sambung ke kabel plug
2. Itulah rupa lubang reset button

Ok,dia akan detect wifi..pilih wifi yang korang nak guna.. dan klik Next

Dah keluar skrin ni..tunggu sampai keluar arahan Next..klik Next

Keluar macamni..pilih nama lokasi cctv korang..kalau taknak..Skip aje

Keluar skrin ni, masukkan nama cctv..mula-mula dia akan papar nama betul model cctv korang..korang boleh tukar.. aku letak nama dia Pak Guard..lepas tu klik Next

Dapat skrin ni.. klik Next lagi

Ok..dah selesai kalau dapat skrin macamni..dah siap.

Esok aku akan cerita cara nak guna apps ni untuk tengok rakaman langsung. 

Ok.Adeus!!







Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...