Isnin, 12 Januari 2015

SAMBAL PETAI DAGING

Assalamulaikum..

Dah boring dengan sambal petai udang? Nah..try la Sambal Petai Daging..

Aku ni memang hantu petai dan resepi ni dari aku kecik lagi memang mak aku buat.. Sekarang aku dah 34tahun..maknanya memang dah lama la resepi jadi sajian keluarga aku..

Dan kalau dah namanya Penbiru.Com ...jangan nak suruh aku masak resepi yang renyah..resepi aku semuanya mudah..main campak baling..siap!

Bahan-bahan tiada ukuran..ikut sukati koranglah nak taruk banyak mana pun..
Daging(gaul dengan garam dan serbuk kunyit)
Cili kering mesin
Bawang merah+putih (untuk tumis)
Bawang besar
Asam jawa
Isi petai

Cara nak masak;
1. Panaskan minyak,tumis bawang,pastu cili kering. Agak dah naik minyak baru campak daging
2.  Letak sikit air asam jawa. Kalau guna pes tu..agak dalm 1sudu teh. Taruk air sikit kalau nampak kering.
3. Biar daging masak, tambah garam secukup rasa dan sikit gula..kalau dah tak reti nak balance gula garam..korang tabur je Serbuk Cukup Rasa Maggi tu..kan senang. Jangan asyik nak tabur pak ajinomoto..botak kepala kang!
4.  Last sekali campak je petai...kacau-kacau dan matikan api, lepastu baru tabur bawang besar..SIAP!!


Kan?? senang kan? apalah yang susah sangat nak masak ni.

Dah tu..jangan lupa..sediakan sayur terung untuk kurangkan aroma terrapi sipetai ni nanti. Ok..itu aje untuk hari ni .Selamat mencuba..kalau tak sedap jangan marah aku .

Adeus!

3 ulasan:

  1. tak kisah pasal udang ke daging ker... yg penting sambal petai tu... hahahaha.... memang best kalau ada lauk petai

    BalasPadam
  2. wah boleh cuba ni, ada kelainan dari biasa.. :)

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...