Isnin, 8 Mac 2021

MY BARIATRIC LIFE : #15 PERISTIWA HARI KE-140

 Assalamualaikum

Dah masuk hari ke 140 post operation. Ceritanya... sebelum aku buat bariatrik ni, aku selalu sakit pinggang belakang sebelah kiri. Kadang-kadang sampai nak bangun tak boleh. Ada 1 masa tu..sampai aku tak boleh nak pijak lantai..sakit ya amat sangat. 

Aku pun pernah dapatkan rawatan di Klinik Kesihatan (Hospital Lama Alor Setar). Aku cuma diberi ubat angin dan ubat sapu. 

Ok bebalik kepada cerita baru-baru ini. Isnin lepas,dengan tak semena-mena, aku rasa sakit yang teramat sangat, dalam perut sebelah kiri. Sakit yang menyucuk-nyucuk. Tak tahan sakit, aku minta suami bawa ke KMC. 

Papppp.. nah..rupa-rupanya batu karang! Saiz 6mm. Dengan pantas juga,esoknya aku pun diusung ke bilik pembedahan untuk operasi buang batu tu. Mujurlah aku ada insuran. Kos lebih kurang RM18k.

Bekas cucuk drip tu..sikit pun tak ada kesan lebam. Bagus betul staf nurse yang cucuk tu.

Seketul ni aje..sakitnya bukan main.

Akibat dari 4botol drip, makan tidur 3 hari 2 malam..mc dirumah dan aku paksa diri minum 2liter air setiap hari..makanya.. diumumkan berat aku naik balik..aduhaiiii

Betullah..yang turun selama ni,bukan berat 100%.. tapi aku kekurangan air.




18.10.2020 ➡️ 122.4kg
29.10.2020 ➡️ 114.9kg
08.11.2020 ➡️ 110.9kg
18.11.2020 ➡️ 112.7kg
28.11.2020 ➡️ 112.3kg
08.12.2020 ➡️ 109.9kg
18.12.2020 ➡️ 108.2kg
28.12.2020 ➡️ 107.0kg
07.01.2021 ➡️ 105.4kg
17.01.2021 ➡️ 104.1kg
27.01.2021 ➡️ 102.1kg
06.02.2021 ➡️ 101.5kg
16.02.2021 ➡️ 99.8kg
26.02.2021 ➡️ 98.9kg
08.03.2021 ➡️ 99.7kg

Mendapatlah sakit.. memang dietitian dan doktor dah pesa, suruh minum 1.5liter sehari. Tapi aku ni jenis kurang minum..dari dulu lagi. Tak tahu nak buat macam mana. 

Bila aku telan jugak..aku rasa perut macam gendang..dan rasa nak terkeluar balik.

Aduhai..apa nak buat nih.. kena cari jalan lah nampaknya untuk minum banyak. Jangan terlalu banyak..jangan jugak kurang.

Nasib lah haih.. 






Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...