Sabtu, 28 Mei 2016

DISCOVER KEDAH 2016 - AIR PANAS ULU LENGONG

Assalamualaikum.

Entri pertama untuk destinasi pertama di Daerah Baling. Air Panas Ulu Lenggong. Tempat tumpuan pengunjung dari dalam mahupun luar negeri Kedah tak kira siang mahu pun malam.
pic credit to : www.percutianbajet.com


Selain dari kolam air panas semulajadi, tempat rekeasi ini juga menyediakan kolam khas untuk wanita dan kanak-kanak, chalet penginapan dan dewan untuk seminar serta tapak perkhemahan.

pic credit to:www.percutianbajet.com


Kolam utama membekalkan sumber air panas kepada kolam-kolam yang lain. Berkeluasan 544.70 mps dan dalam 1.6meter, merupakan kolam yang terbesar. Para pengunjung tidak dibenarkan mandi di kolam ini kerana suhunya mencecah darjah kepanasan 50' C. Para pengunjung dapat melihat sumber mata air panas yang keluar di celah-celah batu sulfur yang terdapat di dalam kolam ini. Kolam ini untuk pengunjung yang datang berkeluarga atau pun berkumpulan. Terdapat 4 buah kolam yang berkeluasan 400mps. Mempunyai kedalaman diantara 1.3-1.6 meter dengan suhu mencecah 40'C. Para pengunjung dapat merendamkan kaki dengan selesa dan akan merasai khasiat rendaman di dalam air panas semulajadi.

Kolam ini dikhaskan untuk pengunjung wanita yang tidak selesa untuk mandi di kolam dewasa. Penghadang diwujudkan bagi menghalang pandangan orang ramai

pic credit to :www.touristlink.com


Kolam ini berkeluasan 148.17 mps dan suhu maksimum bagi kolam ini ialah 39'C. Kadar kedalaman kolam ini ialah 0.5-0.6 meter dan sesuai untuk kanak-kanak bawah 12 tahun.Kanak-kanak yang mandi di kolam ini perlu diawasi oleh ibu bapa bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.

Tedapat pelbagai pilihan chalet temasuk dorm disini dengan pelbagai harga dengan kadar berpatutan. Chalet menjadi pilihan bagi pengunjung yang ingin menikmati kepanasan air semulajadi pada waktu malam.


Bagi yang ingin membuat tempahan awal bilik dan sebagainya, bolehlah menghubungi nombor berikut;


Pusat Rekerasi Air Panas Ulu Legong
09100 Baling Kedah
TEL : 04-4721548, 04-4731024, 04-4731025
FAKS : 04-4731026
E Mail : prapul@mdbaling.gov.my

*foto dan info :http://mdbalingtourism.gov.my/"Kedah Malaysia..

where it all began"

1 ulasan:

  1. Kak atie dah 4 tahun ulangalik ke kedah..lom pernah sampai2 lagi nih!! :)

    BalasPadam

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...