Ahad, 14 Februari 2021

TIPS URUSKAN KEWANGAN PENJAWAT AWAM BERGAJI RENDAH

 Assalamualaikum.

Sekadar nak berkongsikan tips yang aku sendiri dah amalkan dan guna sejak 20tahun. Alhamdulillah..hidup tak tercekik hutang yang melampau, cukup makan pakai, serba lengkap tapi sederhana, tak miskin dan tak kaya. Inilah tips yang aku gunakan.

Pic : credit to Google

  • Beli kereta dahulu. Beli yang baharu, sebab ada waranti dan kurang risiko kerosakan.
  • Beli kereta buatan Malaysia, kos alat ganti dan penyelenggarannya yang rendah.
  • Beli kereta dihujung tahun sebab penjawat awam biasanya terima bonus dihujung atau awal tahun. Jadi kos insurans dan roadtax tak akan terbeban. Ada yang kata rugi "umur" kereta kalau beli hujung tahun,nanti nak jual, market value jatuh. Ingat! Kita beli untuk guna..bukan untuk jual.
  • Jangan bazirkan duit untuk ubahsuai kereta..kereta adalah liabiliti, cukup masa akan susut nilai. Cantik macam mana pun..lebih kelajuan, tetap kena saman!
  • Selepas 3-4 tahun beli kereta, belilah rumah. Sebaiknya rumah baru dalam pembinaan. Jika beli rumah lama/atas tangan orang, kos pembaikan perlu difikirkan.
  • Tempoh 3-4 tahun ini, pastikan simpanan setiap bulan di akaun bank tak kurang 10% gaji pokok. Simpanan  ini untuk  bayar downpayment dan persediaan masuk ke rumah baharu.
**kenapa beli kereta dahulu baru beli rumah? Tempoh pinjaman rumah antara 25-30tahun dan tempoh pinjaman kereta maksima 9tahun. Jika beli rumah dahulu, kita akan susah 9tahun iaitu bersamaan tempoh pinjaman kereta. Sebab? Pinjaman rumah dan kereta berjalan serentak. Kalau beli kereta dahulu..dan 4tahun selepas itu baru beli rumah, kita hanya akan susah 5tahun.(5tahun bukan sekejab ye.. apalagi kalau 9 tahun..tiba-tiba dah kahwin..ada anak.. siksa tau..)

  • Jangan buat hutang/pinjaman untuk pelaburan. Risiko saham  jatuh harga..diluar kawalan kita. Jangan sampai hutang bank kena bayar, pelaburan lebur tak dapat hasil. 
  • Jangan libatkan diri dalam MLM. Tak ada jalan mudah untuk kaya.
  • Jika nak buat pinjaman peribadi, jangan lebih  tempoh 10tahun. 
  • Jika nak buat pinjaman overlap, pastikan jumlah yang ada ditangan,boleh selesaikan hutang lain terutama hutang/pinjaman yang ber interest tinggi.
  • Tak perlu bermewah dengan barangan berjenama. Jam RM100 sama aje waktunya dengan jam harga RM1000. 
  • Cari side income yang tak melibatkan waktu pejabat.
  • Belilah insuran kesihatan ketika muda, jangan harap hospital kerajaan semata-mata.
  • Beli emas/barang kemas bila harga emas turun. 
  • Jangan gila gadjet terutama telefon pintar, sebab kepintaran telefon cepat berubah mengikut waktu.
  • Jika ada kad kredit,jangan guna untuk dapatkan tunai/cash di ATM. Interest nya sangat tinggi.
  • Jangan bazirkan duit dengan membeli alat solek, aksesori dan pakaian mahal yang keterlaluan. (Kita nak pergi kerja aje..bukan nak jadi model).
  • Berpada-pada membeli pakaian. Cukuplah 2-3pasang setahun. Nak bergaya tak salah,tapi jangan membazir.
  • Jangan tiru gaya hidup orang lain..ikutlah kemampuan bukan perasaan.

Inilah antara tips yang aku sendiri ikut. Sesuai untuk yang bergaji rendah dan sederhana. Hasil patuh kepada tips ini jugalah, aku dapat membeli kereta pada usia 23tahun, beli rumah umur 25tahun, mengerjakan umrah ketika berusia 33 tahun dan berjaya menjejakkan kaki ke 10 buah negara. (Kalau ikutkan, tahun lepas dan tahun ini dah ada perancangan ..tapi kerana wabak Covid19..maka terbantut segala harapan).

Keadaan kita mungkin tak sama, tapi sedikit sebanyak punca pendapatan dan kegunaannya tetap sama. 

Kepada adik-adik yang baru setahun 2 berkhidmat.. jangan perasan hebat dengan gaji yang korang dapat. Jangan sampai lupa diri dan matlamat hidup. Jauhi istilah.. biar papa asal bergaya! 

Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...