Sabtu, 13 Februari 2021

CARA URUS KEWANGAN 20 TAHUN

 Assalamualaikum.

Hari ini aku nak kongsikan cara aku menguruskan kewangan aku setelah hampir 20tahun berkhidmat. Aku bukanlah orang yang selayaknya memberi tips dan khidmat nasihat, cuma aku ingin berkongsi, hasil pengalaman aku sendiri.

Pic credit to google

Selaku penjawat awam gred 17(sekarang dah ditukar ke 19), gaji sederhana, Alhamdulillah masih cukup serba serbi,tak mewah tapi mencukupi. 

Aku mula bekerja pada tahun 2002 ketika berumur 22tahun. Ini adalah kronologi aku;

2002 - Mula berkerja pada 14.02.2002.Berulang alik dari kampung(rumah ibubapa) kerana belum mampu menyewa sejauh 38km sehala dengan motorsikal. Bergaji RM800 termasuk elaun.

Dalam tempoh ini, aku beli TV, Hi-Fi dan apa yang aku teringin.


2003 - Bulan November 2003, beli kereta Wira SE baru dengan downpayment RM10k hasil tabungan, berharga RM50k. Pinjaman bank RM40k(ber guarantor), bulanan RM500 selama 9 tahun.(Tempoh pinjaman selesai pada 2012). Sengaja beli hujung tahun sebab penjawat awam biasanya terima bonus hujung tahun,makanya tepat pada bila waktu roadtax dan insuran kena renew.

Aku mula menyewa dengan kawan, beli peralatan dam perabut rumah yang asas(periuk nasi,dapur gas,peti sejuk,mesin basuh,dan lain-lain)


2005 - Booking rumah dalam pembinaan sebanyak RM500. Menggunakan kemudahan pinjaman perumahan(penuh). Rumah berharga RM98k.Projek jangka siap tahun 2010.


2006 hingga  2009 - tempoh 4 tahun ini,aku gunakan all out, cari dan buat side income ketika berada dirumah dan pada hari cuti. Aku buat kuih,upah memasak,berjualan macam-macam. Kumpul duit dan berjimat semahunya.


2010 - rumah siap bulan 12/2009 dan aku masuk ke rumah baru pada bulan Januari. Dalam bulan yang sama aku buat pinjaman peribadi RM30k sebagai persediaan masuk kerumah baru dan renovation. Bulanan RM600 selama 15tahun (jangka habis pada 2025)

Pinjaman rumah mula potong pada bulan Mac sebanyak RM520 selama 25tahun..dan bermulalah episod kesusahan sebab 3 pinjaman berjalan serentak. Aku masih lagi buat side income dengan menjahit manik dan memasak.


2011 - Aku selesaikan pinjaman kereta (November 2011) 1 tahun lebih awal menggunakan baki pinjaman peribadi. (Kereta tu aku pakai hingga ke hari ini).

Amat lega kesusahan 2tahun berakhir ..aku hanya perlu menanggung 2 pinjaman lagi berjumlah RM1020 iaitu rumah(RM520) dan peribadi(RM600). Masih lagi aku teruskan cari side income dan inilah sumber yang aku kumpul untuk backpakers kesana dan kemari termasuklah mengerjakan umrah pada 2013.


2013 - Mengerjakan Umrah


2014 - Dinaikan pangkat ke gred 22

Alhamdulillah..dengan gaji dan elaun berjumlah RM3500, dan gaji bersih kredit ke akaun RM2400..kehidupan makin selesa. Tak mewah tak kaya tapi tak susah dan aku masih meneruskan cari side income tapi tak serancak dulu.

Esok aku senaraikan tips hasil cara aku uruskan kewangan aku. 

Aku bersyukur , dikurniakan suami yang tidak lupa memberi nafkah dan tidak pulak mengusik hal dan gaji aku. So, kepada korang ..adik-adik yang belum kahwin, tolonglah cari suami yang bukan kaki kikis makan hasil bini ye..tambah-tambah kalau korang kerja kerajaan. Kalau tak..selamanya lah kau susah walau berapa berapa ribu gaji korang.

Bersambung...

Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...