Selasa, 8 Disember 2020

MY BARIATRIC LIFE : #5 HARI KE-50

 Assalamualaikum.

Hari ke-50. Agak tertekan sebenarnya. Macam yoyo naik turun je berat ni. Genab jugak 50hari tanpa nasi. Sesekali cubit karbo dari kentang dalam kuantiti lepas gian. Sikit pun jadilah.

Nampak carta ni? 
Ini rekod yang aku catatkan bermula dari tarikh pembedahan dan kemudian 10hari berikutnya
18.10.2020 ➡️ 122.4kg
29.10.2020 ➡️ 114.9kg
08.11.2020 ➡️ 110.9kg
18.11.2020 ➡️ 112.7kg
28.11.2020 ➡️ 112.3kg
08.12.2020 ➡️ 109.9kg


Tak tahu nak marah siapa. Nak salahkan makan..serius memang aku jaga makan. Minum memang tak boleh sampai 1 liter. 2hari lepas aku dah mula bersenam dengan mengayuh eliptical bike dalam bilik selama 1 jam. Aku akan cuba buat sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Walaupun berat agak lambat turun..tapi baju-baju lama yang ketat dilengan, aku dah boleh pakai. Apapun..azam aku,sebelum follow up pada bulan 2 tahun depan, aku nak cuba capai berat 100kg. At least dalam tempoh 4bulan dari hari pembedahan, aku boleh turun 22kg..itu sudah dikira pencapaian besar dalam hidup.

Doakan aku terus istikhomah.




Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...