Ahad, 13 Disember 2020

BARIATRIC INFO : KOS PEMBEDAHAN BARIATRIK

 Assalamualaikum.

Saja nak berkongsi dengan korang yang sedang mencari-cari info mengenai pembedahan bariatrik. Aku faham sangat..nak cari info penuh pasal bariatrik dalam BM ni agak terhad. Bila join group-group pun, kadang-kadang soalan tak berjawab. Kena ingat, tak semua orang suka berkongsi..semuanya kalau boleh nak rahsia.. tapi aku tak macam tu ye..kalau tak, tak adalah panjang berjela aku menulis disini. So, aku harap dengan entri yang aku kongsikan ni, dapat membantu korang.

Pic : credit to google /unknown owner


Menjadi persoalan pertama sebelum pembedahan.. berapakah kos pembedahan bariatrik? Sebenarnya,kos ni tak menentu. Bergantung kepada keadaan pesakit, dan dimana yang korang nak buat. Hospital kerajaan atau swasta..itu saja bezanya. 

Di sini aku kongsikan lokasi dan harga anggaran untuk panduan korang semua.


HOSPITAL KERAJAAN

1.Hospital Taiping : RM16k

2.Hospital Kuala Lumpur : RM12k  (Dr.Dato Tikfu Gee atau Dr.Zubaidah)

3.Hospital Raja Permaisuri Bainun,Ipoh : RM10k (Dr.Satkunan Mark)

4.Hospital Sg.Buluh : **kos tiada info (Dr.Shukri Jahit)

5.Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM/UKMSC) : RM24k (Dr.Nik Ritz)

6.Pusat Perubatan Universiti Malaya : **tiada info


HOSPITAL SWASTA

1.KPJ Damansara : RM36k 

2.iHeal Medical Center : RM20k (Dato Dr.Tikfu Gee)

3.Prince Court Medical Center : **kos tiada info (Dato Dr.Tikfu Gee)

4.Cenglid Hospital : RM29-RM35k (Dr.Mustafa)

5.Gleaneagles : RM37k

6.Island Hospital,Penang : RM25k

7.KPJ Penang : RM30k (Dr.Wan Najmi)

8.Salam Medical Center,Shah Alam : RM30k

9.Regency Hospital, Bandar Seri Alam JB : RM35k (Dr.Lim Huay)

10.Avisena, Shah Alam : RM30k


Buat masa ini,hanya ini yang aku boleh kongsikan. Ada beberapa tempat/hospital yang aku tak pasti kosnya,tapi insya Allah aku akan update kan bila dapat info nanti. 

Sekali lagi aku ingatkan semua ye. Kos tu hanya anggaran sahaja. Boleh jadi lebih atau mungkin kurang dan nama pakar bedahnya mungkin berbeza di masa-masa akan datang.

Apapun, pastikan kewangan korang adalah kategori mampu.. barulah fikirkan, nak buat atau tak.

Sekian untuk kali ini. Semoga bermanafaat.

Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...