Jumaat, 13 Mac 2020

BEG TANGAN BERJENAMA DAN MAMPU MILIK

Assalamualaikum

Belum pernah lagi aku berkongsi pasal aksesori dan keperluan wanita. Sempena umur yang bakal menjengah 40 ni, rasanya bolehlah aku berkongsi cerita pasal benda-benda macam ni.

Aku bukanlah peminat beg tangan atau lebih biasa disebut handbag aje.

Beg tangan ni bukanlah barang yang kita beli hari-hari. Setahun sekali pun,aku jarang membeli. Beli hanya perlu. Contohnya tahun lepas aku beli sebab nak bercuti ke Taiwan, beg sling sediada,jadi menggelupas. Sakitnya mata dan hati. Beg jenama Sembonia pulak tu. Melayang RM200 jugaklah. Tapi,beg tu pun dah 3tahun aku beli(pada waktu tu). Jarang guna. Hanya guna untuk jalan-jalan. 

Untuk ke pejabat aku guna jenama Carlo Rino. Aku beli di Lazada. Bagi aku,jenama no.2 yang paling penting,bentuk dan saiz.

Dalam aku mencari dan bandingkan harga dan jenama beg aku dapati ada beberapa jenama yang agak terkenal,tapi harganya mampu milik. Antara RM50-RM300. Pada aku itu sudah cukup murah.


1. Carlo Rino - murah,design cantik,agak tahan lama
2. Sembonia - tak berapa murah tapi masih mampu beli,design agak class sikit
3. Alfio Raldo -harga biasa, design dia pada aku, terlalu simple
4. Vincci - harga sederhana, design agak plain.
5. Guess - rasanya, jenama ni agak mahal sikit berbanding yang lain, design pulak ala-ala mak datin, ketahanan... aku dapat info,mudah menggelupas.
6. Elle - antara yang mahal juga,design ada bau-bau mat saleh sikit. 

Kalau nak beli, jenama Carlo Rino, Sembonia, Alfio Raldo ada original store di Shopee, tapi untuk Vincci Guess,Elle boleh tengok di Zalora.

Secara peribadi,aku suk 2 jenama aje, Carlo Rino dan Sembonia. 

Ini yang paling aku suka dan sayang. Jenama Sembonia. Beli 10/2016 kat Aman Central. Harga dalam RM200 tak salah aku

Sayangnya menggelupas macamni..walaupun jarang pakai..pakai untuk jalan- jalan..dah sampai Hong Kong,Macau dan Hadyai pun.

Beli bulan 12/2018 masih ok. Harga beli RM159. Yang ni guna untuk jalan-jalan je. Beg ni dah sampai Taiwan.

Inilah beg untuk aku pakai jalan-jalan. Untuk ofis beg lain. Kalau untuk ofis, ni ha..beg kat bawah ni.

Jenama Carlo Rino, beli bulan 12/2017. Harga RM113. Pakai untuk ke ofis je. 

Pakai sampai sekarang,dan lepas ni tak pakai dah sebab menggelupas di atas(tepi tangkai)

Disebabkan dah menggelupas macam tu.. aku pun beli lain la. Kali ni suami aku belanja. Aku beli kat original store di Shopee.

Mula-mula aku beli beg ni.. 2 minggu lepas. Jenama Carlo Rino sebab di iklan detailnya panjang 29cm..sekali dapat pajang 25cm aje..kecik cotet aih..RM199..geram jugak. Mujur kawan aku nak,so aku jual kat dia

Geram punya pasal,aku sambar Sembonia. Haa.. melayang RM250. Mujur suami aku yang payung. Panjang beg 32cm. Puas hati.

Bila dah umur-umur ni, dari beg jenis lembut,aku terminat beg jenis keras macamni. Tukar selera. 

So,itu ajelah aku nak kongsikan. Nak beli Bonia..rasanya tunggulah gaji aku cecah RM5000.. buat masa sekarang, gaji RM3500 ni, patut padan dengan Sembonia aje dulu.huhuhu



Tiada ulasan:

Catat Komen

HATERS ARE NOT WELCOMED!!!

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...