Rabu, 17 September 2014

TONSIL OH TONSIL

Assalamualaikum

Kisah yang agak basi..terlupa pulak nak menulis di blog ni.. berblog dah tak serancak dulu. 26 Ogos lepas.. aku telah menjalani pembedahan pembuangan tonsil . Kedua-dua belah tonsil aku telah dijangkiti kuman dan kesakitan itu berulang setiap bulan.

Akhirnya..setelah dipujuk oleh suami tersayang..pada 25 Ogos aku pun menyerahkan diri kepada doktor untuk dibedah. 

Sebelum itu pada 22 Mac 2014 aku demam teruk dan suami aku terus bawa aku ke KMC..aku ditahan di wd 3 hari..kalau ikutkan aku tak boleh discharge lagi sebab badan masih panas tapi aku terpaksa ke Putrajaya untuk lapor diri kenaikan pangkat.

So..kisahnya..aku dimasukkan ke Wad 410..aku ambil bilik berdua saja sebab aku jenis tak boleh tidur dalam keadaan cerah..bayangkan 1bilik 4 orang sakit..bising..sesak..yang tak sakit pun jadi sakit.. sakit hati!

Sampai dihospital..pergi klinik dulu..jumpa balik dengan doktor yang ambik kes aku. Bagus doktor ni..padanla dengan Consultant Fee RM600 tu..Doktor Samy nama dia..oleh itu aku bagi 4 bintang kat dia.

Punyalah lambat prosedur nak masuk KMC ni..lepas jumpa Doktor..dapat surat untuk admid..kena pergi Admitted Counter..bayangkan dari pukul 11pagi..pukul 12.30 baru selesai semua..adoi..ingatkn hospital swasta lagi cepat..rupanya sama macam hospital kerajaan.. Hospital Kerajaan lambat pun tak apa sebab semuanya free..ini kita yang bayar.. taik bintang aku bagi kat Admitted Counter  .

Bunga dan buah dari agen Insurans aku..memang terbaiklah.

Aku makan sepuasnya haritu sebab dah tau lepas operate aku kena pantang lama..dan aku bukanlah jenis yang tahan daulat!

Petang tu pakar bius datang..apa nama dia aku dah lupa..baik gile doktor ni..buat lawak pulak tu.Melayu.. sorry la doc..saya lupa nak tengok nama doc..untuk doc saya bagi 5 bintang!

Malam tu aku dah start puasa..pukul 2.30 aku terjaga sebab nurse ambik BP.. dan aku makan ubat lepas tu minum ...terus puasa sebab operate pukul 11.30pagi.

Pagi tu dalam pukul 7.30 nurse datang bagi shower gell khas untuk orang yang nak operate..lepas mandi suami aku sampai..aku borak-borak dengan dia..

Pukul 11 nurse dari Operation Theater(OT) datang bagi baju untuk aku tukar..suami aku tolong ikatkan tali baju. Dah siap..sebelum nurse panggil cepat-cepat aku salam suami aku..peluk-peluk bagai..ehem!! Siap semua hanya pakai baju yang dia bagi..baring atas katil sorong..tunggu jelah aku ditolak ke OT.

Aku pandang suami aku puas-puas..mana le tau..takdir tuhan..aku terus tak jaga ke nanti..Aku tak nampak apa dah..cuma siling bilik OT je..Doc bius datang...Dr.Samy datang..sembang buat lawak.. Doc bius cakap.." ok..nak cucuk bius ni..nanti bau busuk sikit..buat tak tau ajelah nooo"..nurse kat hujung kepala.."ok puan..bismillah na...ok..tido..tido.."..

zzzzzzzzzz... "ok..puan..bangun..dah siap..jaga tak lagi ni??" eh..aku dengar suara Doc Bius tu..laaa..bila masa diorang operate nih..cepatnya..macam baru sesaat tadi aku dok dengar nurse tu suruh bismillah..Alhamdulillah..mujur aku jaga..

Pastu entah bila aku dah ditolak keluar dari OT..mata aku mencari suami aku..Ok..nampak dia berdiri jat pintu walaupun pandangan aku kabur..maklumlah.. aku rabun jauh..

tuuutttt.... sedar-sedar aku dah sampai wad..aku dengar Dr.Samy bercakap dengan suami..

Pukul 7 petang camtu..aku terjaga..rasa nak ludah airliur berbau darah..aku buka mata aku nampak suami bucuk aku tengah selfie...kejab possing kanan..pastu kiri..amboi! taula boring tunggu aku tak bangun-bangun..hahahah

Apapun Alhamdulillah semua dah selamat..

tukang jaga orang sakit melunjur kaki hihi..

inilah dia tonsil aku yang dah rosak tu..ada 2 biji..yang besar tu tonsil belah kanan

5hari aku di wad..siang malam suami tersayang menemani aku.. "terima kasih abang". Makanan aku siang malam bubur dan sup..sangat tak sedap!!!

Cuti sakit 2 minggu.. dari 25 Ogos sampai 13 September .. lagi 3 hari  nak habis MC..aku bedal sambal petai pedas berapi..tak tahan dah makan benda lembek dan kosong..tapi..aku hilang rasa sedap makanan.. bila aku masak aku suruh suami rasa..bila aku makan apapun.aku hanya rasa makanan tapi tak rasa sedapnya kat mana..owh...sedihnya nikmat tu dah tiada..


Sampai hari ni aku rasa macam tu..tekak rasa luas..tak sempat nak telan pun makanan tu dah jatuh sendiri dalam tekak..mmmmm..

Itulah kisah aku ...operate tonsil. Lain orang lain cerita..tapi sakitnya tetap sama..

Adeuss!!!



2 ulasan:

  1. Teringat anak akak. Lepas operate, dia nangis2 tanya " Kenapa doktor ni lambat sangat, mama?" Padahal dah selesai dah. Cuma mamanya jer masih takut. Akak tak berani, lagipun tak selalu sangat demam. 3-4 kali setahun, kira ok lagilah kan...

    BalasPadam
  2. Semoga cpt baik!! Kita kursus kt eagle bay hotel..

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...