Selasa, 19 November 2013

TIPS DAN PANDUAN UMRAH

Assalamualaikum..

Seperti yang aku janjikan..aku kongsikan tips dan panduan ketika sebelum dan ketika mengerjakan Umrah dan ketika berada di Mekah dan Madinah. Tips ini adalah bedasarkan pengalaman aku sendiri.

Sebelum Berlepas
  • Oleh kerana cuaca panas, aku sarankan bawa bersama lip gloss (pakai ketika bukan waktu dalam Ihram)
  • Jemaah wanita seeloknya bawa dan pakai purdah. Bukan untuk riak atau menunjuk-nunjuk tapi pemakaian purdah (ketika bukan dalam waktu Ihram) mengelakkan kepanasan dan mengelakkan terhidu habuk dan sebagainya.
  • Bawa sun glasses atau dalam kata mudahnya cermin mata hitam. Ini kerana, selain cuaca panas, cahaya matahari yang terik adakalanya menyukarkan dan boleh menyakitkan mata.
  • Tak perlu berbaju kurung, semudahnya berjubah, bertudung labuh dan bersarung kaki (untuk jemaah wanita)sudah memadai untuk bersolat.



Ketika di Mekah/Madinah
  • Suka di ingatkan , bangsa Arab bukan bersopan seperti kita (sebab itu Allah turunkan Rasul dan Nabi dikalangan mereka)..maka bersedialah mental dan fizikal andai kepala anda dikuis dengan kaki ketika anda bersujud.
  • Beli simkad Arab untuk memudahkan berhubung dengan keluarga di Malaysia(kadar yang lebih rendah)
  • Kalau nak bersedekah, lebih baik sedekah pada tukang cuci di masjid dari pengemis di luar masjid
  • Elakkan berurusan dengan sesiapapun yang menjanjikan pertolongan menguncup Hajarul Aswad atau menggunting rambut (bertahalul) . Anda mungkin di pow dengan bayaran yang tak masuk dek akal..berhati-hatilah!
  • Jika ingin buat tawaf sunat, seeloknya selepas waktu Subuh (kira-kira dalam pukul 9 pagi)sebab waktu ini orang tidak seramai waktu Maghrib dan Isyak
  • Jika ingin membeli jubah, lebih baik beli di Mekah. Perbandingan harga yang aku buat, di Mekah lebih murah dari di Madinah
  • Jika minat Fridge Magnet dan ingin beli sebagai ole-ole, belilah di Masjid Hudaibiyah.
  • Jika berhajat nak beli buah zuriat, belilah di Jabal/Bukit Uhud
  • Jika nak beli kekacang,coklat dan sebagainya, elok beli di Masjid Quba
  • Ketika bertawaf jangan jalan beriringan kerana kebarangkalian anda dirempuh dari belakang dan mungkin akan menyebabkan anda terpisah sesama sendiri, sebaiknya jalan secara beratur/berbaris..lebih selamat 
  • Ketika menunggu giliran untuk memasuki Raudhah di Masjid Nabawi, elakkan mengambil wuduk di situ

Ketika Menunaikan Umrah
  • Waktu yang agak lengang untuk bertawaf (sunat atau umrah) ialah selepas Isyak , selepas Subuh (dalam pukul 8-10pagi)
  • Elakkan jalan beriringan ketika tawaf, sebaliknya jalan seperti beratur. Ini mengelakkan dari dilanggar jemaah lain.
  • Ketika Saie tak perlulah tergesa-gesa, hanya perlu berlari anak/berjalan cepat di kawasan lampu hijau sahaja
  • Sebelum tawaf buat perjanjian dengan sesiapa yang bersama anda , untuk tunggu dimana-mana "point" yang anda tetapkan sekiranya anda terpisah antara 1 sama lain
  • Jaga mulut lidah anda. Ingat setiap perkataan yang keluar dari mulut adalah doa..dan di sana, tempat yang mustajab doa, sebut yang baik maka baiklah jadinya..jika sebut sebaliknya, maka itulah jadinya
  • Elakkan menerima sebarang bantuan dari orang yang anda tidak kenali..tiada apa yang ikhlas di sini,terutamanya jika di tawarkan "pertolongan" untuk kuncup Hajarul Aswad dan untuk bertahalul.


Sebelum Bertolak Balik

  • Beli tali palstik(banyak dijual di Mekah/Madinah, ikat dan lilit beg sekemas-kemasnya(maaf, beg anda tak akan dimanjakan di Airport, hanya dilambung dan dicampak.Ikat untuk elakkan beg terburai.
  • Isikan air zamzam dalam botol(seeloknya beli botol yang tebal sikit), lilit penutup botol dengan sellotape, bungkus dengan kain atau baju dan simpan dalam beg untuk di bawa pulang ke tanah air.(bersedia sendiri,jangan harapkan agensi bagi air zamzam, takut jadi macam kes aku..3 bulan balik baru dapat air zam-zam..tetamu datang, melopong je tak merasa!)
Itu sahaja yang dapat aku kongsikan dengan korang. Semoga tips ini sedikit sebanyak dapat membantu korang yang berhajat ke sana 1 hari nanti..

6 ulasan:

  1. Minta izin untuk link kan entry ini dalam salah satu entry saya. Terima Kasih.

    BalasPadam
  2. saya ada berkongsi di blog saya juga tips umrah
    jemput baca tips best =)
    http://www.bijaksihat.com/2016/01/5-tips-ke-mekah.html

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...