Jumaat, 8 Februari 2013

JAJAN KEGEMARAN MASA KECIL KU

Assalamualaikum..

Jom kita cerita bab makan. Jajan..ini sebutan orang selatan. Orang utara tak sebut jajan. Tak ada istilah untuk makan ringan. Kalau keropok, tetap di sebut keropok. Kalau gula-gula, akan di sebut cekelat, kalau biskut, akan di sebut roti..

Nostalgia..ingat balik semua kegemaran aku ni. Sekarang ni ada yang masih ada..ada juga yang dah tak ada dalam pasaran.Sesiapa yang lahir tahun 1980an ke atas..mungkin tahu semua jajan yang aku nak cerita ni..

Antara kegemaran aku ialah..

mesti beli hari-hari.. Bubble Gum 88, harga 10sen

Buble gum ni sedap, tapi saiznya bulat kecik. Mahal sikit.. 30sen kalau tak salah

Ding Dang,,ada macam-macam mainan..bukan sedap pun..suka sebab ada mainan je. Harga 50sen
Tora datang selepas Ding Dang..kira Ding Dang lagi tua dari Tora

Inilah yang paling aku suka.. Coklat susu macam-macam rasa. 4 biji 10sen.Sekali beli RM1..penuh 1 plastik..suke..suke..suke..

kek Hiro..30sen sebijik

Nini..1 bekas 90sen..paling mahal. Sesekali je boleh makan..dalam iklan bukan main cair likat-likat coklat dia..sekali beli..nah kau..coklat dia pekat gila.

Rota..sekarang tak berani makan sebab ada bahan B**i


Coklat bar pertama yang mampu beli..10 sen je..Coklat Kandos..

Super Ring.. 20sen. Mesti penuhkan 5-5 jari dengan keropok ni

Bubble Gum Kucing aku panggil..yang bestnya kulit dia ni sebelah dalam ada gambar kartun. Letak atas kulit dan basahkan..lepastu kartun tu lekat atas kulit..ala-ala tatoo gitu..mahal ni sebiji 10sen

yang ni aku tak tau harga sebab tiap kali nak, aku minta mak aku belikan..aku makan habis biskut dia.gula-gula yang atas tu aku kumpul dulu..pastu baru makan..happy ending kate kau..

Ni lagi 1..aku tak tau harga. Kak Long aku selalu belikan kat aku..tak sedap pun..tapi ntah kenapa aku suka

Cloud9..coklat ni keluar tak salah aku masa aku darjah 2..sebiji 20sen.

Kalau nak cerita bab makan ni , memang aku suka banyak. Sebab masa kecik aku memang kuat makan. Sebab tu la montel sampai hari ni. Ada banyak juga yang aku gugel gambar tapi tak jumpa..inilah yang aku jumpa..Korang macam mana?

*credit to: semua tuan punya pic yang aku ambil kt google ni..thanks sebab aku boleh mengenang memori aku dengan pic yang korang upload





6 ulasan:

  1. dulu suka sangat makan kek hiro... coklatnya sedap... sekarang, dah xsedap langsung...huhu

    BalasPadam
  2. salam kak ...
    huhu..nostalgia semua ni..
    cma ingat time ni cma darjah 1.. merengek mintak mak beli dindang tu.. hehe... :)

    semua pun cma dah rasa..huahuahua.. :)

    BalasPadam
  3. ahahha sama lah ngan akak
    zaman kecik2 nie lah kalau beli punn ;)

    BalasPadam
  4. Dulu2 suka sangat Cloud 9 tu..klu pegi town mesti beli bawa balik.. keropok Rota tu pun suka..:)

    BalasPadam
  5. assalamualaikum pen biru...betul tu ni jajan masa mama kecik dulu n memang sedap semuanya tu...:)

    BalasPadam
  6. ct suka super ring!!!! buat mcam cincin..hahah

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...