Khamis, 28 Februari 2013

HAMPIR TERTIPU

Assalamuaikum..

Entri penutup untuk bulan Februari.. Aku nak korang tengok dulu resit di bawah ini sebelum aku cerita..



Kisahnya macamni.. 20 Feb lepas aku nak balik kampung dan singgah di Pasaraya Pasific Alor Star Mall ( Tandop Alor Setar) sebab nak beli makanan Oren..

Aku beli Whiskas Junior. Sebelum beli aku tengok harga di rak adalah RM17.90. Disebabkan tak berhajat pun nak beli yang lain aku terus ke kaunter untuk bayar lagipun kesian Oren tinggal dalam kereta sorang-sorang  sekor-sekor..

Lepas je casher tu scan harga dia cakap "RM18.90".. aku pandang muka dia..pastu aku cakap "Bukan RM17.90 ka?Kat rak harga tulis macam tu.."

Dia jawab" Ya ka?..jab saya p tengok".. kesian pulak kat cashier tu..dalam 5 minit dia balik ke kaunter..dia cakap.. "Kak tunggu jab ya"..lepas tu dia panggil supervisor dia..tot tet tot tet..

Zassss... print keluar resit kat atas tu.

Cuba korang tengok. Kalaulah aku beli tak tengok harga di rak..atau beli banyak barang..kan dah aku tertipu. Harga yang tunjukkan kepada pelanggan tak sama dengan harga dalam sistem diorang .

Agak-agaknya dah berapa ramai yang kena tipu tanpa sedar macamni.. kalau 1 barang..10 barang..50 barang..korang kiralah sendiri.

So, sepatutnya pihak pasaraya mana-mana pun..kena lebih hati-hati dengan perkara macam ni. Mujur aku ni jenis detail..kalau jenis cincai..kan ke naya..sekali p kena tipu RM1 untuk 1 barang..

Kita pengguna ada hak..silap 1 aje aku tak ikut budak tu ke rak..kalau ikut memang aku tangkap gambar harga di rak tu..bukti kukuh tu..kan?..Tak pe..ini pengajaran untuk aku dan korang semua. So beware!

Adeuss!!!

20 ulasan:

  1. KY pun pernah kena, tersalah letak hargalah pulak katanya

    BalasPadam
  2. adussss..nasib baik la tgk harga kat rak n harga time dieorg punch kan..kalau x mesti xperasan..

    BalasPadam
  3. pernah gak kene.. masa beli kat esso.. harga papar lain, bila tanya dia kata salah.. adehhh.. kalo x ngenang mmg terasa nak makan kerepek tu, x jd la nak beli..

    BalasPadam
  4. aduh.. jarang tgk harga detail sgt.. lagipun selalu beli bbyk2 sekali harung.. huhu

    BalasPadam
  5. saya selalu kena gini masa ke carrefour alamanda, putrajaya. Nasib baik suami jenis ingat harga, masa cashier scan harga mmg kami dok tengok skrin je. sbb dah byk kali kena kat situ.

    BalasPadam
  6. betul tu... nasib baik beli satu barang. kalu dah campo ngan barang2 lain mmg takkan perasan punyer.

    BalasPadam
  7. Bahaya tu kann...kene la berhati2
    Saya pun pernah terkene mcm tuu....apa lagi bila scan lain harga...jawapnya tinggalkan je laa...kalau dia x mo ikut harga sebenar...

    BalasPadam
  8. Salam,
    Pernah juga terkena. Taktik ni biasa di gunakan. Tapi kadangkala mereka terlupa nak tukar display harga kat rak selepas ada promosi.
    Yang penting kena hati2 dan semak harga pada resit utk kepastian.

    BalasPadam
  9. Akak pernah gak terkena sekali kat pasaraya Gergasi tu...cam nilah kes nya. Hubby bertekak, nak harga yg display kat rak jer. Last last, kita org tak jadi beli ...sebab rupanya ada pulak tulisan kenit kat display tu yg tunjukkan hanya maggie perisa tertentu je yg dijual ngan harga murah tu. Hampehhhh...

    BalasPadam
  10. Salam Kak PB..
    Hmmm.....
    Cma dulu pun selalu jgk kena mcm ni...di market2 yg berbeza.. berlakunya bila supermarket tu baru habis dari mempromosikan barang2..

    bila esoknya kita beli, harga brg dah kembali keasal. Tp di price tag, masih harga promosi..marah jgk la..Nasib bek staff eksplen dgn cara yg beradab sopan.

    So, byr je lah dgn harga scan. Bukan ditag. Nasib jgk beza beberapa sen aje..
    Yg pasti, mmg kena sedas dua jgk dari cma
    Hmmm.. manusia.. mmg byk khilafnya..

    Berhati2 semasa membeli belahhhhh :p :p :p

    BalasPadam
  11. kalau nak cepat selalulah kita terkena mcm ni. sebab pasaraya selalu sgt tukar harga kalau ada promosi sampai dorang pun tersilap harga

    BalasPadam
  12. kita kena detail dlm setiap pembelian..dah berapa ramai dah tertipu taktik cam nie..diaorang tau nak untung je..tak baik berniaga cara macam nie..huhu

    BalasPadam
  13. hurmm...bila terjadi cam gini kita kena guna kuasa veto...customers always right...
    selalunya da pasaraya cam gini...harga yang di scan tak sama dengan harga yang dipamerkan...

    kalu harga yang discan lebih murah dari yang dipamerkan, dediam sudah kan...

    kalu lebih dari dipamerkan...eh mana boleh kan,sebab kita dah engok rege tu...

    menda ni terjadi sebab sistem...maybe rege promosi,tapi hari tu rege tak bertukar...maybe pekerja tak sempat nak tukar tag harga...

    ini adalah pengalaman saya sebagai seorang cashier dan pekerja di giant dahulu...hehehe

    BalasPadam
  14. assalamualaikum pen biru....betul tu kekadang mmg mcm tu ...kalau mama mmg dah berangin rasanya...:)

    BalasPadam
  15. bukan pertama kali berlaku pen biru..
    alasannya salah letak harga..
    memang nak penaya org yg tak ambil pusing, main bayar saja

    BalasPadam
  16. naseb baik perasan awal2..klau x naya je...huhu

    BalasPadam
  17. As salam PB,

    Aisshh... ada juga berlaku pd Marya tp saya ni jenis malas nak bertekak... biasanya hubby yg akan bising2... bila baca komen kat atas tu mostly kerap & dah byk berlaku... next time mmg kena hati2 & lebih particular lagi :))

    BalasPadam
  18. kenyataan...mmg pon..bila kita komplen dak cashier tu ckp apa?
    "akak leh isi borang komplen.."
    wahhhhhhhhhh

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...