Khamis, 20 Disember 2012

CURRY CRUNCHY

Assalamualaikum

Curry Crunchy? Apa tu?..aku tak tau apa nama asalnya..tapi nama ni diambil sempena kerangupan gorengan bersama serbuk kari.. Macam biasa Penbiru hanya akan berkongsi resepi simple dan senang. Kalau nak yang hotel punya standart, sini bukanlah tempatnya..

Resepi kawan aku yang cuba-cuba buat dan menjadi.. Makanan ni sesuai bagi menggantikan keropok yang kita beli untuk anak-anak..sebab keropok di pasaran terlalu banyak serbuk perasa dan kita tak tahu apa yang terkandung di dalamnya.

Keropok ni, halal dan yang penting kita yang buat sendiri.

Bahan-bahan:
1/2 bungkus laksa kering (ikut suka la korang nak guna banyak mana pun)
Minyak untuk menggoreng.

Bahan serbuk (blender kering):
5 camca besar Nestum
1 camca besar serbuk kari daging (boleh tambah lebih kalau nak pedas)
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
sedikit serbuk cukup rasa(tak guna pun tak apa..ini sebagai option sahaja)

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak..goreng terus laksa (tak perlu basuh), sampai  kembang macam keropok
2.  Angkat dan toskan..biarkan sejuk
3.  Bila dah sejuk, gaulkan rata-rata dengan bahan yang di blender kering tadi..
4.  SIAP!

Kan?? senang kan??..



Untuk mrnambahkan kelazatan,tambahkan jalapeno cheese powder masa mengaul..cheese ini boleh didapati di http://cheezycrazy.blogspot.com

Inilah hasilnya..
rasanya hampir sama seperti keropok Twisties..sedap!

*resepi credit to my friend : Hazlin lynhomemadecake.blogspot.com

Tunggu apa lagi..moh le kite buat..Adeuss!!!




10 ulasan:

  1. munchy munchy smbl tgk tv..yummeh!!!..hehe

    BalasPadam
  2. wah...best2...nak try jg nti...

    BalasPadam
  3. yummy yummy..nak cuba jgk lah..
    tq 4 sharing..

    BalasPadam
  4. tq for sharing ye..seyes..nmpk mmg mcm twisties...suke!!

    BalasPadam
  5. cpclerk@sbnbiz.com
    mohon share resepi

    BalasPadam
  6. eh bleh yea cm tu??
    bwu taw..
    sedapnyer..
    klu ade mse nk wat la..
    nice sharing dear

    BalasPadam
  7. Wahh nampak cam real twisties je..thanks share the recipe..nanti nak try la..folo u back..

    BalasPadam
  8. assalamualaikum pen biru ...yer la mcm twisties jer...:)

    BalasPadam
  9. nmpk sedap....nnt nk cube ler...
    http://hunnyberry-mylifestory.blogspot.com/

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...