Selasa, 25 Oktober 2011

TIME TUNNEL PART 2

Assalamualaikum..

Aku nak sambung lagi berkongsi gambar-gambar nostalgia ni dengan korang semua.. Aku tak sangka juga, masih ada manusia yang minat menyimpan benda-benda lama(kalau benda mahal aku tak heran la..)terutamanya benda-benda yang mungkin tiada nilai pada waktu itu, contohnya macam botol minuman, signboard,kotak rokok hingga ke pemadam pensel pun boleh dijadikan bahan nostalgia..aku takmau mereben panjang lebar, jom kita layan...

 Nah kau..iklan Horlick dulu-dulu..mana ada orang kampung mampu beli time ni..mahal gile ooo...

 Iklan Susu Blue Cross dan Ovaltine..maknanye..Ovaltine tu dah ada dari zaman Milo lagi.

 Susu Milkmaid (susu cap junjung..hahaha) boleh bagi baby minum ooo..jangan main-main..

F&N...untuk kesihatan dan kesegaran..kuikuikui...

 Minumlah Kickapoo...

 Ni air botol zaman aku sekolah menengah..sebotol baru je RM1.

 Susu Sejat Ideal..

 Kasut sekolah zaman purba..kasut sapa la nih!

 Cikai gila tin susu dulu-dulu..zaman ni mana ada susu dipek dalam plastik, semuanya jual dalam tin/tong jer..kahkahkah..

Logo Aji-No-Moto..dah tua dah signboard ni..aku tak tau berapa umur dia.Yang pasti, dia lagi tua dari aku.

 Captain Oat..ada lagi ker sekarang?

Iklan MilkMaid lagi..laris sungguh susu jenama ni time tu. Tapi yang ni  tin dah lain la cover dia

 Tin Milo ni mengingatkan aku pada kedai runcit kat kampung masa aku kecik-kecik dulu..tokey kedai akan gantung tin ni, dalam tin tu ada duit. bila pelanggan dah bayar, dia akan tarik tin tu sebab nak taruk duit dalam tu..klasik betol

 Axion dulu pun pack dalam tin jugak

Aku rasa signboard ni wujud dari zaman sebelum zaman jepun lagi
Itu je untuk hari ni..lain nanti aku sambung lagi ye..akan ku tunjuk semuanya sampai habis..tak salah sekali sekala kita hidup dalam nostalgia..kan?..Adeus!!!

Nak tengok lagi?...Time Tunnel Part 3

28 ulasan:

  1. cam muzium lak...

    syok gak layan barnag lama kan...

    BalasPadam
  2. haha .. susu cap junjung tu ingat lah .. mak selalu beli ...yg lain tu semua nostalgia lah...

    BalasPadam
  3. NORIZ.memang muzium..mini muzium.

    halila..mcm2 barang lama ada kat situ.memang layan la

    BalasPadam
  4. Captain Oat tu ada lagi...aku dok makan sekarang ni...hehhehe
    nostalgia sungguh...

    BalasPadam
  5. oo..ye ke..ntah le sbb tak penah beli pun..mkn pun tak penah..hehehe

    BalasPadam
  6. memang yer..barang2 lame mengundang nostalgia..biler sekarang dah tak de semua tu..biler terjumpe bende2 macam tu..rase macam deja vu pulak kan..heheh..waktu sy kecik2 pon..sekarang dah besar...bnyk dah berubah n tak de..:)

    BalasPadam
  7. haha sgt nostalgia smp ada antara packing dia sy langsung tak pernah tgok.entah2 belum lahir.kehkeh..

    kmpg suami tu kt as..taman wira mergong..penbiru org as gak ka?area mana?

    BalasPadam
  8. puan kutu..heheh..btol tu..yg tak pernah tgok pun ada

    BalasPadam
  9. tetap ada nilainya...mungkin sekarang tidak...tunggu 20 tahun akan datang...nilainya akan berganda...

    BalasPadam
  10. klasik betul le..kalau jual nie mesti tinggi harganya

    BalasPadam
  11. kayrul-shah..tu la kan..kalau kita memang tak simpan dah benda2cmni..buang je jd sampah.

    BalasPadam
  12. alamak tgk kasut sekolah tu..teringat lak masa darjah 1 dulu dapt gak merasa pakai design tu..

    BalasPadam
  13. mana dapat ni ? memang nostalgia le..tak pernah tengok axion dlm tin..

    BalasPadam
  14. assalamualaikum ....wah semuanya barang2 lama la pandai die org jagakn masih elok lg...:)

    BalasPadam
  15. akak...hehheee..bila tengok gambar nie terasa macam dkna dah tua...

    ada yang dkna pernah tengok waktu kecik2 dulu..ada yang tak pernah tengok langsung...

    wah! cepatnya masa berlalu kan?? ermmm...zaman dah semakin maju, banyak perubahan yang kita dapat tengok...

    BalasPadam
  16. wah koleksi barang2 lamer...tin milo siap tonik lagi tau hehe

    BalasPadam
  17. benda2 lama yg menarik hehe

    BalasPadam
  18. wakkakak.....ada yang tahu n ada yang tak tahu tgk gambar2 neh..maksudnya kenal...yang F& N tu ada g kan..heheh

    BalasPadam
  19. tertarik dengan air botol tu.dulu masa kecik2 bangga sangat kalau dapat minum air gas tu

    BalasPadam
  20. sungguh nostalgia la...teringin nk minum air dalam botol tuh lagi..hee... nih hadiah untuk contest ari tuh... =) http://shafaaliaa.blogspot.com/2011/10/doodle-untuk-pen-biru.html

    BalasPadam
  21. ana..
    maklong macam tak pernah nampak benda2 ni..agaknya sebab maklong duk ulu kut.. huhu..
    yang maklong paling ingat susu cap junjung tu je.. tu pun sebab anak sedara minum masa dorang baby.. :))

    BalasPadam
  22. nam@long: ye la..dulu2 kasut tu jer layg kita mampu..huhuh

    abghani: lepas masuk Tme Tunnel ni mmg rasa syg nk buang brg lama.

    mama maszull: kalau tersimpan benda2 lama boleh jual kt tokey dia tau

    BalasPadam
  23. dkna; heheh..bukan tua, tpi dewasa..uhuk!

    razucue; dulu2 kan x banyak istilah dalam BM..so guna aje pekataan yg sedia ada (tonic=minuman tenaga)hahahah

    imbobo; muzium brg lama ni.kena masuk tengok

    BalasPadam
  24. ila; F&N tu ada, tp x sure bungkusan dia cm ner

    mama janet; sy pun sempat merasa air botol tu..maklumlah membesar kat kampung

    tengku puteri; tq ye..nanti sy ambik

    mak long: org dulu2 bantai minum susu tin je..sihat sampai hari ni kan?

    BalasPadam
  25. puanbee: brg2 ni semua ada kat Time Tunnel kat Cameron Highlands nuu..heheh

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...