Rabu, 5 Oktober 2011

KOLEKSI KESAYANGAN - MAJALAH UJANG

Assalamualaikum…

Haritu aku ada terbaca 1 post dari Mama Maszull..kisah anak daranya yang minat kumpul komik Doraemon.. nak tau kisahnye?? Klik Sini  hehehe..sama jugak hobinya macam aku masa tak berapa kecik-kecik dulu..time tu aku sekolah menengah. Tak salah aku,aku sempat kumpul sampai 20buah. Lepas PMR jer aku terus lupakan semua tu dan yang ngoinya aku ni, tak dela pulak aku ingat kat mana aku simpan..tak jumpa sampai harini..
Oleh yang demikian, harini aku nak share dengan korang semua, Koleksi Majalah Ujang yang aku kumpul masa aku study dulu. Kalau nak diikutkan, banyak lagi, tapi oleh kerana hidup berpindah randah,macam orang nomad, banyak yang hilang. Tak tau dah mana nak cari. Inilah koleksi yang paling aku sayang sampai aku sanggup balut dengan plastic cover..Jom tengok koleksi aku ni..








kau ado???

Aku mula minat dengan Majalah Ujang ni dari masa Form 4 lagi..(1996) tapi time tu dok hostel…takde tukang membeli kat aku..Punya le minat sampai boleh lukis kartun kat buku sketch aku. Aku mula kumpul dari Keluaran 80..hingga ke keluaran 160..pun begitu aku terpaksa berhenti membeli disebabkan ada masalah yang tak dapat dielakkan..

Semalam bila aku keluarkan semua koleksi yang tertinggal dalam simpanan..baru aku sedar ,banyak rupanya edisi yang dah aku kehilangan..antaranya

Keluaran 80,81,82,83,84,85,86,88,90
Keluaran 91,92,94,95,96,97,98,dan keluaran kesayangan aku  -100
Keluaran 101,103,105
Keluaran 127,128
Keluaran 137,138
Keluaran 142,144,145,150
Keluaran 153,154,159 dan 160..
*so pada sesapa yang ada Keluaran tu dari biar jadi makanan anai-anai, baiklah korang sedekah kat aku.ok.TQ

Dan aku tak tau mana aku nak cari semua koleksi yang hilang tu. Aku memang sayang semua koleksi ni,sampai 1 ketika aku pernah karate anak sedara aku yang pada masa tu umur dia 8tahun sebab dia  tekap gambar kartun guna kertas karbon,sampai terkoyak majalah aku. Oleh kerana tindakan drastik aku tu, akhirnya aku dihadiahkan seketul hayunan luku dari abah aku sebab pukul cucu dia.

So inilah pengubat duka lara dan ketensionan aku masa aku study dulu. Aku boleh gelak sorang-sorang tanpa dibantu orang lain.

Baru-baru ni aku terbaca 1 majalah Ujang (keluaran berapa aku tak ingat). Tapi yang nyatanya, lawaknya tidak sama seperti dulu, dizaman kegemilangan Majalah Ujang. Aku masih ingat lagi sentuhan kartunis Petai, Jering,Lengkuas, Qayyum (dah arwah baru-baru ni),Ayie dan kartunis Ujang sendiri serta beberapa orang lagi kartunis yang kartunnya mampu aku ketawa sampai tak hengat dunia.

Nampaknya Majalah Ujang sekarang seperti sudah hilang taring. Baca pun aku dah tak rasa nak gelak. Adakah kerana karya itu kurang menyengat,atau urat geli aku dah putus..baca pun tak rasa apa..Aku harap sangat dapat bergelak sakan macam dulu..

Oklah, esok aku nak citer pasal koleksi komik aku yang seterusnya..Adeus amigos!!!

28 ulasan:

  1. dulu dkna suka kumpul majalah remaja...tapi sekejap jer..pastu entah hilang kemana minat kumpul majalah 2..

    p/s :
    dkna kerja bawah agensi JPM

    durian tu memang color merah...heheee..tak tau kenapa boleh jadi macam tu :)

    BalasPadam
  2. sy dulu minat baca jer..dlm erti kata lain pinjam org punya..tak pernah beli pun.huhuh..

    BalasPadam
  3. wah...banyaknya...kancil minat simpan buku komik je...hehehe...

    BalasPadam
  4. rajinnya ana simpan majalah ujang ni.. maklong dulu suka juga baca gila-gila.. lepas baca tak simpan pun..

    BalasPadam
  5. komik tak berapa minat..minat doraemon je..lain tak berapa sgt..tp Ujang pilahan yg 1st laa

    BalasPadam
  6. mak long..zaman majalah Gila-gila tu ana skolah rendah lagi..mana ada duit nak beli..heheheh

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum Pen Biru,
    dulu sewaktu Kak Amie masih belajar, sempat sekali jumpa "ujang" sebenar di pejabatnya,kalau tak silap di Jalan Bangsar.... itupun punyalah lama sekitar tahun 1991-92, sebab seorang kawan Kak Amie memang bekerja di situ... orangnya pendiam sangat... tapi handsome.

    BalasPadam
  8. WKSLM KAK AMIE...
    sy pun memang minat ujang. Dulu sy ada simpan "AKU BUDAK MINANG" dan "ACA"...tapi ntah kemana hilang.ntah sape yg rembat..sedih dgn kisah Ujang masa kecik2 dulu..skarang ntah kemana la dia kan?..

    BalasPadam
  9. Selalu jugak beli .. tp tak pernah terkumpul .. cepat anak2 suka main ... kadang2 terkoyak ..

    BalasPadam
  10. halila..laa sayangnye..knp tak simpan..20thn lg akan jd antik tu..heheh

    BalasPadam
  11. salam...wah byk nyer koleksi ujang tu...best2 nanti mama pun nak share juga ngan kekawan apa koleksi2 yg ada kn...:)

    BalasPadam
  12. mama mas:jom la share sesama..best tau..heheh..cepat2 p selongkar alamari ke bwh katil ke...mana tau kot2 terjumpa khazanah terpendam..hahah

    BalasPadam
  13. wah..manyaknyer..dulu mmg suka bca majalah ujang ni..bapa sedara yg suke beli..anak buah menumpang baca..heheh..

    BalasPadam
  14. nieza:kdg2 pilih utk bc ujang dar buku skolah..hahhaahaha

    BalasPadam
  15. banyaknya majalah ujang...

    meh nak pinjam jap..hehe

    BalasPadam
  16. ila:boleh, tapi x boleh bwk balik..hehehe

    BalasPadam
  17. majalah ujang...sy selalu baca dulu,tpi x beli..baca sepupu punya...hahahah..:p

    BalasPadam
  18. zura:sy pun mula dgn meminjam..tp lama2 bli sendiri la..hehe

    BalasPadam
  19. samalah kite fanatik kumpul tpi skang dah stop..

    dulu majalah Gila2 pun sya ada banyakkkkk...

    seronok kan baca semula uat release tension..

    sya dah foloooo :)

    BalasPadam
  20. banyaknya koleksi..betul la sekarang majalah ujang dah tak menyengit lagi lawaknya berbanding majalah keluaran lama2..

    BalasPadam
  21. tu la..skrang ni, kualiti lawak tu dh kurang..dah tak minat dah..huhu

    BalasPadam
  22. kayrull:yup..dan kartun dia pun tak secantik yg dulu kan?...

    BalasPadam
  23. sy pengumpul majalah impiana..dululah hehe

    BalasPadam
  24. pakteh aku beribu komik tak kesah ahh ujang ke apo ke jadah hape ke semua dia tibai.

    BalasPadam
  25. cik betty;mesti rumah awak cantik kan?

    ekabukanmakcikkau:kau suruh pakcik kau buat muzium , aku nak melawat

    BalasPadam
  26. wah banyaknye....ni kalau bosan2 baca balik pun mahu terkekek2....dulu saya kumpul mastika,pesona,URTV,Media Hiburan, Remaja.Sekarang dah ke mana2 semua tu.sayangkan koleksi kita....sekarang tak ngumpul majalah dah...hahaa

    BalasPadam

KOMEN YANG MURNI2 AJE ...

Jom Tengok Cerite Lain Pulok!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...